
LABORATORIOPAKETIT
Liikkuvan naisen paketti sisältää aktiiviselle liikkujalle räätälöityjä tutkimuksia, jotka auttavat arvioimaan elimistön tasapainoa ja fyysistä jaksamista. Tavoitteellisessa liikunnassa on yleisen terveydentilan lisäksi tärkeää selvittää fyysisen rasituksen vaikutus elimistöön sekä kehon suoritus- ja palautumiskyky. Tutkimuspakettiin on lisätty naisille tärkeiden folaatin ja B12-vitamiinin mittaukset, kuten myös lihasten aineenvaihdunnasta kertovat CK ja ASAT, sekä paastoverensokeri (Gluk).
Pakettiin sisältyvät verikokeet kertovat immuunijärjestelmän vahvuudesta ja elimistön energiavaroista. Maksa- ja munuaisarvot kertovat puolestaan fyysisen rasituksen vaikutuksesta elimistöön.
Näiden lisäksi tutkimuspaketissa määritetään suoritus- ja palautumiskykyyn vaikuttavien kalsiumin, magnesiumin ja D-vitamiinin pitoisuudet. Natrium ja kalium kertovat puolestaan elimistön suolatasapainosta. Mukana on myös veren rautavaraston eli ferritiinin mittaus sekä herkkä-CRP (tulehdusarvo).
Liikkujan paketti naiset sisältää 17 tutkimusta:
Ferritiini
Ferritiiniä sanotaan yleisesti varastoraudaksi eli raudan varastoproteiiniksi. Ferritiinin mittaus soveltuu elimistön omien rautavarastojen selvittämiseen ja raudan puuteanemioiden seurantaan.
CRP, herkkä
CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa. Merkittävästi nouseva pitoisuus veressä viittaa bakteeri-infektioon, kun taas maltillisempi CRP:n pitoisuuden nouseminen voi kertoa virusperäisestä infektiosta.
Paastoplasman glukoosi
Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.
Glykohemoglobiini
HbA1c-arvo kertoo glukoosin pitkäaikaisen pitoisuuden veressä.
Alaniiniaminotransferaasi
ALAT (alaniiniaminotransferaasi) on entsyymi, joka kertoo maksan terveydestä. ALAT-entsyymin vapautuessa verenkiertoon sen pitoisuus kasvaa etenkin solujen vaurioituessa, joten sen määrittämistä voidaan käyttää osana maksasoluvaurion ja maksatulehduksen selvittämisessä sekä toteamisessa.
Glomerulusten suodattamisnopeus
Glomerulusten suodattamisnopeus tarkoittaa munuaisten hiussuonikerästen suodatusnopeutta munuaisissa. Tutkimus sisältää myös kreatiniinin (S-Krea) mittauksen. Tutkimusta käytetään munuaisten kroonisen toiminnanvajauksen arvioinnissa. Munuaistoiminnan huononeminen ilmenee GFR:n laskuna.
S-Lipidit
Lipidit ovat veressä olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan niiden määrää ja profiilia veressä. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle, mutta niiden liiallinen määrä voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin. Tutkimus sisältää kokonaiskolesterolin, HDL-kolesterolin, LDL-kolesterolin sekä triglyseridien mittauksen.
D-vitamiini
D-vitamiinin määrityksellä voidaan selvittää mahdollista D-vitamiinin puutostilaa sekä häiriöitä kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinia tarvitaan lähes kaikissa kudoksissa ja fosfaatin sekä kalsiumin imeytymiseen ruuansulatuskanavasta.
B12-vitamiini, aktiivinen
B12-vitamiinia saadaan eläinperäisistä ravinnosta kuten maksa-, liha- ja maitotuotteista. Tutkimus on ensisijainen erityisesti B12-vitamiinin puutetta epäiltäessä ja vitamiinihoidon tehon arvioimisessa.
Folaatti
Folaatti on toiselta nimeltään B9-vitamiini, joka varastoituu maksaan. B9-vitamiinia saa ravinnosta esimerkiksi syömällä tuoreita kasviksia ja marjoja. Folaattia tarvitaan mm. DNA eli nukleiinihappojen valmistamiseen ja aivojen aineenvaihduntaan.
Kalsium
Kalsium on tärkeä suola, jolla on monta tehtävää aineenvaihduntaan liittyvissä reaktioissa. Elimistö säätelee kalsiumtasoa tarkasti, koska esimerkiksi kalsiumin sopiva pitoisuus veressä on välttämätöntä lihas- ja hermosolujen normaalille toiminnalle.
Aspartaattiaminotransferaasi
Aspartaattiaminotransferaasi eli ASAT on entsyymi, jota mittaamalla selvitetään maksan, sydämen sekä lihaksiston kuntoa. ASAT:a vapautuu verenkieroon soluvaurioissa, kuten esimerkiksi sydänlihasvaurioissa, joten entsyymin pitoisuus nousee suhteessa hajoavien solujen määrään.
Kreatiinikinaasi
Kreatiinikinaasin määritystä käytetään luustolihasten sairauksien toteamisessa ja fyysisen rasituksen seurannassa. Kreatiinikinaasia löytyy lihassoluista ja sitä vapautuu vereen lihassolujen vaurioituessa.
Magnesium
Magnesium eli Mg on kivennäisaine, joka tukee solujen normaalia toimintaan ja osallistuu esimerkiksi lihasten supistumiseen sekä energian lähteinä käytettävien hiilihydraattien aineenvaihduntaan. Magnesium tukee myös luuston kehitystä. Magnesiumin tarve voi kasvaa aktiivisesti liikkuvilla ja urheilijoilla.
Kalium
Kaliumia on veren suola, jota tarvitaan lihaksiston ja hermoston normaaliin toimintaan. Sillä on myös aineenvaihdunnallisia tehtäviä esimerkiksi munuaisissa ja sydämessä.
Natrium
Natrium eli Na on elimistölle tärkeä suola, jolla on merkittävä rooli hermostomme toiminnassa ja etenkin nestetasapainon säätelyssä.
Perusverenkuva ja trombosyytit
Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.
Liikkujan paketti naiset – huomioi nämä asiat:
- Hintaan lisätään palvelumaksu.
- Voit tilata Liikkuvan naisen paketin ilman lääkärin lähetettä.
- Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa.
- Tutkimus vaatii paastoa.