Tietopankki

Sokerihemoglobiini osoittaa elimistön verensokerin pitkäaikaisen tilan (HbA1c)

Mikä sokeroitunut hemoglobiini eli HbA1c on?

Hemoglobiini on proteiini, jonka tehtävänä on kuljettaa happea punasoluissa. Punasolujen hemoglobiinimolekyyleihin kiinnittyy hiljalleen sokeria eli glukoosia. Kiinnittyvän glukoosin määrä on riippuvainen veressä jo olevasta glukoosista. Mitä enemmän veressä on sokeria, sitä enemmän sitä tarttuu hemoglobiiniin. Tästä yhdistelmästä käytetään nimeä hemoglobiini A1c (B-HbA1c).

Punasolujen elinikä on noin 2–3 kuukautta. Tästä syystä HbA1c-tutkimus kertoo elimistön keskimääräisestä sokeritasapainosta edeltävän 2–8 viikon aikana. Koska glukoosin kiinnittyminen on hidasta, hetkellinen korkea tai matala glukoosipitoisuus ei vaikuta HbA1c:n.

Milloin HbA1c kannattaa mitata?

HbA1c-tutkimusta käytetään, kun halutaan käsitys elimistön pitkäaikaisesta verensokeritasapainosta. Se ei ole altis samanlaiselle hetkelliselle vaihtelulle kuin veren glukoosi. Tutkimuksen suoritus ei vaadi edeltävää paastoa.

Se testataan usein jo todetun aikuisiän (tyypin 2) diabeteksen sokeritasapainon seurannassa. Testiä voidaan käyttää myös tyypin 2 diabeteksen diagnosointiin.

HbA1c-arvo on hyvä tarkistaa seuraavien oireiden ilmaantuessa:

 • Väsymys
 • Laihtuminen
 • Suuret virtsamäärät
 • Elimistön kuivuminen
 • Lisääntynyt jano
 • Ärtyneisyys ja alakulo
 • Jalkojen säryt tai tuntomuutokset
 • Näön heikentyminen

Mitä HbA1c -tutkimus mittaa?

HbA1c eli sokerihemoglobiini osoittaa pitkäaikaista verensokeritasoa. Mitä korkeampi pitkäaikainen verensokerin taso on, sitä enemmän verensokeria eli glukoosia kiinnittyy veressä kiertävien punasolujen hemoglobiiniin. Sokerihemoglobiini HbA1c -koetta käytetään diabeteksen diagnoosiin ja seurantaan.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset HbA1c -arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavia SYNLABin laboratoriopaketteja: 

Terveystarkastuspaketti

Sydänpaketti

Kasvissyöjänpaketti

Varaa aika HbA1c-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta.

Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen HbA1c tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvo: 20 – 42 mmol/mol

Punasolujen eliniän aleneminen esim. punasolujen hajoamisen kiihtyessä sairauden takia aiheuttaa virheellisen matalia HbA1c-tuloksia.

Diabeteksen hoitotasapainon arviointi:

hyvä sokeritasapaino HbA1c alle 53 mmol/mol (alle 7 %)

kohtalaisen hyvä sokeritasapaino HbA1c 53 – 75 mmol/mol (7 – 9 %)

huono sokeritasapaino HbA1c yli 75 mmol/mol (yli 9 %)

Virheellisen korkeita tai matalia HbA1c-arvoja voivat aiheuttaa punasolujen elinikään ja hemoglobiiniin vaikuttavat syyt. HbA1c-tutkimusta ei käytetä diabeteksen diagnosointiin raskauden aikana.

Elimistön sokeritasapainon korjautuessa alkaa HbA1c-pitoisuus laskemaan noin 10–20 päivän kuluessa.

Mistä kohonnut HbA1c-arvo voi johtua?

Kohonneita HbA1c-arvoja voidaan tavata seuraavissa tilanteissa:

 • Diabetes ei ole hoitotasapainossa
 • Verensokeritaso on korkea
 • Raudanpuuteanemiassa
 • Pernan poiston jälkeen, koska punasolut elävät silloin pidempään

Diabetekseen sairastuneilla korkea HbA1c-arvo lisää diabeteksen lisäsairauksien riskiä. Pitkään jatkunut sokerin liiallinen määrä elimistössä vahingoittaa mm. hermostoa, verisuonia, silmiä, munuaisia, jalkoja ja suuta.

Mistä alentunut HbA1c arvo voi johtua?

Alentuneita HbA1c arvoja voi olla johtuen punasolujen lisääntyneestä hajoamisesta (hemolyyttiset anemiat). Silloin punasolujen elinikä on lyhyt ja tämä vaikuttaa HbA1c tulokseen alentaen sitä. Pitoisuutta voi pienentää myös verenvuoto ja runsaat punasolujen siirrot.

Tyypillisimpiä lisätutkimuksia ovat:

Verensokeri antaa elimistölle energiaa (1468 fP-Gluk, 1469 fS-Gluk, 1471 P-Gluk, 1473 S-Gluk)

Lähteet:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Hemoglobiini-A1c (6128 B-HbA1c) https://www2.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/hemoglobiini-a1c-6128-b-hba1c/

Terveyskirjasto: Hemoglobiini HbA1c (B-HbA1c) https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03092&p_hakusana=HbA1c

Diabetes: HbA1c mittaa punasolujen sokeroitumista https://diabeteslehti.diabetes.fi/blog/2016/08/19/hba1c-koe-mittaa-punasolujen-sokeroitumista/

Terveyskylä: Sokerihemoglobiini HbA1c https://www.terveyskyla.fi/diabetestalo/tietoa/diabeteksen-seuranta/verensokeritasapainon-seuranta/sokerihemoglobiini-hba1c#

Lab Test online: HbA1c-testi https://labtestsonline.org.uk/tests/hba1c-test