UNIAPNEATUTKIMUS

Uniapnean diagnosointiin käytetään uniapneatutkimusta eli yöpolygrafiaa. Tutkimukseen pääset myös ilman lääkärin lähetettä.

 

Uniapneatutkimus toteutetaan kotona tavallisen yöunen aikana. Tutkimuksen ajaksi puetaan ylle tutkimuslaite, jonka käyttäminen onnistuu sujuvasti kotioloissakin.

SYNLAB tarjoaa uniapneatutkimusta seuraavilla paikkakunnilla – Helsingissä, Espoossa, Turussa, Kouvolassa, Jyväskylässä ja Oulussa. Ennen tutkimusta ei ole välttämätöntä käydä lääkärillä, sillä SYNLABissa uniapneatutkimukseen pääsee myös ilman lähetettä. Tutkimukseen sisältyy aina keuhkosairauksien erikoislääkärin lausunto, joka on helppolukuinen ja ymmärrettävä. Lausunto on mahdollista saada suomeksi tai englanniksi.

Tältä sivulta löydät:

Pääset linkistä suoraan kyseiseen kohtaan sivulla.

Mitä uniapnea on?

Miten uniapneaa tutkitaan?

Toimi näin

Ohjevideo uniapnean tutkimuslaitteen pukemiseen

Tulosten tulkinta ja uniapnean hoito

Voiko minulla olla uniapnea?

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mitä uniapnea on?

Uniapneassa on kysymys unenaikaisista hengityshäiriöistä. Oireet aiheutuvat hengitysteiden tukkeutumisesta joko osittain tai kokonaan. Hengityshäiriöiden takia unen rakenne rikkoutuu, jolloin uni ei enää palauta ja virkistä kuten pitäisi. Uniapneassa kehon fysiologiset toiminnot häiriintyvät, minkä vuoksi uniapnea myötävaikuttaa muiden sairauksien syntyyn tai pahentaa niitä. Tällaisia sairauksia ovat mm. verenpainetauti, rytmihäiriöt, masennus ja diabetes. 

Miten uniapneaa tutkitaan?

 • Tutkimuksessa mitataan hengitysilmavirtausta, hengitysliikkeitä, mahdollista kuorsausta, veren happikylläisyyttä, nukkumisasentoja sekä unen aikaista aktivisuutta.  
 • Tutkimuslaitteisto sisältää rintakehän päälle asennettavan mittauslaitteen, sormianturin sekä happiviikset. Laitteisto haetaan SYNLABin toimipisteestä, jossa saat ohjeistuksen esitietolomakkeen täyttämiseen ja tutkimuslaitteiston pukemiseen. Laitteisto on helppo pukea, ja voit katsoa ohjeet jälkikäteen myös videolta. Yö nukutaan kotona, ja laite palautetaan pääsääntöisesti seuraavana päivänä takaisin SYNLABin toimipisteelle.  

Toimi näin:

 • Kun valitset ajankohtaa tutkimukselle, varmista, että voit rauhoittaa hetken ennen nukkumaanmenoa.  
 • Varaa aika ajanvaraussivulta tai soittamalla 010 326 3260. SYNLABilla et tarvitse tutkimukseen lääkärin lähetettä. Mahdollisella lähetteellä saat tutkimuksen hieman edullisemmin. 
 • 20 minuutin mittainen käynti toimipisteessä. Käynnillä annetaan ohjeistus laitteiston pukemiseen ja mittauksen käynnistämiseen sekä esitietolomakkeen täyttämiseen. 
 • Pue laite ennen nukkumaanmenoa ja käy nukkumaan normaaliin tapaan.  
 • Aamulla riisu laite, täytä esitietolomake loppuun ja tuo ne SYNLABin toimipisteelle sovitussa aikataulussa, pääsääntöisesti klo 10.00 mennessä. 
 • Unitutkimuksiin erikoistunut keuhkosairauksien erikoislääkäri tekee tutkimusdatan perusteella lausunnon. Saat tulokset 7 arkipäivän kuluessa SYNLABin Terveyskansioon. 

Ohjevideo uniapnean tutkimuslaitteen pukemiseen

Tulosten tulkinta ja uniapnean hoito

Tutkimuksessa selviää, onko sinulla unenaikaisia hengityskatkoksia eli sairastatko jonkin asteista uniapneaa. Uniapneaa arvioidaan unenaikaisten poikkeavien ilmiöiden määrän, laadun ja seurannaisilmiöiden perusteella. Vakavuusasteen määrityksessä käytetään niin sanottua AHI-indeksiä. AHI-arvo ilmaisee, kuinka monta hengityskatkosta tai hengityksen vaimentumaa esiintyy tunnissa mittauksen aikana. Saat tulokset helposti ymmärrettävänä lausuntona, jonka on tehnyt uniapneatutkimuksiin erikoistunut keuhkosairauksien erikoislääkäri. Lausunnosta selviää, sairastatko uniapneaa ja jos, niin minkä asteisena. Lisäksi lausunnossa kerrotaan, suosittelemmeko ottamaan yhteyttä lääkäriin sekä annetaan mahdollisia hoitosuosituksia. Hoitokeinot vaihtelevat uniapnean ja sen oireiden vakavuuden ja taustalla olevien syiden, esimerkiksi mahdollisten rakenteellisten tekijöiden, mukaan.

Uniapnean vakavuus AHI (tunnissa) 

Normaali: 0-5 

Lievä: 5-15

Keskivaikea: 15-30 

Vaikea: Yli 30 

Voiko minulla olla uniapnea? 

Tärkein uniapnealle herkistävä tekijä on ylipaino, mutta uniapneapotilaiden kirjo on suuri. Muita uniapneaa aiheuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi rakenteelliset tekijät, kuten ahdas nenä tai nielu sekä isokokoiset nielurisat. Uniapnea ei katso ikää, sukupuolta tai ruumiinrakennetta. Jotkin uniapnean oireista on mahdollista havaita itse, mutta osa on vaikea tai mahdoton huomata ilman mittausta.  

Uniapnean oireita voivat olla: 

 • Kuorsaus 
 • Unenaikaiset hengityskatkokset 
 • Aamupäänsärky 
 • Ärtyneisyys ja mielialahäiriöt 
 • Muistihäiriöt ja keskittymiskyvyn puute
 • Toistuvat wc-käynnit yöllä 
 • Suun kuivuminen ja kuolaaminen yöllä 
 • Yöhikoilu 
 • Levoton yöuni 
 • Levottomat jalat 
 • Väsymys 
 • Närästys
 • Unettomuus

Halutessasi voit arvioida STOP-bang-kyselyllä todennäköisyytesi uniapnean sairastamiseen. STOP-bang lyhenne tulee sanoista: Snoring – Tired – Observed – Pressure – Body Mass Index – Age – Neck Size – Gender.

Usein kysyttyjä kysymyksiä 

Onko tutkimukselle esteitä?

Emme tee uniapneatutkimuksia alle 18-vuotiaille. Alaikäisten tutkimuksissa kannattaa kääntyä erikoissairaanhoidon puoleen.

Asiakkaalla ei saa olla kynsilakkaa tai rakennekynttä siinä kynnessä, jonka sormeen sormianturi laitetaan.

Miten pystyn nukkumaan laitteiden kanssa? 

Lähes jokaisella tutkimus onnistuu hyvin ja laitteiden kanssa nukkuminen koetaan helpoksi. Vaikka kokisit, että uni jää normaalia lyhyemmäksi tai rauhattomammaksi, useimmiten yön ajalta saadaan riittävästi mittausta, jolla unihäiriö voidaan todeta tai sulkea pois. Laitteet on suunniteltu niin, että ne häiritsisivät mahdollisimman vähän nukkumistasi.

Miten osaan asentaa mittauslaitteet? 

Laitteen pukeminen käydään läpi käynnillä hoitajan kanssa. Saat mukaasi lisäksi kuvallisen ohjeen sekä linkin ohjevideoon.

Mitä jos herään keskellä yötä ja laite on jostain kohtaa irronnut? 

Uniapneatutkimus kestää yhden tavallisen yön tai unijakson ajan. Tavallisesti noin 6 tuntia rekisteröintiä riittää luotettavan analyysin tekemiseen, mutta on suositeltavaa pitää laite kiinnitettynä koko sängyssä oloajan. Mikäli huomaat keskellä yötä, että jokin laitteen osa on irronnut, voit kiinnittää sen uudestaan ja jatkaa nukkumista. Vasta dataa purettaessa selviää, paljonko laite on mitannut unta. 

Mitä jos herään aamulla ja laite on jostain kohtaa irronnut? 

Mikäli huomaat laitteen osan irtoamisen aamulla etkä ole varma, miten kauan laite on ollut kiinni, palauta laite normaalisti toimipisteeseen. Mikäli selviää, että mittaus on epäonnistunut, sinulle voidaan varata uusi aika. Hinta maksetaan vain onnistuneesta mittauksesta.

Minne voin hakeutua mahdolliseen jatkohoitoon?

Voit hakeutua mahdolliseen jatkohoitoon joko julkiselle tai yksityiselle puolelle. Jatkohoitoon hakeutuessasi ei ole väliä, oletko tullut tutkimukseen lähetteellä vai ilman.