Tietopankki

Kalsium on välttämätöntä elimistön kaikille soluille (S-Ca)

Kalsiumilla (S-Ca, S-Ca-Ion, S-Ca-Albk) on tärkeä rooli elimistössä. Se on mukana aineenvaihdunnan reaktioissa, sydämen, lihassolujen ja hermosolujen toiminnan säätelyssä sekä luuston kehityksessä ja veren normaalissa hyytymisessä.

Veressä kalsium on kahdessa muodossa. Ionisoitunut kalsium kiertää vapaana veressä. Vain tämä vapaa osa kalsiumista osallistuu elimistön aineenvaihdunnan reaktioihin. Osa kalsiumista on sitoutuneena veressä kiertäviin valkuaisaineisiin. Se on eräänlainen ”varastomuoto”, josta kalsiumia voi siirtyä ionisoituneeksi kalsiumiksi ja päinvastoin.

99 prosenttia elimistön kalsiumista esiintyy luustossa, missä se toimii vahvana mineraalina. Se antaa luustolle ja hampaille lujuuden. Aikuisen luustossa kalsiumia on noin yhden kilon verran. Koska osa luuston kalsiumista vaihtuu luun uudistuessa, aikuinen tarvitsee kalsiumia ruokavaliosta päivittäin. Elimistö säätelee veren kalsiumpitoisuutta ja huolehtii, että kalsiumia on aina siellä missä sitä tarvitaan.

Ihminen saa kalsiumia ravinnosta muun muassa maitotuotteista, pähkinöistä, tummanvihreistä kasviksista, tofusta, mehuista, kalasta, appelsiinista ja parsakaalista. Ruokatuotteisiin myös lisätään kalsiumia.

D-vitamiinia tarvitaan ravinnosta saatavan kalsiumin imeytymiseen suolistossa. Kalsiumin määrää veressä säätelee lisäkilpirauhasista erittyvä lisäkilpirauhashormoni, parathormoni (fP-PTH). Lisäkilpirauhashormoni säätelee kalsiumin erittymistä virtsaan sekä luun kalsiumaineenvaihduntaa. Mikäli veren kalsiumpitoisuus vähenee, lisäkilpirauhashormonia erittyy enemmän verenkiertoon, mikä saa aikaiseksi kalsiumin lisääntyneen vapautumisen luusta verenkiertoon. Vastaavasti, jos veressä on liikaa kalsiumia, lisäkilpirauhashormonin erittyminen vähenee ja kalsium siirtyy verestä luuhun sekä erittyy virtsan kautta pois elimistöstä.

Milloin kalsiumarvo kannattaa mitata?

Kalsiumtutkimukseen (S-Ca, P-Ca, S-Ca-Ion) on hyvä hakeutua, jos kärsii yleisoireista kuten päänsärystä, ruokahaluttomuudesta, kouristuksista, ummetuksesta tai väsymyksestä. Ne voivat olla merkki kalsiumin liiallisesta määrästä veressä.

Liian vähäinen kalsiumin määrä veressä voi aiheuttaa hermotoimintaan liittyviä oireita, kuten lihaskramppeja sekä käsien ja jalkojen pistelyä tai puutumista sekä myös sydämen rytmihäiriöitä.

Kalsiumarvot on myös hyvä tarkistaa, jos epäilee:

  • Lisäkilpirauhasen sairautta
  • D-vitamiinin puutetta
  • Luuston sairauksia
  • Imeytymishäiriöitä
  • Munuaiskivitautia
  • Munuaisten vajaatoimintaa

Mitä kalsiumtutkimus mittaa?

Kokonaiskalsiumin (S-Ca) pitoisuudessa on mukana sekä vapaana oleva että valkuaisaineisiin sitoutunut kalsium. Jos kalsiumtasapainoa halutaan tutkia tarkemmin, on hyvä tutkia albumiinikorjatun (S-Ca-Albk) tai ionisoituneen kalsiumin (S-Ca-Ion) pitoisuuksia.

Ionisoitunut kalsium esiintyy veressä sellaisenaan ja osallistuu aineenvaihdunnan toimintoihin. Kalsiumin esiintyessä plasman proteiineihin sitoutuneena, se pystyy siirtymään tarvittaessa ionisoituneeksi kalsiumiksi sekä päinvastoin takaisin plasman proteiiniksi.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset kalsiumtutkimukseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavia SYNLABin laboratoriopaketteja: 

Liikkujan tutkimuspaketti

Varaa aika kalsiumtutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota.

Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen kalsiumtutkimuksen tulosta?

Viitearvot määritellään siten, että 95 % terveiden ihmisten tuloksista ovat niiden sisällä. 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvo:

S -Ca: Tarkista tulosten tulkinta tutkimusluettelostamme.

S -Ca-Albk: Tarkista tulosten tulkinta tutkimusluettelostamme.

S -Ca-Ion: Tarkista tulosten tulkinta tutkimusluettelostamme.

Mistä kohonnut kalsiumarvo voi johtua?

Veren kalsiumpitoisuuden suurentumista kutsutaan hyperkalsemiaksi. Syynä on tavallisesti lisäkilpirauhashormonin liikaeritys, jolloin luusta siirtyy vereen liikaa kalsiumia. Tämä voi pidemmällä aikavälillä aiheuttaa osteoporoosia eli luukatoa. Toinen syy kalsiumin liialliseen siirtymiseen luusta vereen on luustoon levinnyt syöpä.

Harvinaisempi kalsiumin määrän nousun aiheuttaja on D-vitamiinin liikasaanti. Tässä tapauksessa ravinnosta saatava kalsium imeytyy liian tehokkaasti elimistöön. D-vitamiinia pitäisi kuitenkin nauttia pitkään yli tarpeellisen määrän, jotta kalsiumin määrä kohoaisi yli arvojen.

Kalsiumarvon huomattava suureneminen hoidetaan sairaalassa nestehoidolla ja lääkkeillä. Lisäkilpirauhashormonista johtuva kalsiumin liikatuotanto hoidetaan leikkauksella poistamalla suurentunut lisäkilpirauhanen.

Mistä alentunut kalsiumarvo voi johtua?

Alentunutta kalsiumpitoisuutta veressä sanotaan hypokalsemiaksi. Se on harvinaisempi tila kuin kalsiumin liiallinen määrä veressä.

Hypokalsemia voi aiheutua seuraavista syistä:

  • Munuaisen vajaatoiminta
  • D-vitamiinin puute (esim. D-vitamiini ei imeydy ohutsuolessa esimerkiksi keliakian takia tai D-vitamiinin riittämättömän saannin takia)
  • Lisäkilpirauhasen vajaatoiminta
  • Ravintoaineiden imeytymishäiriöt

Tyypillisimpiä lisätutkimuksia ovat:

Parathormoni, joka säätelee kalsiumin tasapainoa (4560 fP-PTH)

D-vitamiini, jonka puutteesta moni suomalainen kärsii (1220 D-25)

Kalsium, joka on välttämätön elimistön kaikille soluille (2013 S-Ca, 2019 S-Ca-Ion, 6032 S-Ca-Albk)

Fosfaatti (1432 fS-Pi)

Magnesium (2303 S-Mg)

Lähteet:

SYNLAB Tutkimukset: Kalsium, Arto Katajamäki https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=209

SYNLAB Tutkimusluettelo: Kalsium, ionisoitunut (2019 fS-Ca-Ion) https://www2.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/kalsium/

 Terveyskirjasto: Kalsium (P-Ca, Ca-albk ja Ca-Ion) https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03063&p_hakusana=kalsium

Terveyskirjasto: Kalsium – liikaa (hyperkalsemia) tai liian vähän (hypokalsemia) veressä https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00025

Luustoliitto: Kalsium https://luustoliitto.fi/tietoa-luustosta/lapsille-ja-nuorille/ravinto/kalsium/

Päivitetty 27.7.2021

Virhe