Tietopankki

Magnesiumia tarvitaan aineenvaihdunnassa (S-Mg)

Mikä magnesium on?

Magnesium (S-Mg) on tärkeä kivennäisaine, joka osallistuu eri tavoin aineenvaihduntaan. Se on mukana energiantuotannossa, lihasten ja hermojen toiminnassa sekä luun aineenvaihdunnassa. Noin puolet elimistön magnesiumista on solujen sisällä ja puolet luustoon sitoutuneena yhdessä kalsiumin ja fosfaatin kanssa. Vapaana veressä on vain noin 1 prosentti.

Saamme magnesiumia lähes kaikista elintarvikkeista, mutta eniten sitä esiintyy viljavalmisteissa, kahvissa ja mineraalivedessä sekä kasviksissa kuten perunassa, hedelmissä ja marjoissa sekä maitovalmisteissa.

Magnesiumin ylisaantia ruuan kautta ei kannata pelätä, sillä munuaiset säätelevät elimistön magnesiummäärää suodattamalla liiallisen määrän magnesiumia virtsaan.

Milloin magnesium kannattaa mitata?

Magnesium mitataan usein tutkittaessa veren suolojen tasapainoa, erityisesti munuaissairauksien yhteydessä.

Magnesiumin arvon mittaaminen voi olla paikallaan seuraavissa oireissa:

  • Väsymys
  • Oksentelu
  • Lihasten nykiminen, vapina, kouristelu
  • Ripuli

Magnesiumin liiallinen määrä elimistössä on harvinaista, sillä elimistö itse säätelee magnesiumin pitoisuutta sopivalle tasolle. Suoliston imeytymishäiriöiden yhteydessä sitä voidaan kuitenkin todeta.

Mitä magnesiumtutkimus mittaa?

Tutkimuksella selvitetään veressä olevaa magnesiumin pitoisuutta.

Tuloksen avulla nähdään, onko magnesiumia veressä riittävästi vai esiintyykö mahdollisesti magnesiumin puutostilaa.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset magnesiumarvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavia SYNLABin laboratoriopaketteja:

Sydänpaketti

Liikkujan paketti

Varaa aika magnesiumtutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota.

Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen magnesiumarvon tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvo: 0,71–0,94 mmol/l

Kun veren magnesiumarvo on pienentynyt, se viittaa magnesiumin puutokseen. Alhaisten magnesiumin arvojen yhteydessä on suositeltavaa tarkistaa myös kalium (S-K) sekä kalsium (S-Ca) pitoisuudet, sillä elimistön solujen sisällä olevaa magnesiumin puutosta ei välttämättä aina havaita pelkästään magnesiumarvon mittauksella. Kalium- ja kalsiumarvojen madaltuminen liittyy usein magnesiumin puutokseen.

Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia päivittäin 350 mg ja naisten 280 mg.

Mistä kohonnut magnesiumarvo voi johtua?

Elimistössä esiintyy erittäin harvoin magnesiumin liiallista määrää. Ruuan mukana saatu magnesium tai erilaisten magnesiumvalmisteiden kautta saatu magnesium ei kerry elimistöön liikaa.

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla sekä erittäin iäkkäillä henkilöillä magnesiumvalmisteet saattavat kohottaa magnesiumpitoisuuksia haitallisesti. Kohonnutta arvoa voidaan tavata myös tilanteissa, joissa on annettu suonensisäistä ravitsemushoitoa.

Mistä alentunut magnesiumarvo voi johtua?

Liian alhainen magnesiumin pitoisuus elimistössä on mahdollinen, joskin terveellä ihmisellä harvinainen.

Tavallisesti magnesiumin alentunut pitoisuus voi kehittyä esimerkiksi suoliston imeytymishäiriön – kuten keliakian – yhteydessä. Ripuli ja oksentelu voivat myös vähentää magnesiumin imeytymistä.

Harvemmin myös happolääkkeiden pitkäaikainen jatkuva käyttö (yli 3 kuukautta) voi aiheuttaa magnesiumin puutetta.

Magnesiumia poistuu elimistöstä virtsan mukana nesteenpoistolääkkeiden käytön aikana tai alkoholin pitkäaikaisen käytön seurauksena sekä diabetesta sairastavilla silloin, kun poikkeavan sokeritasapainon seurauksena virtsamäärät kohoavat.

Magnesium on myös matala maksakirroosin ja lisäkilpirauhasten vajaatoiminnan (hypoparatyreoidismi) yhteydessä, ja kun aldosteronihormonia erittyy liikaa sairauksien myötä lisämunuaisesta.

Tyypilliset lisätutkimukset ovat:

Kalsium välttämätön elimistön kaikille soluille (2013 S-Ca, 2019 fS-Ca-Ion, 6032 S-Ca-Albk)

Elimistön yksi tärkeimmistä veren suoloista on kalium (2001 S-K)

Natrium on elimistön tärkein nesteiden suola (2382 S-Na)

Lähteet:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Magnesium (2303 S-Mg) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=263

Terveyskirjasto: Magnesium https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00818&p_hakusana=magnesium

Terveyskirjasto: Magnesiumin vähyys yhteydessä sydänriskeihin https://www.duodecim.fi/2020/01/15/magnesiumin-vahyys-yhteydessa-sydanriskeihin/

Virhe