SUOLISTOSYÖVÄN SEULONTA

Suolistosyövän seulonta

Seulonnan avulla suolistosyöpä pyritään havaitsemaan oireettomassa varhaisvaiheessa. Seulonnan tavoitteena on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.

Suolistosyöpä on yhteisnimi paksu- ja peräsuolen syöville. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpätauti Suomessa. Eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat suolistosyöpää yleisempiä syöpätauteja Suomessa.

Suolistosyövän seulontaa järjestetään kohderyhmille suolistosyövän varhaisvaiheen havaitsemiseksi, jolloin se on todennäköisemmin parannettavissa. Seulonnan tavoitteena on vähentää syövästä johtuvia kuolemia. Suolistossa oleva kasvain voi vuotaa hiukan verta, joka ei näy paljain silmin. Seulontatestillä pyritään löytämään piilevä veri ulosteesta. Näin tauti voidaan löytää varhaisessa vaiheessa ja hoitaa ennen kuin syöpä pääsee kehittymään pitkälle.

Ketkä seulotaan?

Suolistosyöpä on yleisin 56-74 vuotiailla, ja siksi seulonnan kohteena on kyseinen ikäryhmä. Suolistosyövän seulonnan ensimmäisenä vuotena 2022 seulontaan kutsutaan 60-68 vuotta täyttävät henkilöt. Suolistosyövän seulontaohjelma laajenee vuosittain ja vähitellen kaikkiin seulonnan kohdeikäluokkiin. Seulontakutsu lähetetään seulottavalle kahden vuoden välein. Seulonta pitää toistaa säännöllisesti, koska yksi testi kertoo vain sen hetkisen tilanteen. Seulonta on osa terveydenhuoltoa ja seulottavalle maksutonta. SYNLAB Suomi tarjoaa seulontapalvelua Siun soten kuntayhtymälle.

Huomaathan, että suolistosyövän seulonta on tarkoitettu seulonnan piirissä oleville, Suomen syöpärekisterin seulontaohjelman mukaisesti seulontaan kutsutuille asiakkaille. Mikäli haluat testata ulosteen piilevää verta, mutta et kuulu seulonnan kohderyhmään, tarjoaa SYNLAB suolikasvaintestiä testaakotona.fi palvelussaan.

Miten seulotaan?

Suolistosyövän seulonnassa käytettävän testin nimi on FIT (engl. Fecal immunochemical test). Se on immunokemiallinen testi, jolla piilevä veri voidaan tunnistaa ulosteesta. Seulontaan kutsuttavat saavat postitse kutsun, näytteenottovälineen, täytettävän esitietolomakkeen (myös mahdollisuus sähköiseen täyttämiseen) ja tarkat ohjeet näytteen ottamista varten. Seulontanäyte otetaan kotona sivelemällä testitikkua omassa ulosteessa. On tärkeää seurata ohjeita, liian ulosteen kerääminen saattaa aiheuttaa testin epäonnistumisen. Näyte postitetaan tutkittavaksi seulontakeskukseen paketista löytyvässä pahvikuoressa, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu. Seulontakeskus tutkii näytteen laboratoriossa.

Mitä testin jälkeen?

Seulontatestin tulos lähetetään seulontaan osallistuneelle postitse noin kuukauden kuluessa näytteen postittamisesta laboratorioon. Tulos voi olla negatiivinen tai positiivinen. Yli yhdeksällä kymmenestä tulos on normaali. Tulos ei anna aihetta tarkemmille tutkimuksille. Negatiivinen eli normaali tulos tarkoittaa, että näytteestä ei löydetty piilevää verta. Positiivinen tulos tarkoittaa, että seulontanäytteestä löytyi verta. Mikäli tulos on negatiivinen, ei jatkotoimenpiteitä tarvita, ja seuraava seulontakutsu saapuu kahden vuoden kuluttua 74-vuotiaaksi asti. Jos kuitenkin on havaittavissa jatkuvia suolen toiminnan oireita, tulee aina ottaa yhteyttä lääkäriin. Positiivisen tuloksen kohdalla edetään lisätutkimuksiin löytyneen veren syyn selvittämiseksi.

Jos tulos on positiivinen, eli seulontanäytteestä löytyy verta

Seulontahoitaja soittaa tiedon positiivisesta näytteestä. Jos ulostenäytteestä löytyy verta, tehdään useimmiten paksusuolen tähystys eli kolonoskopia. Kolonoskopiaan ja jatkotutkimuksiin osallistumisesta neuvoo seulontahoitaja ja tutkimuspaikka. Kolonoskopiassa käytetään taipuisaa tähystintä. Sen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja poistaa syövälle altistavia limakalvomuutoksia eli polyyppeja. Kolonoskopia edellyttää suolen tyhjennystä etukäteen. Tutkimuspaikka antaa tarkat valmistautumisohjeet. Kolonoskopia kestää noin puoli tuntia ja sen jälkeen pääsee kotiin

Kun saat kutsun

Kutsukirje, esitietolomake, ohjeet ja näytteenottoon tarvittavat välineet saapuvat postissa kotiisi. Seuraa tarkasti ohjeita ja postita näytteesi täytetyn esitietolomakkeen kanssa palautuskuoressa. Postimaksu on maksettu. Pyri postittamaan näyte mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen.

Lähde: Suomen syöpärekisteri, Hyvä tietää suolistosyövän seulonnasta

Mistä apua ongelmatilanteissa?

SYNLAB asiakaspalvelu: 010 326 3260. Palvelu on avoinna arkisin 7.30-18 ja lauantaisin 10-14.

https://www.synlab.fi/palvelut/ota-yhteytta/

Tilaa uusi näytteenottopakkaus

SYNLAB asiakaspalvelu: 010 326 3260. Palvelu on avoinna arkisin 7.30-18 ja lauantaisin 10-14.