Tietopankki

Kreatiinikinaasi nousee lihasvaurion yhteydessä (S-CK) 

Mitä kreatiinikinaasi on?

Kreatiinikinaasi (S-CK) on entsyymi eli valkuaisaine, jota esiintyy pääasiassa lihaksissa, kuten luusto- ja sydänlihaksissa. Pienempiä kreatiinikinaasipitoisuuksia esiintyy myös aivoissa, kohdussa sekä suolessa. Kreatiinikinaasista on olemassa kolmea eri muotoa (isoentsyymiä) niiden paikallisen esiintyvyyden mukaan: lihasisoentsyymi (CK-MM), sydänlihasisoentsyymi (CK-MB) sekä aivoisoentsyymi (CK-BB).

Tavallisesti kreatiinikinaasia vapautuu luustolihassoluista pieniä määriä vereen, josta sen pitoisuus voidaan mitata. Kun lihas vaurioituu, kreatiinikinaasia erittyy verenkiertoon enemmän. Mitä isompi lihasvaurio on, sitä suurempi myös CK-arvo. Miehillä lihasmassa on tavallisesti naisia suurempi, mistä johtuen viitearvot ovat miehillä korkeammalla tasolla.

Milloin kreatiinikinaasi kannattaa mitata?

Kreatiinikinaasitutkimus on hyvä tehdä, kun epäillään lihasvauriota tai lihasperäistä tulehdusta. Lihassairaus voi olla seurausta tapaturmasta, esimerkiksi pitkäaikaisesta paikallaanolosta kovalla alustalla halvauksen, sairauskohtauksen tai humalatilan takia. Tilaa kutsutaan rhabdomyolyysiksi. Tällöin kreatiinikinaasin pitoisuus veressä kasvaa voimakkaasti. Tilaan liittyy myös virtsan muuttuminen punaiseksi virtsaan päätyvän myoglobiinin seurauksena. Myoglobiini on lihassolujen väriaine, johon happea voidaan normaalisti varastoida lihaksessa.

Kreatiinikinaasi voi nousta myös voimakkaan harjoittelun, lihaksiin kohdistuvan leikkauksen, tulehduksen tai sydäninfarktin seurauksena.

Lihassairautta voivat aiheuttaa myös harvinaisemmat sairaudet. Lihassairauteen viittaavia oireita ovat lihasheikkous ja -arkuus.

Mitä kreatiinikinaasitutkimus mittaa?

Tutkimuksella nähdään vuotaako soluista kreatiinikinaasientsyymiä verenkiertoon. Sen sijaan syy vuodon aiheuttajaan on selvitettävä muilla kokeilla.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset testaamaan kreatiinikinaasiarvosi myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin toimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavia laboratoriopaketteja: 

Liikkujan paketti naiset

Liikkujan paketti miehet

Varaa aika kreatiinikinaasitutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota.

Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen kreatiinikinaasitulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvo:

naiset 35 – 210 U/l

miehet < 50 v 50 – 400 U/l

miehet ≥ 50 v 40 – 280 U/l

Mistä kohonnut kreatiinikinaasiarvo voi johtua?

Jos henkilö makaa pitkään samassa asennossa esim. halvauksen vuoksi, voidaan hänellä todeta kohonneita S-CK arvoja.

Kohonneita arvoja tavataan myös:

  • Lihastulehduksissa
  • Surkastumissa
  • Keuhkoemboliassa eli veritulpassa
  • Hypotyreoosissa eli kilpirauhasen vajaatoiminnassa
  • Sydänlihassairauksissa ja -infarkteissa

Kohonneita kreatiinikinaasiarvoja tavataan tyypillisesti esimerkiksi kehonrakennusta harrastavilla sekä aktiiviurheilijoilla. Kreatiinikinaasiarvot nousevat myös, kun liikuntaa pitkään harrastamaton ihminen alkaa aktiivisesti käyttää lihaksiaan. Kipeydyttyään lihasten lievä lihasvaurio kohottaa S-CK arvoa.

Mistä alentunut kreatiinikinaasiarvo voi johtua?

Viitearvoja pienempi CK-arvo ei liity mihinkään häiriöön. Alhaisesta arvosta ei siis tarvitse olla huolissaan.

Tyypillisimpiä lisätutkimuksia ovat:

C-reaktiivinen proteiini äkillisten ja bakteeriperäisten tulehdusten osoittaja (1216 S-CRP, 4594 P-CRP, 8022 S-hsCRP)

Kreatiinikinaasi CK-MM nousee lihastaudeissa ja CK-BB keskushermostovaurioissa (2137 S -CK-Is)

Lähteet:

SYNLAB Tutkimukset: Kreatiinikinaasi, Arto Katajamäki https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=234

Terveyskirjasto: Kreatiinikinaasi (P-CK) https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk03141&p_hakusana=kreatiinikinaasi

Lääkärilehti: Suurentunut CK-arvo – takana tauti vai kuntosali?, Ilkka Penttilä https://www.laakarilehti.fi/ajassa/paakirjoitukset/suurentunut-ck-arvo-takana-tauti-vai-kuntosali/