LABORATORIO­­PAKETIT

Tarvitsemme vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita terveenä pysymiseen. Mittaamalla arvot voit selvittää, onko ruokavaliosi riittävän monipuolinen ja tarvitsetko jotain ravintolisää. Tämän paketin avulla selvität 15 eri vitamiinin, kivennäis- ja hivenaineen tason elimistössäsi.

Laaja paketti kertoo, millainen tiettyjen mikroravinteiden tilanne on. Puutostilat voivat näkyä esimerkiksi väsymyksenä ja flunssaherkkyytenä, mutta on myös mahdollista, että oireita ei vielä ole.

Vitamiinit ja kivennäisaineet vaikuttavat kehon puolustusjärjestelmään ja myös esimerkiksi aineenvaihduntaan, hermostoon, muistiin sekä solujen kasvuun. Hivenaineet edistävät esimerkiksi lihasten, hermoston ja aineenvaihdunnan toimintaa. Kova rasitus voi vaikuttaa hivenaineiden tasoja laskevasti, ja niiden puutteet voivat johtaa esimerkiksi välillisesti veren rauta-arvojen laskemiseen ja tulehdusherkkyyteen.

Suomalaisilla on usein puutetta D-vitamiinista, jota saadaan ravinnon lisäksi auringonvalosta. Toinen yleinen esimerkki matalista arvoista on B12-vitamiini, jonka saanti jää esimerkiksi kasvissyöjillä matalaksi ilman erityistä huomiota.

Muita tämän paketin sisältämiä tutkimuksia ovat B1-, B2-, B6-, A- ja E-vitamiinit, folaatti, fosfaatti ja kalsium, magnesium, sinkki, seleeni, ubikinoni ja kupari.

Alhainen magnesiumin taso voi johtua muun muassa kovasta henkisestä rasituksesta, ja alhainen ubikinonin taso voi näyttäytyä väsymyksenä kehossa.

Tässä paketissa yhdistyvät Tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet -paketin ja Hivenainepaketin tutkimukset.

Paketti sopii hyvin kertatutkimukseksi tai tilanteen jatkuvaan seurantaan.

Vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet -paketti sisältää 15 tutkimusta:

D-vitamiini

D-vitamiinin määrityksellä voidaan selvittää mahdollista D-vitamiinin puutostilaa sekä häiriöitä kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinia saadaan ravinnosta ja sitä muodostuu ihossa auringon UV-valon vaikutuksesta. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä.

B12-vitamiini, aktiivinen

B12-vitamiinia saadaan eläinperäisistä ravinnosta kuten maksa-, liha- ja maitotuotteista. Tutkimus on ensisijainen erityisesti B12-vitamiinin puutetta epäiltäessä ja vitamiinihoidon tehon arvioimisessa.

Folaatti

Folaatti on toiselta nimeltään B9-vitamiini, joka varastoituu maksaan. B9-vitamiinia saa ravinnosta esimerkiksi syömällä tuoreita kasviksia ja marjoja. Folaattia tarvitaan mm. DNA eli nukleiinihappojen valmistamiseen ja aivojen aineenvaihduntaan.

A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan ja rasvakudoksiin. Aikuisilla sitä saattaa olla varastossa jopa vuoden tarve.

B1-vitamiini

BB1-vitamiini auttaa elimistöä tuottamaan energiaa, osallistuu aminohappojen, rasvojen, alkoholin sekä glukoosin aineenvaihduntaan. B1-vitamiinia tarvitaan myös sydämen, hermoston sekä lihasten toimintaan. Se tunnetaan myös nimellä tiamiini. 

B2-vitamiini

B2-vitamiini auttaa elimistöä tuottamaan energiaa, osallistuu solujen toimintaan, kasvuun sekä kehitykseen. Lisäksi se osallistuu rasvojen, lääkkeiden sekä steroidien – ja tarvittaessa myös muiden B-vitamiinien – aineenvaihduntaan. Lisäksi B2-vitamiini ylläpitää veren aminohapon homokysteiinin tasapainoa. Se tunnetaan myös nimeltä riboflaviini.

B6-vitamiini

Ihminen tarvitsee B-vitamiineja elimistön energiantuotantoon, solujen, ihon, luiden, lihasten, elinten sekä hermoston hyvinvointiin. Koska B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja poistuvat elimistöstä virtsan mukana, niitä on saatava jatkuvasti ravinnosta tai ravintolisistä.

E-vitamiini

Rasvaliukoinen E-vitamiini on antioksidantti, joka estää soluissamme rasva-aineiden hapettumisen eli härskiintymisen. E-vitamiini yhdistyy rasvaan ja imeytyy suolistossa vereen rasvojen mukana. Yli puolet ravinnon kautta saamastamme E-vitamiinista imeytyy elimistöön ruuansulatuskanavasta. Sydän, lihakset, keuhkot, maksa sekä lisämunuaiset sisältävät paljon E-vitamiinia. 

Kalsium

Kalsium on tärkeä suola, jolla on monta tehtävää aineenvaihduntaan liittyvissä reaktioissa. Elimistö säätelee kalsiumtasoa tarkasti, koska esimerkiksi kalsiumin sopiva pitoisuus veressä on välttämätöntä lihas- ja hermosolujen normaalille toiminnalle.

Fosfaatti

Fosfaatti on luiden, hammasten, lihasten ja hermoston normaalitoiminnan kannalta välttämätön mineraali. Tutkimusta voidaan käyttää mm. lisäkilpirauhasen sairauksien, D-vitamiinin aineenvaihduntahäiriöiden ja luusairauksien tutkimisessa.

Sinkki

Sinkki (P-Zn) on ihmiselle välttämätön hivenaine. Suurin osa sinkistä sijaitsee lihaksissa sekä luustossa solujen sisällä. Sinkkiä tarvitaan valkuaisaineiden tuotannossa, entsyymien toiminnassa ja osana valkuaisaineiden ja aminohappojen toimintaa. Sinkkiä tarvitaan myös haavojen parantumiseen. 

Seleeni

Seleeni (Se) on ravinnosta saatava hivenaine, joka toimii myös antioksidanttina. Ihmisen elimistössä seleeniä esiintyy lihaksissa, maksassa, munuaisissa, kilpirauhasessa, verihiutaleissa ja sydämessä. Seleeni vaikuttaa hiusten ja kynsien hyvinvointiin, kilpirauhasen normaaliin toimintaan, siittiöiden muodostumiseen ja immuunijärjestelmän toimintaan. Seleenin puute voi aiheuttaa myös sydänlihaksen vaurion.

Kupari

Kupari on hivenaine, joka osallistuu entsyymien toimintaan. Esimerkkejä ovat raudan aineenvaihdunnan säätely, sidekudoksen muodostuminen, solujen energiatuotanto ja hermoston toiminta.

Ubikinoni

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 esiintyy lähes kaikissa ihmisen kudoksissa. Se on välttämätön solujen energiantuotannossa. Ubikinoni on rasvaliukoinen ja muuttuu elimistössä ubikinoliksi toimien soluissa antioksidanttina eli estäen hapettumisreaktiota. 

Magnesium

Magnesium eli Mg on kivennäisaine, joka tukee solujen normaalia toimintaan ja osallistuu esimerkiksi lihasten supistumiseen sekä energian lähteinä käytettävien hiilihydraattien aineenvaihduntaan. Magnesium tukee myös luuston kehitystä.  Magnesiumin tarve voi kasvaa aktiivisesti liikkuvilla ja urheilijoilla.

Vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet -paketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet -paketin voi tilata ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset viimeistään 8 arkipäivän kuluttua näytteenotosta.
  • Tutkimus vaatii paastoa.

Virhe