Tietopankki

A-vitamiini vaikuttaa näkökykyyn, ihoon ja luihin (fS-A-vit)

Mikä A-vitamiini on? 

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan ja rasvakudoksiin. Aikuisilla sitä saattaa olla varastossa jopa vuoden tarve. Elimistö ei kykene itse tuottamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. Eläinkunnan tuotteissa A-vitamiini esiintyy retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina. Maksa muuttaa karotenoidit retinoideiksi.  

A-vitamiini on tärkeä ihmiselle näkökyvylle koska A-vitamiinia tarvitaan silmän verkkokalvon valoreseptorien valmistuksessa. Lisäksi A-vitamiini on tärkeä ihon kasvulle, luun muodostumiselle sekä sikiönkehityksen aikana. Se toimii myös antioksidanttina vähentäen infektioiden määrää. 

Ruoka-aineet, joissa on runsaasti A-vitamiinia retinoidina, ovat maksa, rasvaiset maitovalmisteet, kananmuna ja ravintorasvat. Karotenoideja on puolestaan runsaasti oransseissa sekä punaisissa kasviksissa, marjoissa, hedelmissä sekä tummanvihreissä lehtivihanneksissa. 

Milloin A-vitamiini kannattaa mitata? 

A-vitamiinin pitoisuus voi laskea, jos rasvojen imeytyminen suolistosta on häiriintynyt esimerkiksi tulehduksellisen suolistosairauden seurauksena (Crohnin tauti) tai sen takia, että osa ohutsuolesta on poistettu leikkauksessa. Imeytymiseen voivat vaikuttaa myös maksan ja haiman toiminnan häiriöt. 

A-vitamiinin puutteeseen viittaavia oireita ovat 

  • hämäräsokeus  
  • kuivat silmät 
  • kuivat iho ja hiukset  
  • haavaumat  
  • sarveiskalvon vauriot  
  • toistuvat infektiot   
  • anemia. 

Tutkimuksella voidaan mitata myös liiallista A-vitamiinin saantia, esimerkiksi ravintovalmisteista. 

Mitä A-vitamiini tutkimus mittaa? 

A-vitamiinin tutkimuksella voidaan selvittää A-vitamiinin pitoisuus veressä. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset A-vitamiini-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä.

Varaa aika A-vitamiinitutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Paastoa suositellaan. Tutkimus valmistuu 3–4 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta. 

Miten tulkitsen A-vitamiini tulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvot: 

1-6-vuotiaat: 0,7- 1,5 μmol/l
7-12-vuotiaat: 0,9-1,7 μmol/l
13-19-vuotiaat: 0,9-2,5 μmol/l
yli 20-vuotiaat; 1,0-3,0 μmol/l

Viitearvot määritellään siten, että 95 % ihmisten tuloksista ovat niiden sisällä. 

Mistä kohonnut A-vitamiini-arvo voi johtua? 

Kohonnut A-vitamiini arvo johtuu yleensä siitä, että A-vitamiinia saadaan liikaa vitamiinivalmisteista. 

Mistä alentunut A-vitamiini-arvo voi johtua? 

Länsimaissa A-vitamiinin puutostila on erittäin harvinainen. A-vitamiinin puutos näkyy ensisijaisesti niillä, joilla esiintyy aliravitsemusta, kroonista ripulia, ravintoaineiden imeytymishäiriöitä (keliakia, kystinen fibroosi tai krooninen haimatulehdus). Alentuneita A-vitamiiniarvoja esiintyy iäkkäillä henkilöillä, alkoholisteilla, maksasairauden ja sappitiesairauden yhteydessä. Suoliston tai haiman leikkaus voi aiheuttaa A-vitamiinin puutosta. 

LÄHTEET: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: A-vitamiini, seerumista, paastotilassa (1113 fS-A-vit) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=1

Lab Tests Online: A-vitamin https://labtestsonline.org/tests/vitamin-a

Ruokavirasto: Maksan ja maksaruokien käyttö https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikkeiden-turvallisen-kayton-ohjeet/turvallisen-kayton-ohjeet/maksan-ja-maksaruokien-kaytto/ 

Päivitetty 27.7.2021