Tietopankki

E-vitamiinin puutos on harvinaista (fS-E-vit)

Mikä E-vitamiini on? 

Rasvaliukoinen E-vitamiini on antioksidantti, joka estää soluissamme rasva-aineiden hapettumisen eli härskiintymisen. E-vitamiini yhdistyy rasvaan ja imeytyy suolistossa vereen rasvojen mukana. Yli puolet ravinnon kautta saamastamme E-vitamiinista imeytyy elimistöön ruuansulatuskanavasta. Sydän, lihakset, keuhkot, maksa sekä lisämunuaiset sisältävät paljon E-vitamiinia. 

E-vitamiinia saadaan värikkäistä kasviksista ja hedelmistä sekä kasvisöljyistä, täysjyvistä, vehnänalkioista, pehmeästä kasvimargariinista, pähkinöistä ja siemenistä. Lisäksi sitä saadaan kananmunasta, juustoista, naudan- ja sianlihasta sekä joistakin kaloista. 

Milloin E-vitamiini kannattaa mitata? 

E-vitamiinia-arvo mitataan epäiltäessä E-vitamiinin puutetta tai yliannostusta. E-vitamiinin puutos on harvinainen tila ja johtuu yleensä esimerkiksi imeytymishäiriöstä, jos suoli ei toimi normaalista. Liian vähäinen E-vitamiinin saanti on erittäin harvinaista. E-vitamiinin puutos voi johtaa hermovaurioihin. 

Mitä E-vitamiini tutkimus mittaa? 

Tutkimus mittaa E-vitamiinin määrää veressä. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset E-vitamiiniarvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä.  

Varaa aika E-vitamiinitutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä. 

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa on hyvä paastota eli olla ravinnotta 10–12 tuntia. Tutkimus valmistuu 4–6 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta

Miten tulkitsen E-vitamiini tulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvot: 

1–6 v 7 – 21 μmol/l
7–12 v 10 – 21 μmol/l
13–19 v 13 – 24 μmol/l
≥ 20 v 12 – 42 μmol/l

Mistä kohonnut E-vitamiini-arvo voi johtua? 

Selvästi kohonneita E-vitamiinitasoja esiintyy perinnöllisessä rasva-aineenvaihduntasairaudessa eli familiaarisessa hyperkolesterolemiassa. 

Mistä alentunut E-vitamiini-arvo voi johtua? 

Alentuneita E-vitamiinitasoja kohdataan, kun ilmenee rasvojen imeytysmishäiriöitä, lapsilla hemolyyttinen anemia tai pitkäaikaisen keinoravitsemushoidon yhteydessä. 

LÄHTEET: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: E-vitamiini, seerumista, paastotilassa (3169 fS-E-vithttps://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=106

VitaeLAB: E-vitamiini https://www.vitaelab.fi/terveystietoa/e-vitamiini/ 

Päivitetty 27.7.2021