Tietopankki

Ubikinonia on lähes kaikissa kudoksissa (fS–Ubikin)

Mikä ubikinoni on? 

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 esiintyy lähes kaikissa ihmisen kudoksissa. Se on välttämätön solujen energiantuotannossa. Ubikinoni on rasvaliukoinen ja muuttuu elimistössä ubikinoliksi toimien soluissa antioksidanttina eli estäen hapettumisreaktiota. Se muistuttaa rakenteeltaan K-vitamiinia. Koska elimistö pystyy tuottamaan ubikinonia, sitä ei pidetä kuitenkaan vitamiinina. Suurimmat ubikinonipitoisuudet löytyvät sydän-, maksa-, lihas- ja munuaiskudoksesta. Sitä on myös veren LDL- ja HDL-kolestrolissa. Ubikinonia syntyy elimistössä, mutta iän myötä sen tuotanto vähenee. 

Ravinnosta ihminen saa ubikinonia pieninä pitoisuuksina lihasta, sisäelimistä, soijaöljystä, maapähkinöistä ja sardiineista. 

Milloin ubikinoni kannattaa mitata? 

Ubikinoni kannattaa mitata, jos epäilee sen riittävää saantia. 

Mitä ubikinonitutkimus mittaa? 

Tutkimuksella mitataan ubikinonin määrää veressä. Määrän pitoisuus on korkeimmillaan noin 20-vuotiaana ja sen jälkeen elimistön ubikinoni tuotanto vähenee. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset ubikinoniarvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. 

Varaa aika ubikinonitutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa täytyy paastota eli olla ravinnotta 12 tuntia. Tutkimus valmistuu 11–13 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta

Miten tulkitsen ubkinoni tulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvot

Aikuiset 0,87 – 1,16 µmol/l
Lapset (-15 v.) 0,48-1,44 μmol/l

Mistä kohonnut ubikinoniarvo voi johtua? 

Käyttäessä runsaasti ubikinonia sisältäviä ravintolisiä pitoisuudet voivat kohota. Ubikinonin liikasaanti on harvinaista.  

Mistä alentunut ubikinoniarvo voi johtua? 

Ubikinonin alhaisiin pitoisuuksiin voivat vaikuttaa lääkkeet ja sairaudet. Sydänpotilailla on normaalisti vähemmän ubikinonia sekä veressä että sydänlihaksessa.  

LÄHTEET: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: Ubikinon, seerumista (4363 fS–Ubikin) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=1072

Hyvinvoinnin.fi: Ubikinoni CoQ10  https://www.hyvinvoinnin.fi/blogs/ravitsemus/ubikinoni-coq10 

Päivitetty 22.1.2024

Virhe