Tietopankki

B1-vitamiini auttaa elimistöä monin tavoin (fB-B1-Vit)

Mikä B1-vitamiini on? 

B1-vitamiini auttaa elimistöä tuottamaan energiaa, osallistuu aminohappojen, rasvojen, alkoholin sekä glukoosin aineenvaihduntaan. B1-vitamiinia tarvitaan myös sydämen, hermoston sekä lihasten toimintaan. Se tunnetaan myös nimellä tiamiini. 

Tiamiinia saa seuraavista ravintoaineista: täysjyväleipä, kananmunat, siipikarja, pasta ja riisi, sianliha, kala, palkokasvit (kuten mustat pavut ja soijapavut), siemenet ja pähkinät. B1-vitamiinia on lisätty useissa maissa elintarvikkeisiin tarkoituksena estää B1-vitamiinin puutoksen syntyminen. 

Elimistön B1-vitamiinivarastot ovat niukat ja puutostila voi kehittyä helposti muutamassa viikossa, jos B1-vitamiiinin saanti estyy. Tärkeimmässä riskiryhmässä ovat runsaasti alkoholia käyttävät ihmiset, koska alkoholi estää B1-vitamiinii imeytymistä ja häiritsee sokeriaineenvaihduntaa, johon B1-vitamiiini osallistuu. Muita riskiryhmiä ovat aliravitut ja suolistosairautta potevat. Raskauden aikana B1-vitamiiin tarve voi jopa kolminkertaistua. 

Milloin B1-vitamiini kannattaa mitata? 

B1-vitamiini kannattaa mitata epäiltäessä vitamiinin puutostilaa. 

B1-vitamiinipuutos voi aiheuttaa  

– painon ja ruokahalun menetystä 

– sekavuutta 

– muistin menetystä 

– lihasheikkoutta  

– sydänvaivoja.  

Lisäksi B1-vitamiinin puutos voi aiheuttaa Wernicke-Korsakoffin oireyhtymän, joka vaikuttaa enimmäkseen alkoholin suurkuluttajilla aiheuttaen käsien ja jalkojen pistelyä ja puutumista, vakavaan muistin menetykseen, hämmennyksen ja sekaannuksen. 

Mitä B1-vitamiini tutkimus mittaa? 

Mittaamalla B1-vitamiinin pitoisuus verestä nähdään, onko elimistössä tarpeeksi B1-vitamiinia. 

Puutostilaa aiheuttava syy ei selviä tutkimuksessa eli se, johtuuko puutos vitamiinin liian vähäisestä saamisesta vai imeytymishäiriöstä. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset B1-vitamiini arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä.

Varaa aika B1-vitamiini tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Paastoa suositellaan. Tutkimus valmistuu 3 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta

Miten tulkitsen B1-vitamiini tulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvot: 28-85 μg/l

Viitearvot määritellään siten, että 95 % ihmisten tuloksista ovat niiden sisällä.  

Mistä kohonnut B1-vitamiini arvo voi johtua? 

B1-vitamiinin liikasaanti on harvinaista. Se voi aiheutua, jos syö tuotteita, joihin on lisätty runsaasti B-vitamiineja. Näitä ovat esimerkiksi lisäravinteet. 

Mistä alentunut B1-vitamiini arvo voi johtua? 

Puutostilan voi aiheuttaa rajallinen tai riittämätön ruokavalio, aliravitsemus, B-vitamiinin imeytymistä häiritsevät lääkkeet, mahalaukun ohitusleikkaus, alkoholin suurkulutus sekä pitkäaikaiset sairaudet, jotka vaikuttavat ravintoaineiden imeytymiseen (keliakia). 

LÄHTEET: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: B1-vitamiini, verestä, paastotilassa (4948 fB-B1-Vit)  https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=44

Terveyskirjasto: Beriberi https://www.terveyskirjasto.fi/ltt00412 

Lab Test Online: B-vitamins https://labtestsonline.org/tests/b-vitamins 

Ruokavirasto: B-vitamiinit https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat/energiajuomiin-lisattavat-vitamiinit-ja-muut-aineet/b-vitamiinit/ 

Päivitetty 27.7.2021