Tietopankki

B2-vitamiini toimii yhtenä elimistön moottoreista (B –B2-Vit)

Mikä B2-vitamiini on? 

B2-vitamiini auttaa elimistöä tuottamaan energiaa, osallistuu solujen toimintaan, kasvuun sekä kehitykseen. Lisäksi se osallistuu rasvojen, lääkkeiden sekä steroidien – ja tarvittaessa myös muiden B-vitamiinien – aineenvaihduntaan. Lisäksi B2-vitamiini ylläpitää veren aminohapon homokysteiinin tasapainoa. Se tunnetaan myös nimeltä riboflaviini. 

B2-vitamiinia saadaan munista, maksasta, munuaisista, vähärasvaisesta lihasta sekä maidosta, vihreistä vihanneksista sekä täysjyvätuotteista. 

Milloin B2-vitamiini kannattaa mitata? 

Riboflaviinipuutos voi aiheuttaa  

– ihosairauksia  

– kurkkukipua  

– haavaumia suun kulmissa  

– turvonneita ja halkeilevia huulia  

– maksan häiriöitä  

– hiustenlähtöä 

– lisääntymis- ja hermosto-ongelmia.  

Mitä B2-vitamiini tutkimus mittaa? 

Mittaamalla B2-vitamiinin pitoisuus verestä nähdään, onko elimistössä tarpeeksi B2-vitamiinia.  

Puutostilaa aiheuttava syy ei selviä eli se, johtuuko puutos vitamiinin liian vähäisestä saamisesta vai imeytymishäiriöstä. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset B2-vitamiini arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä. 

Varaa aika B2-vitamiini tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota. Tutkimus valmistuu 5 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta

Miten tulkitsen B2-vitamiini tulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvot: 136–370 μg/l

Viitearvot määritellään siten, että 95 % ihmisten tuloksista ovat niiden sisällä.  

Mistä kohonnut B2-vitamiini arvo voi johtua? 

B2-vitamiinin liikasaanti on harvinaista. Se voi aiheutua, jos on syönyt tuotteita, joihin on runsaasti lisätty B-vitamiineja. Näitä ovat esimerkiksi lisäravinteet. 

Mistä alentunut B2-vitamiini arvo voi johtua? 

Pitkäaikainen B2-vitamiinipuutos voi aiheuttaa anemiaa ja kaihia. Puutostila esiintyy alkoholin suurkuluttajilla, imeytymishäiriöstä kärsivillä, maksasairauden yhteydessä, iäkkäillä sekä kasvissyöjillä. B2-vitamiinin puutosta esiintyy myös raskaana olevilla ja imettävillä. 

LÄHTEET: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: B2 -Vitamiini (10062 B –B2-Vit) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=960

Lab Test Online: B-vitamins https://labtestsonline.org/tests/b-vitamins 

Ruokavirasto: B-vitamiinit https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikeryhmat/energiajuomat/energiajuomiin-lisattavat-vitamiinit-ja-muut-aineet/b-vitamiinit/ 

Päivitetty 27.7.2021