Tietopankki

Seleeni vaikuttaa hiuksiin ja kynsiin (P-Se)

Mikä seleeni on?

Seleeni (Se) on ravinnosta saatava hivenaine, joka toimii myös antioksidanttina. Ihmisen elimistössä seleeniä esiintyy lihaksissa, maksassa, munuaisissa, kilpirauhasessa, verihiutaleissa ja sydämessä. Seleeni vaikuttaa hiusten ja kynsien hyvinvointiin, kilpirauhasen normaaliin toimintaan, siittiöiden muodostumiseen ja immuunijärjestelmän toimintaan. Seleenin puute voi aiheuttaa myös sydänlihaksen vaurion.

Seleeni imeytyy ruuansulatuskanavasta elimistöön. Ylimääräinen seleeni erittyy elimistöstä virtsaan. Ravinnosta seleeniä saadaan paljon kaloista ja äyriäisistä, mutta myöskin viljoista, maidosta ja lihasta.

Milloin seleeni kannattaa mitata?

Seleenin määrä mitataan yleensä tutkittaessa mahdollista seleenin puutosta. Seleenin kanssa mitataan usein myös muita hivenaineita kuten kuparin ja sinkin määrää.

Mitä seleenitutkimus mittaa?

Seleenipitoisuuden mittaamisella voidaan selvittää, onko elimistössä riittävästi seleeniä.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset seleeniarvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavaa SYNLABin laboratoriopakettia:

Varaa aika seleeniarvon tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota. Tutkimus valmistuu 6 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen seleenitulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Viitearvot:

Yli   16 v 0.64 – 1.52  umol/l
Lapset    alle 1 v. 0.42 – 0.90 umol/l
Lapset    1 – 4 v 0.41 – 1.07 umol/l
Lapset    5 – 9 v 0.52 – 0.94 umol/l
Lapset   10 – 16 v 0.51 – 1.04 umol/l

Mistä kohonnut seleeniarvo voi johtua?

Korkeat seleeniarvot viittaavat siihen, että elimistö on saanut liikaa seleeniä joko ravinnon kautta tai/ja lisäravinteiden kautta. Tätä tilannetta kutsutaan myrkytystilaksi. Se aiheuttaa pahimmillaan maksavaurion ja hermostollisia oireita.

Mistä alentunut seleeniarvo voi johtua?

Alentuneet seleeniarvot viittaavat elimistössä vallitsevaan seleenin puutostilaan, johon voi liittyä masentuneisuutta ja ahdistusta. Sen on esitetty myös liittyvän kohonneeseen sydänsairauksien ja pahanlaatuisten kasvainten riskiin.

LÄHTEET:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Seleeni (4564 P -Se) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=328

VitaeLab: Seleeni https://www.vitaelab.fi/terveystietoa/seleeni/

Lab Tests online. Selenium. https://labtestsonline.org.uk/tests/selenium

Päivitetty 27.7.2021