Tietopankki

Sinkillä on monta tehtävää (P-Zn)

Mikä sinkki on? 

Sinkki (P-Zn) on ihmiselle välttämätön hivenaine. Suurin osa sinkistä sijaitsee lihaksissa sekä luustossa solujen sisällä. Sinkkiä tarvitaan valkuaisaineiden tuotannossa, entsyymien toiminnassa ja osana valkuaisaineiden ja aminohappojen toimintaa. Sinkkiä tarvitaan myös haavojen parantumiseen. 

Sinkkiä saadaan ravinnosta: maksasta, kananmunista, pähkinöistä, vihanneksista, soijatuotteista, täysjyväviljoista ja maitotuotteista. 

Noin 20–30 prosenttia suolistossa olevasta sinkistä imeytyy verenkiertoon, jossa se kiinnittyy valkuaisaineisiin, pääasiassa albumiiniin. Sinkki erittyy pois elimistöstä ulosteiden, virtsan, hien ja muiden elimistön eritteiden mukana. Sinkkiä on elimistössä kaikkialla ja sitä ei erityisesti varastoida mihinkään kudokseen. Jos sinkin tarve lisääntyy voimakkaasta tai sen saanti heikkenee, voi se johtaa siksi sinkin puutokseen. 

Sinkin lääkinnällisen ominaisuuden on todettu lyhentävän nuhaa, käheyttä, yskää ja lihaskipua silloin, kun hoito on aloitettu vuorokauden sisällä oireiden ilmaantumisesta.  

Milloin sinkki kannattaa mitata? 

Sinkki kannattaa mitata, jos epäilee sinkin puutosta esimerkiksi imeytymishäiriön seurauksena. 

Mitä sinkkitutkimus mittaa? 

Sinkkipitoisuuden tutkimisella voidaan selvittää, onko elimistössä sinkkiä liikaa, puutteellisesti vai sopiva määrä. 

Miten pääsen tutkimukseen? 

Pääset sinkkiarvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä.  

Varaa aika sinkkitutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen? 

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota. Tutkimus valmistuu neljän arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta

Miten tulkitsen sinkkitulosta? 

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava: 

Viitearvot: 

P-Zn:
< 14 v 7,7 – 15 μmol/l
≥ 14 v 9 – 18 μmol/l

B-Zn:
61–115 µmol/l 

Verenkierron sinkkipitoisuus on korkein aamulla ja laskee iltaa kohti sekä aterian jälkeen. Tämän vuoksi sinkkipuutteen löytämisessä suositellaan näytteenottoa aamulla paaston jälkeen. Katso tästä lisää viitearvojen muodostumisesta (linkki). 

Mistä kohonnut sinkkiarvo voi johtua? 

Käyttäessään liikaa sinkkivalmisteita voivat elimistön sinkkipitoisuudet kohota. Ylimäärä kuitenkin yleensä poistuu elimistöstä. 

Korkeat sinkkipitoisuudet aiheuttavat ravinnosta saatavan kuparin imeytymishäiriöitä suolessa. 

Mistä alentunut sinkkiarvo voi johtua? 

Alentuneita sinkkiarvoja esiintyy raskauden aikana, infektioissa ja aliravitsemuksessa. Sinkki voi olla myös matala, jos sen imeytyminen on häiriintynyt esimerkiksi suoliston sairauden tai suoliston alueen leikkauksen vuoksi. Sinkin menetys voi olla myös lisääntynyt esimerkiksi maksakirroosin yhteydessä. 

Albumiiniproteiinin lasku voi myös vaikuttaa sinkkipitoisuuden alentavasti, sillä sinkki kiinnittyy albumiiniin kuljetettavaksi. 

LÄHTEET: 

SYNLAB Tutkimusluettelo: Sinkki (2639 P -Zn, 2636 B -Zn) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=333

Avain Apteekit: Sinkki vahvistaa kudoksia ja vastustuskykyä https://www.avainapteekit.fi/terveys/vitamiinit-ja-hivenaineet/sinkki-vahvistaa-kudoksia-ja-vastustuskykyae 

Lab test online. Zinc. https://labtestsonline.org.uk/tests/zinc

Päivitetty 27.7.2021