LABORATORIO­­PAKETIT

Paketin normaalihinta on 320 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Paketti sisältää 15 päätutkimusta ja yhteensä 26 tutkimustulosta osatutkimuksineen

Hyvän ikääntymisen paketti sisältää laajan kattauksen tutkimuksia, jotka antavat tärkeää tietoa elimistön terveydestä etenkin ikääntymisen yhteydessä. Paketti sopii hyvinvointiin vaikuttavien arvojen säännölliseen mittaamiseen sukupuolesta riippumatta.

Paketin sisältämät kolesterolitutkimukset auttavat arvioimaan sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Herkkä C-reaktiivinen proteiini (hsCRP) on tulehduksesta kertova merkkiaine, joka voi kertoa esimerkiksi elimistön matala-asteisesta kroonisesta tulehduksesta tai hermoston tulehdustilasta, joka on yleinen elimistön patologiseen ikääntymiseen liittyvä mekanismi.

Vitamiineilla on tärkeä rooli elimistön normaalin toiminnan ylläpitämisessä läpi elämän. Hyvän ikääntymisen pakettiin sisältyy useita vitamiiniarvojen määrityksiä, kuten B12-, B9- ja D- vitamiinitutkimukset. Riittävä B12 -vitamiinin sekä B9- vitamiinin eli folaatin saanti edistää muistin normaalia toimintaa ja parantaa ihon terveyttä. Näiden B-vitamiinien puute voi aiheuttaa muistiongelmien lisäksi väsymystä. Folaatin puutoksen taustalla voi olla ravinnon suppeus, joka voi korostua etenkin, jos alkoholinkäyttö on runsasta. Folaatin riittävästä saannista huolimatta imeytyminen voi olla heikkoa, mikä on tyypillistä esimerkiksi keliakiassa ja muissa suolistosairauksissa. Myös tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa folaattiarvoihin, kuten epilepsialääkkeet, metotreksaatti- ja trimetopriimi- lääkkeet.

Dehydroepiandrosteroni (DHEA) on lisämunuaisten erittämä sukuhormoni, jonka normaali pitoisuus edistää kehon riittävää estrogeenin, testosteronin ja progesteronin tuotantoa. Tyypillisesti DHEA-pitoisuus vähenee iän myötä meno- tai andropaussin yhteydessä.

Hyvän ikääntymiseen paketti sisältää myös seleeni- ja sinkkitutkimukset. Näillä hivenaineilla on tärkeä rooli hormoneja tuottavien rauhasten, kuten kilpirauhasen, normaalissa toiminnassa. Sinkin ja seleenin puute on yleistä iän myötä. Sinkki osallistuu elimistössä jopa 200 biokemialliseen reaktioon, ja sitä tarvitaan solujen uusiutumiseen, välittäjäaineiden synteesiin hermosoluissa sekä immuunivasteen toimintaan.

Homokysteiini (Hcyst) on proteiini, joka säätelee geenien normaalia toimintaa. Kohonnut arvo liittyy tyypillisesti folaatin, B12-vitamiinin tai sinkin puutteeseen, mutta voi kertoa myös riskistä hermoston, sydämen ja verisuonten rappeutumiselle.

Hyvän ikääntymisen paketti sisältää pitkäaikaisesta verensokerin tasapainosta kertovan sokeriarvon ja paastoa ennen näytteenottoa vaativan paastosokerin. Paketissa mitataan myös kortisoliarvo, joka vaikuttaa muun muassa verensokeriarvoon, verenpaineen säätelyyn sekä uni-valverytmiin.

Hyvän ikääntymisen paketti sisältää 15 päätutkimusta ja yhteensä 26 tutkimustulosta osatutkimuksineen

Tyreotropiini

S-TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä ja kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka piiskaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia. TSH:n määrittäminen soveltuu hypo- tai hypertyreoosi epäilyn toteamiseen.

Kortisoli

Kortisoli on steroidihormoni, jota syntyy lisämunuaisten kuorikerroksissa. Aivolisäkkeen ACTH-hormoni vaikuttaa lisämunuaisen kuorikerroksen toimintaan säätelemällä myös lisämunuaisen kortisolin tuotantoa. Kortisoli tunnetaan myös nimellä stressihormoni, koska tilapäinen stressi, esimerkiksi voimakkaan kivun seurauksesta, nostaa kortisolitason nopeasti.

Dehydroepiandrosteroni ja sen sulfaattimuoto

DHEAS voidaan mitata, kun halutaan tutkia lisämunuaisen kuorikerroksen hormonien toimintaa. Se tarjoaa myös lisätietoa tutkittaessa naisilla munasarjojen vajaatoimintaa ja liiallista karvankasvua eli hirsutimistia. Yleensä määritys tehdään yhdessä testosteronin, SHBG:n ja androstendionin kanssa.

Ferritiini

Ferritiiniä sanotaan yleisesti varastoraudaksi eli raudan varastoproteiiniksi. Ferritiinin mittaus soveltuu elimistön omien rautavarastojen selvittämiseen ja raudan puuteanemioiden seurantaan.

B -Hemoglobiini-A1c

Sokeroitunut hemoglobiini eli HbA1c on proteiini, jonka tehtävänä on kuljettaa happea punasoluissa. Punasolujen hemoglobiinimolekyyleihin kiinnittyy hiljalleen sokeria eli glukoosia. Kiinnittyvän glukoosin määrä on riippuvainen veressä jo olevasta glukoosista. Mitä enemmän veressä on sokeria, sitä enemmän sitä tarttuu hemoglobiiniin. Tästä yhdistelmästä käytetään nimeä hemoglobiini A1c (B-HbA1c).

Homokysteiini

Elimistön kaikissa soluissa on pieniä määriä rikkiä sisältävää aminohappoa eli homokysteiinia (Hcyst). Homokysteiiniä syntyy toisen, ihmiselle välttämättömän aminohapon kautta, jota saamme ravinnosta.

Seleeni

Seleeni (Se) on ravinnosta saatava hivenaine, joka toimii myös antioksidanttina. Ihmisen elimistössä seleeniä esiintyy lihaksissa, maksassa, munuaisissa, kilpirauhasessa, verihiutaleissa ja sydämessä. Seleeni vaikuttaa hiusten ja kynsien hyvinvointiin, kilpirauhasen normaaliin toimintaan, siittiöiden muodostumiseen ja immuunijärjestelmän toimintaan. Seleenin puute voi aiheuttaa myös sydänlihaksen vaurion.

Sinkki

Sinkki (P-Zn) on ihmiselle välttämätön hivenaine. Suurin osa sinkistä sijaitsee lihaksissa sekä luustossa solujen sisällä. Sinkkiä tarvitaan valkuaisaineiden tuotannossa, entsyymien toiminnassa ja osana valkuaisaineiden ja aminohappojen toimintaa. Sinkkiä tarvitaan myös haavojen parantumiseen. 

D-vitamiini

D-vitamiinin määrityksellä voidaan selvittää mahdollista D-vitamiinin puutostilaa sekä häiriöitä kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinia tarvitaan lähes kaikissa kudoksissa ja fosfaatin sekä kalsiumin imeytymiseen ruuansulatuskanavasta.

Folaatti

Folaatti on toiselta nimeltään B9-vitamiini, joka varastoituu maksaan. B9-vitamiinia saa ravinnosta esimerkiksi syömällä tuoreita kasviksia ja marjoja. Folaattia tarvitaan mm. DNA eli nukleiinihappojen valmistamiseen ja aivojen aineenvaihduntaan.

Paastoplasman glukoosi

Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.

fS-Lipidit

Lipidit ovat veressä olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan niiden määrää ja profiilia veressä. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle, mutta niiden liiallinen määrä voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin. fS-Lipidit tutkimuksessa paasto on suositeltavaa ja paaston noudattamatta jättäminen tulee huomioida triglyseridien viitearvoissa.

S-CRP, herkkä

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti etenkin erilaisten tulehdustilojen alkuvaiheessa.

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

B12-vitamiini, aktiivinen

B12-vitamiinia saadaan eläinperäisistä ravinnosta kuten maksa-, liha- ja maitotuotteista. Tutkimus on ensisijainen erityisesti B12-vitamiinin puutetta epäiltäessä ja vitamiinihoidon tehon arvioimisessa.

Hyvän ikääntymisen paketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata Hyvän ikääntymisen paketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset 5 – 8 työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus vaatii paaston. Suositellaan otettavaksi klo 7-9 välillä.

Virhe