Tietopankki

TSH paljastaa kilpirauhasen sairaudet (S-TSH)

Mikä TSH on?

Tyreotropiini (S-TSH) eli kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni. Tutkimus tehdään epäiltäessä kilpirauhasen sairauksia.

Kaulalla sijaitseva perhosen muotoinen kilpirauhanen tuottaa, varastoi sekä erittää kilpirauhashormoneja kuten tyroksiinia (T4) ja trijodityroniinia (T3). Kilpirauhashormoneilla on monta merkittävää tehtävää ja niitä tarvitaan muun muassa hormonien tuotantoon (estrogeeni) ja toimintaan (kasvuhormoni), rasva-, sokeri- sekä luuston aineenvaihduntaan kuin myös suoliston, sappirakon ja maksan toimintaan.

TSH erittyy aivolisäkkeestä, joka sijaitsee aivojen alapinnalla. Sen tehtävänä on nimensä mukaisesti stimuloida kilpirauhasta erittämään lisää kilpirauhashormoneja verenkiertoon.

Lyhenne TSH tulee sanoista tyreoideaa eli kilpirauhasta stimuloiva hormoni.

Milloin TSH kannattaa mitata?

Väsymys, masentuneisuus, ummetus, painon nousu, palelu, muistin heikentyminen ja hidas syke voivat olla merkkejä kilpirauhasen liian hitaasta toiminnasta (hypotyreoosi eli vajaatoiminta, hypo kr alla). Lisäksi iho saattaa olla kuiva, karkea, kylmä tai kalpea, ja hiukset muuttua karheiksi ja lähteä. Oireet voivat olla myös epämääräiset.

Hikoilu, väsymys, ärtyneisyys, lihasheikkous, sydämentykytys, painon lasku ja vilkas suolen toiminta sekä jano voivat olla merkkejä kilpirauhasen liian vilkkaasta toiminnasta (hypertyreoosi eli liikatoiminta, hyper kr yli). Naisilla saattaa olla kuukautiskierron häiriöitä.

Mitä TSH tutkimus mittaa?

Tutkimuksella selvitetään, toimiiko kilpirauhanen normaalisti. TSH on välttämätön kilpirauhashormonien eli tyroksiinin ja trijodityroniinin tuotannolle välillisesti, elimistön oman säätelymekanismin välityksellä.

Jos ihmisellä erittyy liian vähän kilpirauhashormoneja, TSH:n määrä veressä suurenee. Aivolisäke kasvattaa TSH:n tuotantoa, jotta kilpirauhanen aktivoituisi vastaavasti tuottamaan lisää kilpirauhashormoneja.

Kilpirauhasen toimiessa liian vilkkaasti TSH:n määrä sen sijaan pienenee. Verenkierrossa olevat liialliset kilpirauhashormonit vähentävät tai jopa lopettavat TSH:n erittymisen aivolisäkkeessä kokonaan.

Miten pääsen tutkimukseen?

Testin tilaamiseen ei tarvita lääkärin lähetettä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä tai osana seuraavia SYNLABin laboratoriopaketteja:

Kilpirauhaspaketti

Kilpirauhasen seurantapaketti

Terveystarkastuspaketti

Varaa aika tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Uni-valverytmillä on vaikutusta TSH:n pitoisuuteen, joten näytteenottoa suositellaan klo 8–12 välisenä aikana ja ennen mahdollisen kilpirauhaslääkkeen nauttimista.

Tutkimus valmistuu 1–2 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen TSH tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

4 pv-5 kk 0,73-4,8 mU/l
6 kk-13 v 0,7-4,2 mU/l
14 v-18 v 0,5-3,4 mU/l
18 v 0,5-3,6 mU/l

Viitearvo = 95 % terveiden ihmisten tuloksista on niiden sisällä

Tutkimustulos kertoo, onko kilpirauhashormoneja elimistössä liian vähän tai liian paljon. Tutkimus ei kuitenkaan kerro syytä viitearvojen ulkopuolella olevalle tulokselle. Pelkkä poikkeava TSH kertookin vain sen, että on tarpeen tehdä lisätutkimuksia.

Mahdollinen kilpirauhassairaus selviää yleensä näiden lisätutkimusten myötä. Kaikki tutkimukset on mahdollista tehdä ennen vastaanotolla käymistä, jolloin ne ovat valmiina diagnoosin tekemiseen. Harvoin tarvitaan lisäksi muita tutkimuksia. Mikäli tutkimuksissa todetaan poikkeavia arvoja, on syytä hakeutua lääkärin arvioon.

Mistä kohonnut TSH voi johtua?

Tyypillisin syy TSH-arvon kohoamiselle on häiriö itse kilpirauhasen toiminnassa.

Pysyvää kilpirauhasen vajaatoimintaa todetaan yleisimmin kilpirauhasen tulehduksen (autoimmuunityreoidiitti) jälkeen. Muita mahdollisia vastaavia syitä ovat kilpirauhasleikkauksen ja radiojodihoidon jälkitilat.

Ohimeneviä syitä kilpirauhasen vajaatoiminnalle ovat mm. subakuutti tyreoidiitti (”puoliäkillinen” kilpirauhastulehdus) ja eräiden lääkkeiden sivuvaikutukset.

Muita harvinaisempia syitä TSH:n nousulle ovat mm. aivolisäkkeen kasvain ja potilaan käyttämä lääkitys.

Mistä matala TSH voi johtua?

Tyypillisin syy matalalle TSH-arvolle on primaari hypertyreoosi (kilpirauhasesta johtuva liikatoiminta). TSH-arvot ovat tällöin pienentyneet useimmiten alle 0.02 mU/l.

Keskushermoston (aivolisäke- tai hypotalamus) toimintahäiriöstä johtuvasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta TSH-arvot ovat joko viitealueella tai niiden alapuolella.

Matalia TSH-arvoja tavataan myös vähäoireisessa (subkliinisessa) kilpirauhasen liikatoiminnassa, kyhmystruumassa, kilpirauhastulehduksen alkuvaiheessa ja tyroksiini-lääkityksen annon jälkeen.

TSH voi olla viitealueen ulkopuolella myös muiden sairauksien vuoksi. Esimerkiksi vaikeat yleissairaudet ja eräät lääkkeet voivat aiheuttaa poikkeavan TSH-arvon.

Tyypillisimpiä lisätutkimuksia poikkeavan TSH-arvon jälkeen ovat:

Vapaa tyroksiini eli kilpirauhashormoni (T4V). Tutkimus mittaa veressä vapaana olevan tyroksiinin määrää.

Tyreoideaperoksidaasivasta-aineet (S-TPOAb). Seerumin TPO-vasta-aineiden kohoaminen on merkki autoimmuuniperäisestä kilpirauhastaudista.

TSH-reseptorivasta-aineet (TSHRAb). Nämä kiinnittyvät kilpirauhassoluihin joko kiihdyttäen tai estäen kilpirauhashormonien tuotantoa.

Lähteet:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Tyreotropiini (2832 S -TSH)

Terveyskirjasto: Tyreotropiini (P-TSH)

Päivitetty 27.7.2021

Virhe