LABORATORIO­­PAKETIT

Paketin normaalihinta on 164 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Selvitä verikokeilla, onko kipeän niveltulehduksen syynä kihti.

Kihdin tutkimuspaketin sisältämillä laboratoriotutkimuksilla saat selville, voiko nivelkipujen syynä olla kihti. Tutkimusta varten et tarvitse lääkärin lähetettä. 

Kihti on aineenvaihdunnan sairaus, jonka tyypillisin oire on kivulias niveltulehdus. Äkillinen kihtikohtaus syntyy, kun huonosti liukenevat virtsahapon suolat eli uraatit kiteytyvät nivelen sisällä ja aiheuttavat voimakkaan tulehduksen. Kohtaukset voivat toistua, ja puutteellisesti hoidettuna kihti voi myös kroonistua.  

Kihti voi muistuttaa nivelrikkoa, ruusua, nivelen bakteeritulehdusta tai muuta reumaattista tulehdusta.  

Kihtidiagnoosi varmistetaan usein lääkärin ottamalla nivelnestenäytteellä, josta mikroskoopilla nähdään mahdolliset uraattikiteet. 

Kihdin tutkimuspaketilla voit ennen lääkäriin menoa selvittää, miltä kihtiin vaikuttavat veriarvot näyttävät.  

Kihdin tutkimuspaketin sisältämät tutkimukset 

Uraatti eli virtsahappo on yleinen kihdin aiheuttaja: jos elimistössä on paljon uraattia, se muodostuu kiteiksi niveliin aiheuttaen kipua. Pitoisuutta tutkitaan uraattitutkimuksella (S-Uraat).  

Munuaisten vajaatoiminta altistaa kihdille ja vaikuttaa hoidon valintaan. Uraattia voi jäädä kehoon liikaa, jos munuaiset eivät pysty suodattamaan sitä pois kehosta. Siksi paketissa mukana on myös munuaisten toimintaa mittaava tutkimus S-GFRe, joka sisältää tiedon munuaisten hiussuonikeräisten eli glomerulusten suodatusnopeudesta (Pt-GRRe) sekä kreatiniiniarvon (S-Krea). Munuaisten toimintaan liittyy myös kalsiumarvon mittaus S-Ca.  

Tulehdukseen liittyvät tutkimukset kertovat tulehduksen voimakkuudesta (herkkä-CRP, lasko). 

Sydän- ja verisuonitaudit ja niiden riskitekijät liittyvät kihtiin. Siksi paketissa ovat mukana kolesteroliarvot (S-Lipidit) sekä pitkäaikainen verensokeri (B-HbA1c).  

Kihdin lääkehoidon seurannassa käytetään verenkuvatutkimusta (B-PVK+T) ja maksa-arvoja (S-ALAT). Näiden alkuarvot on hyvä ottaa jo selvitysvaiheessa, joten nämä tutkimukset sisältyvät pakettiin. 

Kihdin itsehoidossa on merkittävä osuus ruokavaliolla, jossa puriinia sisältäviä ruoka-aineita vältetään. Nämä ruoka-aineet kuitenkin ovat myös luontaisia raudan lähteitä. Tästä syystä on huolehdittava raudan riittävästä saannista ja siten seurattava rauta-arvoja, joista transferriinisaturaatio (fS-TrFeSat) on paras tutkimus kihtiä sairastavalle.  

Katso myös: 

Kihdin tutkimuspaketti sisältää 10 tutkimuskokonaisuutta:

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

S-CRP, herkkä

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti etenkin erilaisten tulehdustilojen alkuvaiheessa.

Glykohemoglobiini

HbA1c-arvo kertoo glukoosin pitkäaikaisen pitoisuuden veressä.

Alaniiniaminotransferaasi

ALAT (alaniiniaminotransferaasi) on entsyymi, joka kertoo maksan terveydestä. ALAT-entsyymin vapautuessa verenkiertoon sen pitoisuus kasvaa etenkin solujen vaurioituessa, joten sen määrittämistä voidaan käyttää osana maksasoluvaurion ja maksatulehduksen selvittämisessä sekä toteamisessa.

Glomerulusten suodattamisnopeus

Glomerulusten suodattamisnopeus tarkoittaa munuaisten hiussuonikerästen suodatusnopeutta munuaisissa. Tutkimus sisältää myös kreatiniinin (S-Krea) mittauksen. Tutkimusta käytetään munuaisten kroonisen toiminnanvajauksen arvioinnissa. Munuaistoiminnan huononeminen ilmenee GFR:n laskuna.

fS-Lipidit

Lipidit ovat veressä olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan niiden määrää ja profiilia veressä. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle, mutta niiden liiallinen määrä voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin. fS-Lipidit tutkimuksessa paasto on suositeltavaa ja paaston noudattamatta jättäminen tulee huomioida triglyseridien viitearvoissa.

Kalsium

Kalsium on tärkeä suola, jolla on monta tehtävää aineenvaihduntaan liittyvissä reaktioissa. Elimistö säätelee kalsiumtasoa tarkasti, koska esimerkiksi kalsiumin sopiva pitoisuus veressä on välttämätöntä lihas- ja hermosolujen normaalille toiminnalle.

Uraatti

Uraatti on virtsahappoa, jota syntyy puriiniaineenvaihdunnan lopputuotteena. Puriiniaineita saadaan eläinperäisestä ravinnosta. Uraatti poistuu elimistöstä pääosin munuaisten kautta virtsan mukana (75 % virtsahaposta) ja loput ruuansulatuksen kautta.

Lasko

Lasko-tutkimuksessa (B-La) mitataan punasolujen laskeutumisnopeutta. Lasko muuttuu elimistön tulehduksellisissa tiloissa, kun vereen ilmestyy proteiineja, jotka saavat punasolut liimautumaan toisiinsa. Lasko kohoaa hitaasti usean päivän kuluessa.

Transferriinisaturaatio

Ravinnosta imeytyvä rauta on elimistöllemme välttämätöntä. Transferriini on pääosin maksassa syntyvä proteiini, joka sitoutuu rautaan (S-Fe) ja kuljettaa sitä kudoksiin sekä soluihin koko kehossa. Transferriini kuljettaa noin 80 prosenttia raudasta luuytimeen ja sieltä se siirtyy punasolujen hemoglobiinin. Loput raudasta varastoituu soluissa ja kudoksissa ferritiininä (S-Ferrit) ja hemosideriinina (Hemsi).

Kihdin tutkimuspaketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata Kihdin tutkimuspaketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus vaatii paaston, ja tutkimus tulee ottaa aamulla klo 7–9 välillä.

Virhe