NIVELOIREIDEN TUTKIMUSPAKETTI

Paketin normaalihinta on 155 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Nivelkivut ovat ikävä vaiva. Niveloireiden tutkimuspaketin sisältämät laboratoriotutkimukset auttavat selvittämään, voivatko kivut johtua sairaudesta kuten reumasta tai kihdistä. Tutkimukset tehdään verinäytteestä.

Huomioi nämä:

Tutkimus tehdään verinäytteestä. Ei vaadi paastoa. Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa.

Lisäohjeita valmistautumiseen

Nivelkivut ovat ikävä vaiva. Niveloireiden tutkimuspaketin sisältämät laboratoriotutkimukset auttavat selvittämään, voivatko kivut johtua sairaudesta kuten reumasta tai kihdistä.

Niveloireiden tutkimuspaketti sisältää 7 tutkimusta:

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

S-CRP, herkkä

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti etenkin erilaisten tulehdustilojen alkuvaiheessa.

Lasko

Lasko-tutkimuksessa (B-La) mitataan punasolujen laskeutumisnopeutta. Lasko muuttuu elimistön tulehduksellisissa tiloissa, kun vereen ilmestyy proteiineja, jotka saavat punasolut liimautumaan toisiinsa. Lasko kohoaa hitaasti usean päivän kuluessa.

Kudosantigeeni HLAB27

HLA-B27 -alleelin olemassaolo on liitetty yli erityisesti selkärankareumaan. HLA-B27-yhteyden omaavien sairauksien joukossa on myös useita silmä- ja systeemisairauksia, niin sanottu reaktiivinen niveltulehdus, tulehdukselliset suolistosairaudet sekä psoriaasikseen liittyvä niveltulehdus.

Sitrulliinivasta-aineet

Sitrulliinipeptidi vasta-aine (CCPAb) on immuunijärjestelmän tuottama vasta-aine, jonka tuotanto liittyy nivelreumaan. Sitrullinoidit peptidit osallistuvat nivelreumaan liittyvään tulehdukseen ja niitä syntyy nivelreumaa sairastavien ihmisten nivelten nivelkalvoilla. Täältä ne pääsevät vapautumaan myös vereen, josta niiden pitoisuus voidaan määrittää.

Uraatti

Uraatti on virtsahappoa, jota syntyy puriiniaineenvaihdunnan lopputuotteena. Puriiniaineita saadaan eläinperäisestä ravinnosta. Uraatti poistuu elimistöstä pääosin munuaisten kautta virtsan mukana (75 % virtsahaposta) ja loput ruuansulatuksen kautta.

Reumafaktori

Reumafaktori voidaan määrittää nivel- ja sidekudossairauksia tutkittaessa. Tutkimusta voidaan käyttää diagnosoitaessa sairautta, mutta se ei ole hyödyllinen sairauden seurannassa.

Katso myös: Selkäkivun tutkimuspaketti

Tiesithän, että SYNLABissa voit tulla magneettikuvaukseen myös ilman lähetettä.

Selkärankareuma

Selkärankareuma kuuluu autoimmuunisairauksiin. Niiden mahdollisuutta tutkitaan kudosantigeeni HLAB27:n tutkimuksella. Selkärankareuma on yhteydessä henkilöihin, joilta löytyy synnynnäinen HLA-geenien versio: HLA-B27-alleeli. Muita HLA-B27-alleeliin liittyviä sairauksia voivat olla silmä- ja systeemisairaudet, niin sanottu reaktiivinen niveltulehdus, tulehdukselliset suolistosairaudet sekä psoriaasikseen liittyvä niveltulehdus. 

Nivelreuma voidaan diagnosoida mm. sitrulliinipeptidin vasta-aineiden määrällä (CCPAb-arvo). Nivelreuman oireita ovat mm.  

  • Kivuliaat, turvonneet käsien ja ranteiden nivelet 
  • Kipu, joka joskus vaikuttaa kyynärpäihin, niskaan, hartioihin, lonkkiin, polviin ja/tai jalkoihin 
  • Nivelten jäykkyys aamulla, joka paranee päivän aikana 
  • Väsymys 
  • Kuume 
  • Kyhmyjen kehittyminen ihon alle, etenkin kyynärpäissä 
  • Yleinen huonovointisuuden tunne 

Reumaa epäitäessä tutkitaan myös tulehdusarvot (CRP), lasko ja reumafaktori, jotka yhdessä sitrulliinipeptidin vasta-aineiden kanssa parantavat diagnostiikkaa. 

Kihti saadaan selville uraatti- eli virtsahappoarvoilla. 

Verenkuva sisältää mm. valkosolututkimuksen (leukosyytit) ja hemoglobiinitutkimuksen. Valkosolujen määrä voi nousta tulehduksessa, kun taas hemoglobiini voi laskea kroonisessa tulehduksessa.