LABORATORIO­­PAKETIT

Paketin normaalihinta on 190 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Tarkasta miehisen kuntosi tilanne ja yleinen terveydentilasi. Erektioon sekä miehen hedelmällisyyteen liittyvät hormonit ovat laajasti edustettuina tässä paketissa. Tutkimukseen voit tulla joko lääkärin lähetteellä tai ilman.

Huomioi nämä: 

Tutkimus vaatii paaston. Suositellaan otettavaksi klo 10–12 välillä. Tutkimus vaatii myös, että potilas on ollut hereillä vähintään kaksi tuntia (prolaktiini). Tutkimustulokset saat 1–2 työpäivän kuluessa.

Mieskunnon laajalla tutkimuspaketilla kartoitat sekä yleistä terveyttäsi että erityisesti veriarvoja, jotka vaikuttavat miehen seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen.

Jos haluat tarkastaa yleisterveytesi kattavasti, mutta et tarvitse laajoja hormonitestejä, testosteronin, PSA:n ja kolesterolin mittaukset sisältyvät myös seuraaviin paketteihin:  

Miehen terveystarkastuspaketti

Miehen terveystarkastuspaketti laaja

Mieskunnon tutkimuspaketti laaja sisältää 15 tutkimuskokonaisuutta:

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

S-CRP, herkkä

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti etenkin erilaisten tulehdustilojen alkuvaiheessa.

Paastoplasman glukoosi

Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.

Kreatiniini

Kreatiniini muodostuu kreatiinin aineenvaihduntatuotteena lihaksesta. Kreatiini osallistuu lihaksissa lihasten supistumiseen. Elimistö ei pysty käyttämään kreatiniinia, joten se siirtyy lihaksista vereen ja sieltä munuaisiin. Munuaisissa kreatiniini suodattuu munuaisputkiin ja erittyy virtsan kautta pois elimistöstä. 

Tyreotropiini

S-TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä ja kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka piiskaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia. TSH:n määrittäminen soveltuu hypo- tai hypertyreoosi epäilyn toteamiseen.

Gammaglutamyylitransferaasi

Suurin osa seerumissa olevasta glutamyylitransferaasista on lähtöisin maksasta, joten sen pitoisuuden mittaaminen toimii yleisenä merkkiaineena erilaisten maksasairauksien diagnostiikassa. Glutamyylitransferaasin pitoisuus voi nousta myös lihavuuden ja alkoholin suurkulutuksen seurauksista.

fS-Lipidit

Lipidit ovat veressä olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan niiden määrää ja profiilia veressä. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle, mutta niiden liiallinen määrä voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin. fS-Lipidit tutkimuksessa paasto on suositeltavaa ja paaston noudattamatta jättäminen tulee huomioida triglyseridien viitearvoissa.

Prostataspesifinen antigeeni

S-PSA on prostataspesifinen antigeeni, joka kertoo miehillä eturauhasen terveydentilasta. Sen määrittäminen soveltuu eturauhaseen liittyvien sairauksien varhaiseen toteamiseen.

Testosteroni

Testosteroni on androgeeni eli ns. mieshormoni, jota erittyy miehillä kiveksien soluissa. Testosteroni vaikuttaa oleellisesti seksielämään, sperman tuotantoon ja lihaskuntoon.

Testosteroni, vapaa laskettu

Testosteroni on miesten yleisin sukuhormoni, jota tuotetaan kiveksissä. Myös naisilla testosteronin tuotanto kuuluu lisämunuaisten ja munasarjojen normaaliin toimintaan. S-TestoVL tutkimuslyhenteessä VL tarkoittaa ”vapaasti laskettua”, ja tutkimus sisältää S –Testo ja S –SHBG osatutkimukset. S-Testo-määritys kertoo veren kokonaistestosteronin määrän, jonka arvo voi muuttua testosteronin normaalista tuotannosta riippumatta, jos hormonia sitovien proteiinien pitoisuuksissa tapahtuu veressä muutoksia

Follikkelia stimuloiva hormoni

Mittaamalla FSH-pitoisuus voidaan selvittää hedelmättömyyttä, kuukautisten epäsäännöllisyyttä sekä aivolisäkkeen häiriöitä. Lapsilla FSH- ja LH-hormonien pitoisuutta tutkitaan viivästyneen tai varhaisen murrosiän todentamiseen sekä tutkiessa kasvuongelmia. Jos miehen siittiöiden määrä on vähäinen, FSH-arvojen mittaamista käytetään syyn löytämiseen.

Luteinisoiva hormoni

Mittaamalla LH-pitoisuus voidaan selvittää hedelmättömyyttä, kuukautisten epäsäännöllisyyttä sekä aivolisäkkeen häiriöitä. Lapsilla FSH- ja LH-hormonien pitoisuutta tutkitaan viivästyneen tai varhaisen murrosiän todentamiseen sekä tutkiessa kasvuongelmia. Mittaamalla FSH- ja LH-tasoja voidaan tutkia myös sitä, aiheutuvatko ongelmat munasarjojen vajaatoiminnasta vai aivolisäkkeen häiriöstä.

Estradioli

Estradioli vaikuttaa naisen kehossa moneen toimintaan, kuten lisääntymiseen, aivoihin, luuston tiheyteen, maksaan, sydämeen, maitorauhasiin sekä kohtuun ja emättimeen. Miehillä syntyy E2-hormonia pieninä määrinä kiveksissä sekä lisämunuaiskuoressa. Miesten kehossa E2-hormoni vaikuttaa lihaksistoon, luustoon, aivoihin, rasvaan sekä kolesteroliaineenvaihduntaan.

Dehydroepiandrosteroni ja sen sulfaattimuoto

DHEAS voidaan mitata, kun halutaan tutkia lisämunuaisen kuorikerroksen hormonien toimintaa. Se tarjoaa myös lisätietoa tutkittaessa naisilla munasarjojen vajaatoimintaa ja liiallista karvankasvua eli hirsutimistia. Yleensä määritys tehdään yhdessä testosteronin, SHBG:n ja androstendionin kanssa.

Prolaktiini

Prolaktiini-arvo mitataan yleensä naisilta tutkittaessa hedelmättömyyttä, kuukautiskierron häiriöitä, ylimääräistä maidon eritystä rinnoista (galaktorrea) tai epäiltäessä aivolisäkkeen sairauksia. Miehiltä prolaktiini mitataan tutkittaessa hedelmättömyyttä, impotenssia, seksuaalista haluttomuutta, rintojen liikakasvua (gynekomastia), ylimääräistä maidon eritystä rinnoista (galaktorrea) tai epäiltäessä aivolisäkkeen sairauksia.

SEKSUAALISUUTEEN JA HEDELMÄLLISYYTEEN LIITTYVIÄ TUTKIMUKSIA MIEHELLE

Syy erektio-ongelmiin tai mielialan muutoksiin voi löytyä esimerkiksi matalasta testosteronitasosta. Erektio-ongelmat voivat johtua myös valtimoiden kovettumataudista, joka aiheutuu koholla olevasta kolesterolista. Lipidien eli rasva-arvojen mittaus onkin osa Mieskunnon laajaa tutkimuspakettia.

Tavallisen testosteronitutkimuksen lisäksi tehdään myös testosteroni vapaa, laskettu -tutkimus, jossa mitataan samalla myös sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG). SHBG:n matalat arvot voivat aiheuttaa esimerkiksi erektiohäiriöitä sekä kivesten hormonaalisen toiminnan heikentymistä.

Testosteronin esiasteisiin kuuluvan dehydroepiandrosteronin eli DHEAS:n korkeat pitoisuudet voivat aiheuttaa esimerkiksi aknea tai pojilla varhaista murrosiän alkamista.

PSAn eli eturauhassolujen tuottaman proteiinin mittauksella saat käsityksen eturauhasen tilasta. PSA on tärkeä koe eturauhasen sairauksia kuten syöpää tutkittaessa. Eturauhastulehdus voi aiheuttaa erektio-ongelmia tai mielialan muutoksia, mikä näkyy PSA-arvon suurentumisena.

Prolaktiini (PRL) on aivolisäkkeen etulohkon tuottama hormoni, joka saattaa aiheuttaa miehillä esimerkiksi erektio-ongelmia tai heikentää hedelmällisyyttä. Sen mittaus sisältyy pakettiin.

Vaikka estrogeenit mielletään naishormoneiksi, pakettiin sisältyy myös estradioliarvojen mittaus. Estradioli (E2) on estrogeeneista tärkein, ja se saattaa miehillä aiheuttaa muun muassa rintojen kasvua eli gynekomastiaa.

Luteinisoiva hormoni (LH) on aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka säätelee miesten kivesten toimintaa ja vaikuttaa siittiöiden tuotantoon. Myös pakettiin sisältyvä FSH-arvo eli follikkelia stimuloiva hormoni kertoo hedelmällisyydestä.

Virhe