Tietopankki

Testosteroni, vapaa laskettu (S-TestoVL)

Testosteroni on miesten yleisin sukuhormoni, jota tuotetaan kiveksissä. Myös naisilla testosteronin tuotanto kuuluu lisämunuaisten ja munasarjojen normaaliin toimintaan.

S-TestoVL tutkimuslyhenteessä VL tarkoittaa ”vapaasti laskettua”, ja tutkimus sisältää S –Testo ja S –SHBG osatutkimukset. S-Testo-määritys kertoo veren kokonaistestosteronin määrän, jonka arvo voi muuttua testosteronin normaalista tuotannosta riippumatta, jos hormonia sitovien proteiinien pitoisuuksissa tapahtuu veressä muutoksia. Tällöin voidaan käyttää S –Testosteroni, vapaa, laskettu tutkimuksessa monimutkaisempaa määritystä käytetään ns. Anderssonin kaavaa.

Tutkimuksen käyttöaiheita miehillä ovat kivesten toimintahäiriöt ja testosteronikorvauksen seuranta. Naisilla puolestaan esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymä sekä akne ja liikakarvoittuminen (hirsutismi). Lisäksi määritystä käytetään testosteronia muodostavien kasvainten epäilyissä niin miehillä kuin naisilla.

Naisilla testosteronin perustason mittaamiseksi näyte suositellaan otettavaksi kuukautiskierron 5.-8. päivä.
Miehillä on luotettavinta määrittää testosteroni aamupäivällä klo 7 -12 otetusta näytteestä, sillä iltapäivällä ja illalla testosteronipitoisuus on 30 % matalampi kuin aamulla.

Vastausaika 1-2 arkipäivää.

Viitearvot:

Naiset >16 v 9-30 pmol/l
Miehet >16 v 155-800 pmol/l>

60 v Pitoisuus laskee iän myötä, kun SHBG:n noustessa vapaan testosteronin osuus
kokonaistestosteronista pienenee.

LÄHTEET:
SYNLAB Tutkimusluettelo: Testosteroni, vapaa laskettu (27 S –TestoVL)
Terveyskirjasto: Testosteroni (S-Testo ja S-TestoVl)