LABORATORIO­­PAKETIT

Paketin normaalihinta on 90 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Diabeetikon terveydentilan tutkimuspakettiin on valittu tärkeimmät tutkimukset, jotka säännöllisesti mitattuna auttavat arvioimaan diabeetikon elimistön hyvinvointia. Tutkimusten tavoitteena on parantaa diabeetikon jaksamista ja ehkäistä ajoissa mahdolliset lisäsairaudet.  

Diabetes on sairaus, jossa verensokeri eli glukoosi on jatkuvasti koholla. Diabeteksessa haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai ollenkaan, tai insuliinin vaikutus elimistössä on puutteellinen. Diabetes vaatii tavoitteellista hoitoa, johon kuuluvat säännölliset tarkastukset. 

Diabeetikon terveydentilan tutkimuspakettiin on valittu tärkeimmät tutkimukset, jotka säännöllisesti mitattuna auttavat arvioimaan diabeetikon elimistön hyvinvointia. Tutkimusten tavoitteena on parantaa diabeetikon jaksamista ja ehkäistä ajoissa mahdolliset lisäsairaudet.  

Tutkimuspakettiin kuuluvat perusverenkuva ja trombosyytit (PVK+T), pitkävaikutteinen verensokeri, paastoplasman glukoosi, alaniiniaminotransferaasi eli ALAT, joka kertoo maksan toiminnasta, munuaistoimintaa mittaavat GFRe ja kreatiniini sekä kilpirauhasen ohjaushormoni (TSH). 

Diabetes voi pahentaa valtimoiden kovettumataudin kehittymistä. Tästä syystä paketissa selvitetään kokonaiskolesteroli, johon sisältyvät LDL-kolesteroli, joka tunnetaan myös ”huonona kolesterolina”, HDL-kolesteroli, joka puolestaan on ”hyvä kolesteroli” sekä triglyseridit, jotka kertovat elimistön varastorasvasta. 

Natrium ja kalium kuvaavat elimistön suolatasapainoa. AlbKre -tutkimus kertoo albumiinin ja kreatiniinin suhteesta, joka kuvastaa munuaisten toimintaa. Albumiini on verestä munuaisten kautta virtsaan erittyvää valkuaisainetta ja kreatiniini kreatiinin aineenvaihdunnan tuote. 

Diabeetikon terveydentilan tutkimuspaketti sisältää 10 tutkimusta:

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

Paastoplasman glukoosi

Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.

Glykohemoglobiini

HbA1c-arvo kertoo glukoosin pitkäaikaisen pitoisuuden veressä.

Alaniiniaminotransferaasi

ALAT (alaniiniaminotransferaasi) on entsyymi, joka kertoo maksan terveydestä. ALAT-entsyymin vapautuessa verenkiertoon sen pitoisuus kasvaa etenkin solujen vaurioituessa, joten sen määrittämistä voidaan käyttää osana maksasoluvaurion ja maksatulehduksen selvittämisessä sekä toteamisessa.

Glomerulusten suodattamisnopeus

Glomerulusten suodattamisnopeus tarkoittaa munuaisten hiussuonikerästen suodatusnopeutta munuaisissa. Tutkimus sisältää myös kreatiniinin (S-Krea) mittauksen. Tutkimusta käytetään munuaisten kroonisen toiminnanvajauksen arvioinnissa. Munuaistoiminnan huononeminen ilmenee GFR:n laskuna.

Tyreotropiini

S-TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä ja kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka piiskaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia. TSH:n määrittäminen soveltuu hypo- tai hypertyreoosi epäilyn toteamiseen.

Kalium

Kaliumia on veren suola, jota tarvitaan lihaksiston ja hermoston normaaliin toimintaan. Sillä on myös aineenvaihdunnallisia tehtäviä esimerkiksi munuaisissa ja sydämessä.

fS-Lipidit

Lipidit ovat veressä olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan niiden määrää ja profiilia veressä. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle, mutta niiden liiallinen määrä voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin. fS-Lipidit tutkimuksessa paasto on suositeltavaa ja paaston noudattamatta jättäminen tulee huomioida triglyseridien viitearvoissa.

Natrium

Natrium eli Na on elimistölle tärkeä suola, jolla on merkittävä rooli hermostomme toiminnassa ja etenkin nestetasapainon säätelyssä.

Albumiinin ja kreatiniinin suhde, virtsanäyte

Albumiini (Alb) on verestä munuaisten kautta virtsaan erittyvää valkuaisainetta ja kreatiniini (Krea) kreatiinin aineenvaihdunnan tuote. Albumiinin ja kreatiniinin suhdetta mitataan esimerkiksi munuaisvaurion selvittämiseksi.

Diabeetikon terveydentilan tutkimus­paketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata Diabeetikon terveydentilan tutkimuspaketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus vaatii paastoa.
  • Paketti sisältää verikokeen lisäksi virtsanäytteen. Näytteenottovälineet ja -ohjeet tulee noutaa etukäteen laboratoriosta. Näytteeksi suositellaan aamun ensimmäistä virtsaa.