LABORATORIO­­PAKETIT

Tarvitsemme vitamiineja ja kivennäisaineita terveenä pysymiseen. Mittaamalla tärkeimmät arvot voit selvittää, onko ruokavaliosi riittävän monipuolinen ja tarvitsetko jotain ravintolisää. Tämän paketin avulla selvität 10 eri vitamiinin tai kivennäisaineen tason elimistössäsi.

Paketti kertoo kattavasti, millainen tiettyjen tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden tilanne on. Puutostilat voivat näkyä esimerkiksi väsymyksenä ja flunssaherkkyytenä, mutta on myös mahdollista, että oireita ei vielä ole.

Vitamiineilla ja kivennäisaineilla on paljon tehtäviä elimistössä. Ne vaikuttavat vireyden ja flunssaherkkyyden lisäksi laajemminkin puolustusjärjestelmään, ja myös esimerkiksi aineenvaihduntaan, hermostoon, muistiin sekä solujen kasvuun. Suomalaisilla on usein puutetta D-vitamiinista, jota saadaan ravinnon lisäksi auringonvalosta. Toinen yleinen esimerkki matalista arvoista on B12-vitamiini, jonka saanti jää esimerkiksi kasvissyöjillä matalaksi ilman erityistä huomiota.

Muita tämän paketin sisältämiä tutkimuksia ovat B1-, B2-, B6-, A- ja E-vitamiinit, folaatti, fosfaatti ja kalsium.

Paketti sopii hyvin kertatutkimukseksi tai tilanteen jatkuvaan seurantaan.

Tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet -paketti sisältää 10 tutkimusta:

A-vitamiini

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan ja rasvakudoksiin. Aikuisilla sitä saattaa olla varastossa jopa vuoden tarve.

B6-vitamiini

Ihminen tarvitsee B-vitamiineja elimistön energiantuotantoon, solujen, ihon, luiden, lihasten, elinten sekä hermoston hyvinvointiin. Koska B-vitamiinit ovat vesiliukoisia ja poistuvat elimistöstä virtsan mukana, niitä on saatava jatkuvasti ravinnosta tai ravintolisistä.

B2-vitamiini

B2-vitamiini auttaa elimistöä tuottamaan energiaa, osallistuu solujen toimintaan, kasvuun sekä kehitykseen. Lisäksi se osallistuu rasvojen, lääkkeiden sekä steroidien – ja tarvittaessa myös muiden B-vitamiinien – aineenvaihduntaan. Lisäksi B2-vitamiini ylläpitää veren aminohapon homokysteiinin tasapainoa. Se tunnetaan myös nimeltä riboflaviini.

B1-vitamiini

BB1-vitamiini auttaa elimistöä tuottamaan energiaa, osallistuu aminohappojen, rasvojen, alkoholin sekä glukoosin aineenvaihduntaan. B1-vitamiinia tarvitaan myös sydämen, hermoston sekä lihasten toimintaan. Se tunnetaan myös nimellä tiamiini. 

E-vitamiini

Rasvaliukoinen E-vitamiini on antioksidantti, joka estää soluissamme rasva-aineiden hapettumisen eli härskiintymisen. E-vitamiini yhdistyy rasvaan ja imeytyy suolistossa vereen rasvojen mukana. Yli puolet ravinnon kautta saamastamme E-vitamiinista imeytyy elimistöön ruuansulatuskanavasta. Sydän, lihakset, keuhkot, maksa sekä lisämunuaiset sisältävät paljon E-vitamiinia. 

Fosfaatti

Fosfaatti on luiden, hammasten, lihasten ja hermoston normaalitoiminnan kannalta välttämätön mineraali. Tutkimusta voidaan käyttää mm. lisäkilpirauhasen sairauksien, D-vitamiinin aineenvaihduntahäiriöiden ja luusairauksien tutkimisessa.

Kalsium

Kalsium on tärkeä suola, jolla on monta tehtävää aineenvaihduntaan liittyvissä reaktioissa. Elimistö säätelee kalsiumtasoa tarkasti, koska esimerkiksi kalsiumin sopiva pitoisuus veressä on välttämätöntä lihas- ja hermosolujen normaalille toiminnalle.

B12-vitamiini, aktiivinen

B12-vitamiinia saadaan eläinperäisistä ravinnosta kuten maksa-, liha- ja maitotuotteista. Tutkimus on ensisijainen erityisesti B12-vitamiinin puutetta epäiltäessä ja vitamiinihoidon tehon arvioimisessa.

D-vitamiini

D-vitamiinin määrityksellä voidaan selvittää mahdollista D-vitamiinin puutostilaa sekä häiriöitä kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinia saadaan ravinnosta ja sitä muodostuu ihossa auringon UV-valon vaikutuksesta. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä.

Folaatti

Folaatti on toiselta nimeltään B9-vitamiini, joka varastoituu maksaan. B9-vitamiinia saa ravinnosta esimerkiksi syömällä tuoreita kasviksia ja marjoja. Folaattia tarvitaan mm. DNA eli nukleiinihappojen valmistamiseen ja aivojen aineenvaihduntaan.

Tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet -paketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet -paketin voi tilata ilman lääkärin lähetettä.
  • Tutkimus vaatii paastoa.
  • Saat tulokset 6 työpäivän kuluessa.