LABORATORIO­­PAKETIT

Paketin normaalihinta on 155 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Masennusoireiden tutkimuspaketti auttaa selvittämään mahdollisia syitä alakuloisuuden, väsymyksen, muistihäiriöiden tai ahdistuneisuuden taustalla. 

Masennusoireita voi ilmetä monissa sairauksissa. Jos kärsit alakuloisuudesta, väsymyksestä, muistihäiriöistä tai ahdistuneisuudesta, voi olla hyvä poissulkea eri sairauksien mahdollisuus laboratoriotutkimuksella.  

Alavireisyys ja väsymys voivat johtua liian matalasta hemoglobiinista eli anemiasta. Anemia paljastuu hemoglobiinin mittauksella. Anemian yleisimpiä syitä voi selvittää tutkimalla ferritiini- ja B12-vitamiiniarvot. Tietyt raudanpuutteen oireet voivat muistuttaa masennuksen oireita, ja tilaan liittyy usein alavireisyyttä ja väsymystä. 

Painon nousu tai lasku voi kertoa kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnasta. Kilpirauhasen toimintahäiriöt aiheuttavat monenlaisia epämääräisiä oireita väsymyksestä, muistihäiriöihin ja painonnousuun. Kilpirauhasen ohjaushormoni (TSH) auttaa tutkimaan kilpirauhasen tilannetta. Lisäkilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa yleistä väsymystä ja vetämättömyyttä. Liikatoimintaan liittyy usein veren kalsiumin kohoaminen.  

Alkoholin runsas käyttö voi aiheuttaa masennuksen oireita. Tästä syystä paketissa tutkitaan myös ALAT, joka kertoo maksan toiminnasta. 

Pitkävaikutteinen sokeri (HbA1c) näyttää glukoosin pitkäaikaisen pitoisuuden veressä. Tämä voi paljastaa aikuistyypin diabeteksen. 

Masennusoireiden tutkimuspaketti sisältää 10 tutkimusta:

Ferritiini

Ferritiiniä sanotaan yleisesti varastoraudaksi eli raudan varastoproteiiniksi. Ferritiinin mittaus soveltuu elimistön omien rautavarastojen selvittämiseen ja raudan puuteanemioiden seurantaan.

Paastoplasman glukoosi

Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.

Glykohemoglobiini

HbA1c-arvo kertoo glukoosin pitkäaikaisen pitoisuuden veressä.

Alaniiniaminotransferaasi

ALAT (alaniiniaminotransferaasi) on entsyymi, joka kertoo maksan terveydestä. ALAT-entsyymin vapautuessa verenkiertoon sen pitoisuus kasvaa etenkin solujen vaurioituessa, joten sen määrittämistä voidaan käyttää osana maksasoluvaurion ja maksatulehduksen selvittämisessä sekä toteamisessa.

Tyreotropiini

S-TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä ja kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka piiskaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia. TSH:n määrittäminen soveltuu hypo- tai hypertyreoosi epäilyn toteamiseen.

B12-vitamiini, aktiivinen

B12-vitamiinia saadaan eläinperäisistä ravinnosta kuten maksa-, liha- ja maitotuotteista. Tutkimus on ensisijainen erityisesti B12-vitamiinin puutetta epäiltäessä ja vitamiinihoidon tehon arvioimisessa.

Kalsium

Kalsium on tärkeä suola, jolla on monta tehtävää aineenvaihduntaan liittyvissä reaktioissa. Elimistö säätelee kalsiumtasoa tarkasti, koska esimerkiksi kalsiumin sopiva pitoisuus veressä on välttämätöntä lihas- ja hermosolujen normaalille toiminnalle.

Kalium

Kaliumia on veren suola, jota tarvitaan lihaksiston ja hermoston normaaliin toimintaan. Sillä on myös aineenvaihdunnallisia tehtäviä esimerkiksi munuaisissa ja sydämessä.

Natrium

Natrium eli Na on elimistölle tärkeä suola, jolla on merkittävä rooli hermostomme toiminnassa ja etenkin nestetasapainon säätelyssä.

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

Masennusoireiden tutkimus­paketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata Masennusoireiden tutkimuspaketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus vaatii paastoa.