Uutiset

Tavoitteena terveellisempi elämä? Aloita uusi vuosi verikokeeseen perustuvalla terveystarkastuksella

Toteuta uudenvuodenlupauksesi terveellisemmästä elämästä aloittamalla vuosi verikokeeseen perustuvalla terveystarkastuksella. Tieto oman terveyden tämänhetkisestä tilasta antaa hyvän pohjan uudelle treeniohjelmalle ja terveellisemmälle ruokavaliolle. Oman terveydentilan tunteminen antaa myös motivaatiota elämäntapamuutokselle, koska tehdyt muutokset konkretisoituvat parempina veriarvoina.

Omien veriarvojen seuraamisesta olisi hyvä tehdä vuosittainen rutiini

Säännöllisistä verikokeeseen perustuvista terveystarkastuksista näkee helposti, mitä omalle keholle kuuluu. Monella ruokavalio repsahtaa talvella huonompaan suuntaan, jolloin esimerkiksi joulun aikana tapahtunut herkuttelu voi näkyä nopeastikin verensokerin ja kolesterolitason nousuna. Ylensyömisen, huono ruokavalio sekä runsas alkoholin käyttö näkyvät myös maksassa ja munuaisissa. Talviaikana olisi hyvä tarkistaa ainakin D-vitamiiniarvot. Jos uuden vuoden aloittaa aktiivisella liikunnalla, tulisi etenkin naisten tarkistaa hemoglobiini- ja ferritiiniarvot, koska  raskas urheilu verottaa rautavarastoja.

SYNLABin asiantuntijat ovat koonneet tärkeimmät verikokeet laboratoriopaketteihin, joista suosituin on Terveystarkastuspaketti (89 €), joka sisältää kattavan valikoiman tärkeimpiä verikokeita. Tutkimuksen tulokset antavat yleiskuvan immuunijärjestelmän tilasta, mahdollisista tulehduksista, sydän- ja verisuonisairauksien riskeistä, maksan, munuaisten ja kilpirauhasen toiminnasta sekä verisokerin, kolesterolin, raudan ja D-vitamiinin tasosta. Peruspaketin lisäksi SYNLAB tarjoaa Miehen terveystarkastuspaketin (136 €), josta selviää mm. eturauhassyövän riski ja testosteronitaso. Naisten terveystarkastuspaketissa (136 €) tutkitaan vaihdevuosiin liittyviä hormoni- ja aineenvaihduntamuutoksia. Tavoitteellisille urheilijoille olemme suunnitelleet Liikkujan tutkimuspaketin (128 €).

Mitä SYNLABin Terveystarkastuspaketin verikokeilla tutkitaan?

 1. Täydellinen verenkuva-analyysi antaa tietoa veren hapenkuljetuskyvystä ja mahdollisesta anemiasta, infektioista ja verisuonisairauksista.

2. CPR mittaa elimistön tulehdustilaa.

3. Paastoveren glukoosi eli veren sokeri on tärkeä energialähde ja kertoo sokeritaudin riskistä.

4. Glykohemoglobiini (HbA1c) kuvaa verensokerin kesimääräistä pitoisuutta ja on diabeteksen (sokeritaudin) diagnoosin ja seurannan markkeri, jonka avulla on myös mahdollista havaita ne henkilöt, joilla on tavallista korkeampi riski diabetekseen.

5. Kokonaiskolesterolin kohonnut taso on oleellinen sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä.

6. LDL-kolesterolin tehtävänä on kuljettaa kolesterolia kudoksiin. Sitä kutsutaan ”huonoksi”, koska se tallentaa liikakolesterolin verisuoniin ja edesauttaa siten verisuonten kalkkeutumista ja sydän- ja verisuoniston sairauksien syntyä. Kohonnut LDL-kolesterolitaso on sydänsairauksien riskitekijä.

7. HDL-kolesterolin tehtävänä on kolesterolin kuljetus takaisin kudoksista maksaan. Sitä kutsutaankin ”hyväksi” juuri siitä syystä, että se poistaa verestä liikakolesterolin ja hidastaa verisuonien kalkkeutumista.

8. Triglyseridit ovat elimistön oleellinen energiavarasto. Jos niitä on liikaa, siirtyy osa niistä rasvakudoksiin. Triglyseridien kohonnut taso veressä antaa viitteitä diabeteksesta, kilpirauhasen vajaatoiminnasta, alkoholismista, haimatulehduksesta tai kroonisista maksa- ja munuaissairauksista. Se mittaa myös sydän- ja verisuonitautien riskiä.

9. Ferritiini mittaa elimistön rautavarastotason. Ferritiinin puute vähentää lihasvoimaa ja suorituskykyä. Ferritiinitason mittaus auttaa selvittämään syitä mm. väsymykseen, heikkoon oloon ja huonoon ruokahaluun.

10. Alaniinin aminotransferaasin (ALAT) tason nousu elimistössä voi esiintyä erilaisten maksasairauksien, ylipainon, alkoholin ja tiettyjen lääkeaineiden käytön, vakavien palovammojen, luustovaurioiden ja korkean fyysisen kuormituksen yhteydessä.

11. Kreatiniini + eGFR auttaa munuaisten toiminnan arvioinnissa. Kreatiinin taso kohoaa, jos lihakset eivät saa kuormituksen jälkeen riittävästi palautua. Tavallisesti sen taso on korkeampi myös silloin, kun anaerobinen harjoittelu on aerobista suurempi.

12. Tyreotropiini eli kilpirauhasta stimuloivan hormonin (TSH) avulla saa tietoa kilpirauhasen toiminnasta. Sen tavallista korkeampi taso on yhteydessä kilpirauhasen vajaatoimintaan, kun taas matalampi taso sen liikatoimintaan.

13. D-vitamiini on tärkeä vitamiini kalsiumin imeytymisen kannalta, vahvojen luiden ja hampaitten rakentamiseksi, lihasvoimalle ja koordinaatiokyvylle.

Terveystarkastus vaivattomasti laboratoriossa

Verikoe on helppo tapa saada kattava yleiskatsaus terveydentilasta. Monet sairaudet ovat helposti havaittavissa nykypäivän tutkimusmahdollisuuksilla. Katso kaikki laboratoriopakettimme tästä, tarkista lähin toimipisteesi ja varaa aika. Tervetuloa!