LABORATORIOPAKETIT

Tavoitteellisessa liikunnassa parhaat tulokset saavutetaan silloin, kun lähtötilanteesta on tarkkaa tietoa. Liikkujan paketti sisältää tavoitteelliselle urheilijalle räätälöityjä tutkimuksia, jotka auttavat arvioimaan elimistön tasapainoa ja fyysistä jaksamista. Tutkimuksen tulokset ovat arvokkaita kehityksen mittareita ja kannustavat etenemään suunnitelmallisesti kohti tavoitteita. 

Liikkujan paketti antaa kattavan kuvan elimistön terveydentilasta ja auttaa havaitsemaan piileviä terveysriskejä. Liikkujan pakettiin sisältyvät verikokeet kertovat immuunijärjestelmän vahvuudesta ja elimistön energiavaroista. Maksa- ja munuaisarvot kertovat puolestaan fyysisen rasituksen vaikutuksesta elimistöön. Lisäksi tutkimuksessa määritetään suoritus- ja palautumiskykyyn vaikuttavien kalsiumin, magnesiumin ja D-vitamiinin pitoisuudet. Mukana on myös veren rautavaraston eli ferritiinin mittaus. 

Liikkujan tutkimuspaketti sisältää 12 verikoetta: 

Täydellinen verenkuva

TVK eli täydellinen verenkuva kertoo yleiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen vaikuttavien verisolujen kunnosta, minkä selvittäminen on tärkeää eri tautitilojen, kuten anemian, yhteydessä.

Ferritiini

Ferritiiniä sanotaan yleisesti varastoraudaksi eli raudan varastoproteiiniksi. Ferritiinin mittaus soveltuu elimistön omien rautavarastojen selvittämiseen ja raudan puuteanemioiden seurantaan.

CRP

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa. Merkittävästi nouseva pitoisuus veressä viittaa bakteeri-infektioon, kun taas maltillisempi CRP:n pitoisuuden nouseminen voi kertoa virusperäisestä infektiosta.

Paastoplasman glukoosi

Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.

Kokonaiskolesteroli

Kokonaiskolesterolitutkimuksessa mitataan kaikki plasmasta löytyvä kolesteroli. Tutkimuksessa ei eritellä hyvää tai pahaa kolesterolia.

Aspartaattiaminotransferaasi (ASAT)

Aspartaattiaminotransferaasi eli ASAT on entsyymi, jota mittaamalla selvitetään maksan, sydämen sekä lihaksiston kuntoa. ASAT:a vapautuu verenkieroon soluvaurioissa, kuten esimerkiksi sydänlihasvaurioissa, joten entsyymin pitoisuus nousee suhteessa hajoavien solujen määrään.

Kreatiinikinaasi

Kreatiinikinaasin määrirtystä käytetään luustolihasten sairauksien toteamisessa ja fyysisen rasituksen seurannassa. Kreatiinikinaasia löytyy lihassoluista ja sitä vapautuu vereen lihassolujen vaurioituessa.

Kreatiniini + glomerulusten suodattamisnopeus (eGFR)

Kuvastaa munuaisten toimintaa.

Urea

Urea heijastaa ravinnosta saatavan proteiinin määrää sekä elimistön aineenvaihdunnan tilannetta. Urea on proteiinien aineenvaihdunnan seurauksesta syntynyttä kuona-ainetta. Urea on elimistölle hyödytöntä, joten urean liiallinen kertyminen kehoon voi aiheuttaa esimerkiksi väsymystä.

Kalsium

Kalsium on tärkeä suola, jolla on monta tehtävää aineenvaihduntaan liittyvissä reaktioissa. Elimistö säätelee kalsiumtasoa tarkasti, koska esimerkiksi kalsiumin sopiva pitoisuus veressä on välttämätöntä lihas- ja hermosolujen normaalille toiminnalle.

Magnesium

Magnesium eli Mg on kivennäisaine, joka tukee solujen normaalia toimintaan ja osallistuu esimerkiksi lihasten supistumiseen sekä energian lähteinä käytettävien hiilihydraattien aineenvaihduntaan. Magnesium tukee myös luuston kehitystä.  Magnesiumin tarve voi kasvaa aktiivisesti liikkuvilla ja urheilijoilla.

D-vitamiini

D-vitamiinin määrityksellä voidaan selvittää mahdollista D-vitamiinin puutostilaa sekä häiriöitä kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinia saadaan ravinnosta ja sitä muodostuu ihossa auringon UV-valon vaikutuksesta. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä.

Liikkujan paketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu 13,50 €.
  • Paketin voi tilata ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus vaatii paastoa.

Virhe