Uutiset

Patologialla on oleellinen rooli sairauksien tunnistamisessa

”Tiimimme laaja osaamispohja varmistaa erittäin nopeat ja tarkat patologian lausunnot”, kertoo patologian ylilääkäri Anna Bützow SYNLABista.

Nopea ja tarkka histopatologinen tai sytologinen diagnoosi on nykyaikaisen lääketieteen diagnostiikan ja hoidon kulmakivi. Histopatologinen analyysi ei rajoitu pelkästään sairauksien tunnistamiseen, vaan sillä on keskeinen rooli sairauksien vaiheen, asteen ja erityispiirteiden määrittämisessä, mikä antaa hoitavalle lääkäreille mahdollisuuden tehdä tietoon perustuvia, suoraan potilaiden hoitoon vaikuttavia päätöksiä.

Korkea laatu yhdistyneenä nopeuteen ja tehokkuuteen

Korkea laatu edellyttää moderneimpien laboratoriotekniikoiden hyödyntämistä ja huippuasiantuntijoita, jotka aktiivisesti seuraavat patologian ja kliinisen lääketieteen nopeaa kehitystä. Kunkin potilastapauksen ja näytteen erityispiirteet ja kliinikon esittämät toiveet on kyettävä huomioimaan, ja kaiken on tapahduttava ripeästi.

”SYNLAB Suomessa työskentelee kolme päätoimista patologia ja lisäksi käytössämme on yli 20 konsultoivaa patologian erikoislääkäriä, joiden erityisosaaminen täydentää asiantuntijuuttamme. Laajan osaamispohjan ansiosta pystymme analysoimaan ja antamaan lausunnot näytteistä erittäin nopeasti ja laadukkaasti”, toteaa patologian dosentti ja erikoislääkäri Anna Bützow, joka työskentelee SYNLABissa patologian ylilääkärinä.

Patologian palveluvalikoima on laaja

SYNLAB Suomen huippulaboratoriot Helsingin Kivihaassa ja Tallinnassa käsittelevät ja analysoivat vuosittain yli 120 000 kudos- ja solunäytettä. Näytteiden valikoima kattaa ihonäytteet – hyvänlaatuisista luomista pahanlaatuisiin kasvaimiin – ja ruoansulatuskanavasta, gynekologisista elimistä, rinnasta, pehmytkudoksista, luukudoksesta ja eturauhasesta otetut biopsiat. Lisäksi asiantuntemus ulottuu mm. yllä mainittujen elinryhmien kirurgisten preparaattien arviointiin ja lopullisten diagnoosien asettamiseen.

SYNLABin laboratoriossa tehdään myös immunohistokemiallisia värjäyksiä, jotka ovat keskeinen osa mm. rintojen, eturauhasen ja melanooman diagnostiikkaa. Nämä värjäykset tehdään aina 1-2 päivässä, mikä nopeuttaa diagnoosien määrittämistä monimutkaisissa tapauksissa.

SYNLABin patologian osasto palvelee erikokoisia lääkärikeskuksia, terveyskeskuksia, klinikoita ja sairaaloita, mukaan lukien syövänhoitoon erikoistuneet yksiköt.