LABORATORIO­­PAKETIT

Selkäkivun syitä on monia. Laboratoriotutkimuksilla voit sulkea pois sairauksia, jotka voivat olla kipujen takana. Selkäkivun tutkimuspakettiin on valittu tutkimuksia, jotka auttavat selvittämään, voiko pitkään jatkuneen kivun taustalla olla tulehduksellisia sairauksia kuten selkärankareuma tai niveltulehdus. 

Paketti sisältää verenkuvan, tulehdusarvojen, kudosantigeeni HLAB27:n ja laskon tutkimukset. 

Erilaisten autoimmuunisairauksien mahdollisuutta tutkitaan kudosantigeeni HLAB27:n tutkimuksella. Erityisesti selkärankareuma on yhteydessä henkilöihin, joilta löytyy tietty synnynnäinen HLA-geenien versio eli HLA-B27-alleeli. Muita HLA-B27-alleeliin liittyviä sairauksia voivat olla silmä- ja systeemisairaudet, niin sanottu reaktiivinen niveltulehdus, tulehdukselliset suolistosairaudet sekä psoriaasikseen liittyvä niveltulehdus.  

Verenkuvatutkimus sisältää mm. valkosolututkimuksen (leukosyytit) ja hemoglobiinitutkimuksen. Valkosolujen määrä voi nousta tulehduksessa, kun taas hemoglobiini voi laskea kroonisessa tulehduksessa. 

Myös tulehdusarvoista kertovat CRP ja lasko voivat kohota esim. selkärankareuman aiheuttamassa tulehduksissa. Harvoin selkäkipu voi johtua esim. bakteerin aiheuttamasta välilevyn tulehduksesta. Tällöin CRP kohoaa. 
 

Katso myös: 

Niveloireiden tutkimuspaketti

Tiesithän, että SYNLABissa voit tulla selän magneettikuvaukseen myös ilman lähetettä.   

Selkäkivun tutkimuspaketti sisältää 4 tutkimusta:

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

S-CRP, herkkä

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti etenkin erilaisten tulehdustilojen alkuvaiheessa.

Lasko

Lasko-tutkimuksessa (B-La) mitataan punasolujen laskeutumisnopeutta. Lasko muuttuu elimistön tulehduksellisissa tiloissa, kun vereen ilmestyy proteiineja, jotka saavat punasolut liimautumaan toisiinsa. Lasko kohoaa hitaasti usean päivän kuluessa.

Kudosantigeeni HLAB27

HLA-B27 -alleelin olemassaolo on liitetty yli erityisesti selkärankareumaan. HLA-B27-yhteyden omaavien sairauksien joukossa on myös useita silmä- ja systeemisairauksia, niin sanottu reaktiivinen niveltulehdus, tulehdukselliset suolistosairaudet sekä psoriaasikseen liittyvä niveltulehdus.

Selkäkivun tutkimuspaketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata Selkäkivun tutkimuspaketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus ei vaadi paastoa.