Tietopankki

Kudosantigeeni voi kertoa esimerkiksi reumasta (HLAB27)

Mikä kudosantigeeni HLAB27 on?

Alleelit ovat tietyn geenin vaihtoehtoisia muotoja. Tiettyjen alleelien tai niiden yhdistelmien olemassaolo voi nostaa tai laskea ihmisen omaan immuunijärjestelmään liittyvien sairauksien riskiä. HLA-alleelit ovat tämänkaltaisia alleeleja. Ne eivät ole siis suoranaisesti sairauksien aiheutumisen syitä, vaan ainoastaan altistavat niiden kehittymiselle. HLA-alleelit ovat synnynnäisiä.

HLA-B27 -alleelin olemassaolo on liitetty yli erityisesti selkärankareumaan. HLA-B27-yhteyden omaavien sairauksien joukossa on myös useita silmä- ja systeemisairauksia, niin sanottu reaktiivinen niveltulehdus, tulehdukselliset suolistosairaudet sekä psoriaasikseen liittyvä niveltulehdus.

Suomalaisessa väestössä HLA-B27 -positiivisten ihmisten määrä on keskimäärin 14 prosenttia.

Milloin HLAB27 kannattaa mitata?

HLAB27 kannattaa mitata, kun tutkitaan epäselviä niveloireita tai pitkittynyttä selkäkivun syytä. Tutkimuksella ei voida diagnosoida sairautta, mutta alleelin olemassaolo vahvistaa diagnoosia ja toisaalta sen puuttuminen heikentää HLAB27:n liittyvien sairauksien todennäköisyyttä.

Mitä HLAB27-tutkimus mittaa?

HLAB27-tutkimus mittaa, onko näytteessä HLAB27-alleelia.

Miten pääsen tutkimukseen?

Pääset HLAB27-arvon testaamiseen myös ilman lääkärin lähetettä kaikissa SYNLABin laboratoriotoimipisteissä. Voit ostaa tutkimuksen yksittäisenä testinä.

Varaa aika HLAB27-tutkimukseen tästä tai soita asiakaspalveluumme 010 326 3260. Tutkimuksen hinnan voit tarkistaa tästä.

Mitä minun tulee tietää ennen näytteenottoa ja milloin saan vastauksen?

Näyte voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa. Ennen näytteenottoa ei tarvitse paastota eli olla ravinnotta. Tutkimus valmistuu 3 arkipäivän kuluessa. Valmiin vastauksen näet SYNLABin verkkosivuilta Terveyskansiosta.

Miten tulkitsen HLAB27-tulosta?

Normaalisti tutkimuksen tulos on seuraava:

Vastauksen muoto: HLA-B*27 alleelin esiintyminen tai puuttuminen.

Pelkän HLA-B27 alleelin esiintymisen perusteella ei diagnosoida siihen liittyvää sairautta, vaan tulos tukee diagnoosia ja auttaa sairastumisriskin arvioinnissa.

Mitä HLAB27-arvon esiintyminen tarkoittaa?

HLAB27-alleelin esiintyminen tarkoittaa, että on suurempi riski sairastua tähän liittyviin sairauksiin. Antigeenin yleisyys on siis selvästi yleisempi kuin siihen liittyvien tautien yleisyys.

HLAB27-alleelia esiintyy seuraavia autoimmuunitauteja sairastavilla:

  • 90–95 % selkärankareuma
  • 60–90 % reaktiivinen niveltulehdus
  • 50–60 % tulehduksellinen suolistosairaus tai tulehduksellinen niveltauti
  • 80–90 % nuoruusiän selkärankareuma.

Mistä alentunut HLAB27-arvo voi johtua?

Mikäli HLAB27-alleellia ei löydy näytteestä, se ei tarkoita sitä, että ihminen ei sairastu niihin tauteihin, missä kyseistä alleellia esiintyy. Noin 86 prosentilla suomalaisista ei ole HLAB27-alleelia.

LÄHTEET:

SYNLAB Tutkimusluettelo: Kudosantigeeni B27 (3075 Ly-HLAB27) https://www.yml.fi/tuotekuvaus_show.php?tuotenro=101

Lab Tests Online: HLA-B27 https://labtestsonline.org/tests/hla-b27

Päivitetty 27.7.2021