LABORATORIO­­PAKETIT

Elintapojen seuranta paketin laboratoriotutkimusten avulla selvität muutoksia aloittaessasi, onko kehosi terve vai oletko riskissä sairastua elintapasairauteen. Jos jokin arvo tarvitsee seurantaa, voit uusia tutkimuksen esimerkiksi kolmen kuukauden välein. Edistymisen seuranta voi olla motivoivaa esimerkiksi kolesteriarvoja seuraamalla.

Joskus voi tuntua siltä, että muutokset elintapoihin eivät tuota tulosta. Siinä veriarvojen mittaus voi auttaa oikeaan suuntaan. Jos toivot painonpudotusta, sen esteenä voi olla esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tai glukoosiaineenvaihdunnan häiriö.

Verenkuvan tutkimuksella saat tietoa elimistön puolustusjärjestelmän tilasta ja hapenkuljetuskyvystä.

Kolesteroliarvot (lipidit) kertovat monipuolisesti sydän- ja verisuonisairauksien riskistä.

Verensokerin paastoarvo kertoo diabetesriskistä. Lisätietoa antaa pitkäaikaisen verensokerin tutkimus B-HbA1c, joka voi kertoa diabeteksesta jo ennen kuin paastosokeri on koholla.

Maksan tilasta kertova ALAT-arvo nousee, jos maksan soluissa on vaurioita. Se voi liittyä esimerkiksi rasvamaksaan, jonka riski on suurempi keskivartalolihavuuden myötä.

TSH selvittää kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaa. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa painon nousua.

Elintapojen seuranta paketti sisältää 6 tutkimuskokonaisuutta:

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

Glykohemoglobiini

HbA1c-arvo kertoo glukoosin pitkäaikaisen pitoisuuden veressä.

Paastoplasman glukoosi

Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.

Alaniiniaminotransferaasi

ALAT (alaniiniaminotransferaasi) on entsyymi, joka kertoo maksan terveydestä. ALAT-entsyymin vapautuessa verenkiertoon sen pitoisuus kasvaa etenkin solujen vaurioituessa, joten sen määrittämistä voidaan käyttää osana maksasoluvaurion ja maksatulehduksen selvittämisessä sekä toteamisessa.

Tyreotropiini

S-TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä ja kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka piiskaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia. TSH:n määrittäminen soveltuu hypo- tai hypertyreoosi epäilyn toteamiseen.

fS-Lipidit

Lipidit ovat veressä olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan niiden määrää ja profiilia veressä. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle, mutta niiden liiallinen määrä voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin. fS-Lipidit tutkimuksessa paasto on suositeltavaa ja paaston noudattamatta jättäminen tulee huomioida triglyseridien viitearvoissa.

Elintapojen seuranta paketti – huomioi nämä:

  • Voit tilata Elintapojen seuranta paketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset 1–2 työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus vaatii paaston. TSH otettava klo 8–12.