Uutiset

Näin urheilu heijastuu veriarvoihin

Urheilusuoritus riippuu paljon terveydestä, ja terveydentilamme on mitattavissa verestä. Kunnossa olevat veriarvot viestivät urheilijalle siitä, että keho ei ole ylirasittunut, ja immuunijärjestelmä on riittävän vahva kestämään kilpailukaudet tai kovan harjoittelun. Mitä veriarvot tarkemmin osoittavat ja miten näillä tiedoilla voidaan ehkäistä ongelmia tai parantaa kuntoa?

”Esimerkiksi ylirasituksessa kreatiinikinaasin, aspartaattiaminotransferaasin ja C-reaktiivisen proteiinin arvot saattavat kasvaa. Jos olet jatkuvasti uupunut, kannattaa taas kiinnittää huomiota elimistön rautatasapainoon seuraamalla hemoglobiinin tasoa ja mahdollisesti myös mittaamalla rautavarastoja kuvaavaa ferritiiniä”, kertoo Tommi Vaskivuo, laboratoriolääkäri ja kliinisen kemian dosentti.

Täydellinen verenkuva-analyysi mittaa verenkierrossa esiintyvien solujen määriä ja laatua, ja antaa runsaasti tietoa myös urheilijalle

”Suurentunut valkosolujen eli leukosyyttien määrä voi viitata tulehdukseen, infektioon tai lihasrasitukseen ja lihasvaurioon. Tiettyjen valkosolujen, basofiilien ja eosinofiilien määrän lisääntyminen voi olla merkki taipumuksesta allergiaan. Punasolujen eli erytrosyyttien määrän lasku voi viitata anemiaan, kun taas punasoluja tavataan enemmän nestehukan yhteydessä tai kun harjoitellaan esimerkiksi pitkäaikaisesti vähähappisessa ympäristössä korkeammalla vuoristossa”, Vaskivuo jatkaa.

Herkkä CRP-määritys voi kertoa elimistön kroonisesta tulehdustilanteesta. ”CRP-mittausta on käytetty lääketieteellisesti ensisijaisesti määrittämään tulehduksellisen prosessin alkuperää, eli onko kyseessä bakteerin vai viruksen aiheuttaman sairaus. Kun mittausmenetelmät ovat tarkentuneet, on ymmärretty, että pienet muutokset CRP-arvossa voivat terveellä ihmisellä kertoa pitkäaikaisesta tulehdusprosessista ja korkeat arvot voivat liittyä mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskiin”, kertoo Vaskivuo.

Elimistön D-vitamiinitaso on erittäin tärkeä monen elimistön keskeisen toiminnan kannalta

Nimestään huolimatta D-vitamiini on elimistön hormoni, jota kuitenkaan emme pysty valmistamaan itse, vaan saamme sitä joko auringonvalosta tai suun kautta otettavista D-vitamiinivalmisteista. Luonnollisissa elintarvikkeissa merkittäviä määriä D-vitamiinia on vain kalassa. D-vitamiinitason mittaaminen onkin tärkeä riittävän saannin varmistamiseksi. Tommi Vaskivuon mukaan D-vitamiinin vaikutuksista opitaan yhä jatkuvasti lisää: ”D-vitamiinia tarvitaan luuston kunnon ylläpitoon kalsiumin ja fosforin aineenvaihdunnan muodossa.” D-vitamiinin tiedetään edesauttavan vahvojen luiden ja hampaiden muodostumista, normaalia sydämentoimintaa ja verenpainetta. Lisäksi D-vitamiini auttaa ylläpitämään immuunijärjestelmän kykyä torjua useita sairauksia, ja sen riittävyys edesauttaa urheilijan kykyä harjoitella ja kilpailla.

Urean pitoisuus veressä kertoo elimistön proteiininsaannista

Hyvinvoinnin ja urheilusuoritusten kannalta harjoittelun lisäksi myös oikea ravitsemus ja ruokavalio on tärkeää. Lihasten kehittymisen kannalta riittävä proteiinin saanti on yksi liikkujan ravinnon keskeisiä asioita. ”Urea on proteiiniaineenvaihdunnan lopputuote. Sen pitoisuus veressä heijastelee riittävää elimistön proteiininsaantia. Ureapitoisuus voi kohota, mikäli ravinnon proteiininsaanti ylittää elimistön tarpeen, tai elimistö on katabolisessa tilassa, jossa lihasten proteiineja puretaan ureaksi. Matala ureapitoisuus taas voi liittyä elimistön anaboliseen tilaan, jossa ravinnon proteiinit muutetaan elimistön omiksi proteiineiksi pääasiassa lihaksessa”, kertoo Vaskivuo.

Urheilu- ja laboratoriolääkärit ovat valinneet SYNLABin Liikkujan tutkimuspakettiin 13 analyysiä, jotka liikunnan harrastajan kannattaa teettää ainakin kerran vuodessa arvioidakseen ja seuratakseen terveydentilaansa.

Virhe