Uutiset

Lisätehoja treeneihin liikkujan tutkimuspaketista

Olit sitten aloitteleva kuntoilija tai aktiiviliikkuja, olethan käynyt mittauttamassa liikkujalle tärkeät veriarvot? Tässä viisi syytä, miksi se kannattaa!

Jos olet aloittamassa kuntoilua pitkän tauon jälkeen tai treenaat aktiivisemmin enintään kahdeksan tuntia viikossa, liikkujan tutkimuspaketti on helppo tapa selvittää oma terveydentila ja liikkujan 12 tärkeintä veriarvoa. Oli lajisi sitten juoksu, pyöräily, tennis, tanssi tai kuntosalitreeni, vuosittainen arvojen mittaus auttaa seuraamaan kehittymistä ja pääsemään tavoitteisiin.

Tässä viisi syytä ottaa liikkujan tutkimuspaketti osaksi omaa treeniohjelmaa.

1. Selvität peruskuntosi ja aloitat treenit turvallisesti

Jos liikunnasta on ollut taukoa, on hyvä selvittää peruskunto ennen salijäsenyyden hankkimista. Liikkujan tutkimuspakettiin kuuluva täydellinen verenkuva kertoo hapenotto- ja suorituskykyä heijastavien punasolujen ja hemoglobiinin määrän. Jos määrä on viitearvojen sisällä, voit aloittaa harjoittelun turvallisesti. Muussa tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ennen treenin aloittamista ja selvittää, mistä poikkeavat arvot johtuvat.

2. Saatko tarpeeksi proteiinia ja hiilihydraatteja?

Liikunta lisää proteiinin ja hiilihydraattien tarvetta. Esimerkiksi kaurapuurosta ja näkkileivästä saatavat hiilihydraatit toimivat perusenergian lähteenä kaikissa treeneissä. Proteiini on puolestaan tärkeä solujen rakennusaine muun muassa lihaskuntotreenissä. Proteiinia saa muun muassa lihasta, kalasta ja kanasta. Jos ahkera salitreeni ei tuota tulosta, syynä voi olla liian vähäinen proteiinin saanti, mikä selviää urea-arvoista. Glukoosi eli verensokeriarvot taas paljastavat hiilihydraatin määrän ja sen, onko sokeriaineenvaihdunta normaali. Mitä varhaisemmassa vaiheessa kakkostyypin diabetes todetaan, sitä paremmin sen voi taltuttaa liikunnalla ja painonhallinnalla.

3. Ehkäiset kramppeja ja treenivammoja

Mitä enemmän lihakset tekevät töitä, sitä enemmän tarvitaan magnesiumia. Lihaskrampit ja hidas palautuminen voivatkin johtua magnesiumin puutteesta, joten tämäkin arvo on hyvä selvittää.

Urheilun yhteydessä tapahtuu aina solujen rikkoontumista ja kasvua, mutta liiallinen kuormitus voi johtaa lihasvaurioihin, -tulehdukseen ja väsymykseen. Kreatiinikinaasi- ja urea-arvot paljastavat, palaudutko riittävästi treeneistä. Jos arvot ovat koholla, kehosi kaipaa enemmän lepoa tai kevyttä aerobista liikuntaa palautuakseen.

4. Parempi koordinaatio ja räjähtävä voimantuotto

Tiesitkö, että D-vitamiini vaikuttaa paitsi vastustuskykyyn myös koordinaatioon ja räjähtävään voimantuottoon? Jos askeleet sekoavat twerkissä tai tennismatsissa tulee jatkuvasti takkiin, D-vitamiiniarvojen selvittäminen voi auttaa.

5. Selvität treeniväsymyksen syyn ja saavutat tavoitteesi

Jos tulokset junnaavat paikoillaan ja treenit imevät mehut, on hyvä selvittää, mistä väsymys johtuu. Syynä voi olla esimerkiksi liian alhaiset rauta-, ferritiini- tai hemoglobiini-arvot, jotka vaikuttavat siihen, ettei elimistö saa riittävästi happea. Tällöin kannattaa keskustella lääkärin kanssa, miten asia korjataan.

Asiantuntijana kliinisen kemian erikoislääkäri Tommi Vaskivuo.

Näin helppoa se on:

• Varaa itselle sopiva aika netistä ja tule lähimpään SYNLABiin.
• Testaus kestää vain vartin.
• Et tarvitse lääkärin lähetettä.
• Saat tulokset kolmen arkipäivän sisällä.
• Kun teet testin vuosittain, voit seurata terveytesi kehittymistä.