Uutiset

Seitsenottelija Maria Huntington palautuu elämällä tavallisesti   

Seitsenottelija Maria Huntingtonilla on takanaan pitkä, kuuden viikon loma. Tai ylimenokausi, kuten urheilijat sitä kutsuvat. Marian lomaa edelsi rankka kisavuosi, joka huipentui hänen ensimmäisiin olympialaisiinsa ja päättyi valitettavasti loukkaantumiseen. Ei ihme, että kisakauden päätteeksi olo oli tyhjä ja motivaatio kateissa.   

Urheilijan vartalo on koetuksella, sillä sitä venytetään jatkuvasti äärirajoille ja parempiin suorituksiin. Seitsenottelijan pitää hypätä pidemmälle, juosta lujempaa, työntää ja heittää kauemmas. Kisakauden paineet tuntuvat vartalon lisäksi myös henkisenä uupumuksena.   

”On tietysti hyvä kuunnella kroppaansa ja myöntää olevansa levon tarpeessa. Mutta ei kaikkea huomaa kroppaa kuuntelemallakaan. Siksi minusta on tärkeää pitää huolta terveydestä myös hyödyntämällä kaikkea sitä tietoa, jota voi saada esimerkiksi laboratoriokokeista ja erilaisista hyvinvointimittareista”, Maria kertoo.   

Hän myöntää, ettei oman väsymisen myöntäminen ollut hänellekään itsestään selvää.   

”Ei ollut helppoa tunnustaa, että nyt ei nappaa. Mutta vamman vuoksi oli joka tapauksessa pakko ottaa iisisti, joten päätöksen tekeminen kunnon lomasta oli lopulta selkeää”, hän toteaa.   

Urheilija on lomalla tavallinen ihminen  

Kuuden viikon ajan Maria ei ollut huippu-urheilija-Maria vaan tavallinen nuori nainen. Someaktiivinen Maria pisti myös somen viikon ajaksi tauolle. Sometauon aikana hänen ei tarvinnut olla seuraajilleen urheilija-Maria, vaan hän sai olla täysin siemauksin lomalla urheilusta.   

”Vietin aikaa kavereiden kanssa, kävin juhlimassa ja matkustelin. Olin kuin kuka tahansa ilman, että piti miettiä seuraavia treenejä tai luvattuja yhteistyöprojekteja. Urheilun sijaan liikuskelin: kävin lenkillä koiran kanssa ja ulkoilin”, Maria kertoo. ”Valmentajalle lupasin kuitenkin, että liikun sen verran, ettei aerobinen kunto romahda”, Maria lisää.   

Lomalta löytyi myös kadonnut motivaatio. ”Haluan päästä huippukuntoon jo talvella hallikautta silmällä pitäen. Tavoitteena on rikkoa omia ennätyksiä. Pitkän tähtäimen tavoitteet ovat kolmen vuoden päässä, seuraavissa olympialaisissa”, toteaa Maria ja suuntaa lenkille.   

Rauta ja D-vitamiini auttavat jaksamaan 

Maria on yksi kuudesta huippu-urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB on aloittanut vuoden mittaisen yhteistyön. Yhteistyön aikana urheilijoille teetetään kattavat laboratoriotestit. Testeissä selvitettiin myös palautumisen ja jaksamisen kannalta tärkeitä veriarvoja. Näihin kuuluvat esimerkiksi D-vitamiini ja ferritiini. 

Ferritiini eli varastorauta kertoo, kuinka paljon kehossa on rautaa. Ensimmäisissä testeissä selvisi, että Marian ferritiinitasot ovat viitearvojen alarajoilla. Marian ferritiiniarvo oli testeissä 18 µg/l, kun aikuisilla naisilla ferritiinin viitearvo on 10–150 µg/l. Rautavajetta voidaan epäillä, jos arvo on alle 30 µg/l. Matala ferritiini voi oireilla esimerkiksi voimattomuutena, korkeampana sydämen sykkeenä ja herkempänä hengästymisenä. Urheilija ei kuitenkaan yllättynyt testituloksista. ”Osasin odottaa matalia ferritiiniarvoja. Olen yrittänyt saada arvon nousemaan syömällä nestemäistä rautalisää ja lisäämällä punaista lihaa”, Maria kertoo. Urheilija uskoo, että ferritiini nousee riittävälle tasolle ajan kuluessa. 

Toisin kuin ferritiini Marian D-vitamiinitasot ovat tukevasti viitearvoissa. Marian D-vitamiiniarvo oli 133 nmol/l. Riittävänä D-vitamiinitasona pidetään naisilla 75–250 nmol/l. D-vitamiinia saadaan ravinnosta ja sitä muodostuu ihossa auringon UV-valon vaikutuksesta. Siksi D-vitamiinitasot ovat suomalaisilla korkealla etenkin loppukesästä. D-vitamiini suojaa kehoa etenkin infektioilta ja vaikuttaa jaksamiseen. 

”Huippu-urheilijan työ on todella kokonaisvaltaista: harjoittelu, ravinto, lepo, yhteistyöt – kaikki pyörivät sen ympärillä, että kilpailuissa olisi parhaassa mahdollisessa vireessä. Oman kropan kuuntelu ei riitä, on myös tiedettävä, mitä pinnan alla tapahtuu. Terveysasioissa ei mututieto riitä. Se pätee kaikkiin ihmisiin, olipa urheilija tai ei”, hän kiteyttää.   

Lokakuun ajan mittautat D-vitamiini- ja ferritiinitasosi SYNLABilla edulliseen 38 euron pakettihintaan. Tarjous on voimassa lokakuun loppuun asti. Lue lisää täältä.