Uutiset

Stressi ja kiire näkyvät urheilijankin veriarvoissa

Yhdistetyn huippunimen Ilkka Herolan kisakausi päättyi huhtikuussa. Ilkka kävi SYNLAB-yhteistyöhön kuuluvissa laboratoriotesteissä sen jälkeen, kun olympialaisten ja maailmancupin paineet olivat jo takana ja kroppakin oli saanut palautua jo muutaman viikon ajan. Se näkyi urheilijankin veriarvoissa. 

”Kävin testeissä sen jälkeen, kun oli ollut jo pari viikkoa rauhallisempaa. Se näkyi heti testosteroniarvoissa, hemoglobiinissa ja rautavarastossa. Ne tuppaavat kisamatkojen ja rasituksen vuoksi laskemaan, mutta olivat nousseet nyt normaalille tasolle”, Ilkka kertoo.  

Urheilijalle kisakausi on kuluttavaa aikaa sekä henkisesti että fyysisesti. Se heijastuu veriarvoihinkin, mutta kuuluu asiaan. Siitä ei tarvitse huolestua, kunhan arvot palautuvat levon aikana.  

Huhtikuu on Ilkalle ns. loma-aikaa. Urheilija ei kuitenkaan varsinaisesti lomaile, kyseessä on ohjelmaton harjoituskausi. Ilkan ”lomaan” kuuluu muun muassa reissu Floridaan.  

”Luvassa on muun muassa rentoutumista ja mailapelejä, niille jää harjoituskaudella vain vähän aikaa. Lisäksi ajattelin käydä vähän lenkillä. Kevyttä omaehtoista harjoittelua. Pakko ei ole harjoitella, mutta aina tekee mieli vähän jotain tehdä”, hymyilee Ilkka.  

Paluu arkeen toukokuussa 

Ilkan varsinainen treenikausi starttaa jälleen toukokuussa, ja se alkaa perinteiden mukaisesti hiihtoleirillä Lapissa. 

”Siellä pääsee vielä silloin ladulle, kun täällä etelässä ei enää voi hiihtää eikä rullilla hiihtäminenkään oikein vielä onnistu hiekoitushiekan peittämillä väylillä”, hän toteaa.  

Ilkan odotukset ovat nyt lomassa, mutta kevään edetessä ja harjoituskauden alkaessa ne siirtyvät myös ensikauteen. 

”Viime kausi oli pieni pettymys, sillä lähdin tavoittelemaan olympialaisiin mitalia. Sitä ei nyt tullut, vaikka edellytykset siihen olisivat kunnossa. Ensi talvena on jälleen MM-kisavuosi, joten on luonnollista, että sinne lähden kirkastamaan hopeaani. Myös maailmancup on yhdistetyssä tärkeä, sekin on ohjelmassa”, Ilkka toteaa.  

Ilkka on ollut yksi kuudesta huippu-urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB on tehnyt noin vuoden ajan yhteistyötä. Mitä se on Ilkalle antanut? 

”Tiedosta on aina hyötyä, olipa urheilija tai ei. On parempi tietää ja tehdä sen perusteella muutoksia elämäänsä tai hakeutua lääkäriin. Monesti siinä vaiheessa, kun ongelmat jo näkyvät ja tuntuvat, on myöhäistä tehdä muutoksia. Etenkin urheilijalle liian myöhäinen reagointi voi maksaa yhden kisavuoden. Muutenkin uskon siihen, että ongelmia kannattaa ennaltaehkäistä tiedon avulla”, Ilkka summaa.  

Ilkan arvot: 

Hemoglobiini 153 g/l 
Ferritiini 231 ug/l
S-testo 32 nmol/l 

SYNLABin laboratoritesteistä löytyy omia vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille, että urheilijoille – kaikille, joita kiinnostaa oma terveys. Tutustu palveluvaihtoehtoihin täältä.