Uutiset

Mikä on oikea määrä D-vitamiinia?

Suomen leveysasteilla on talvisaikaan vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Kannattaakin harkita vitamiinilisiä, sillä D-vitamiini saattaa muiden terveyshyötyjensä lisäksi jopa suojata koronainfektiolta tai sen vakavimmilta oireilta. Saatko Sinä riittävästi D-vitamiinia?

D-vitamiinilla, tai tarkemmin sanottuna sen aineenvaihduntatuotteella kalsidiolilla, on elimistössä lukuisia tehtäviä.

Liian vähäinen kalsidiolin määrä veressä altistaa monille taudeille, kuten verisuonisairauksille, kasvaintaudeille, diabetekselle ja yleiselle infektioherkkyydelle. D-vitamiinin puutos on yhdistetty myös hermoston rappeumatauteihin, lihastauteihin ja osteoporoosiin, kertoo yleislääkäri Risto Laitila.

Koska D-vitamiinilla on merkittävä rooli ihmisen immuunijärjestelmän toiminnassa, sen on arveltu suojaavan myös covid-19-infektiolta tai ainakin sen vakavimmilta oireilta. Kovin vahvaa tutkimusnäyttöä tästä ei ole, mutta kaiken tiedetyn perusteella on syytä olettaa, että D-vitamiinista tosiaan saattaa olla apua koronassa. Niinpä etenkin tänä talvena kannattaa käyttää D-vitamiinilisää, koska kohtuullisesta lisästä ei tutkimusten mukaan ole ainakaan haittaa. Esimerkiksi blogistinakin tunnettu turkulainen ylilääkäri Juhani Knuuti suosittelee 50 mikrogramman päivittäistä lisäannosta.

Mistä D-vitamiinia saa?

Hyviä eläinperäisen D3-vitamiinin lähteitä ovat maitotuotteet, levitteet ja rasvainen kala. Kasviperäistä D2-vitamiinia on sienissä, esimerkiksi suppilovahveroissa. Aurinko on tärkein D-vitamiinin lähde, sillä ultraviolettisäteily synnyttää ihossamme D3-vitamiinia. D-vitamiinivarasto ja varaston tilasta kertova kalsidiolipitoisuus tyhjenee kuitenkin nopeasti aurinkoisen kauden päätyttyä.

Kaikenikäiset tarvitsevat D-vitamiinia ympäri vuoden, Laitila toteaa.

D-vitamiinin puutoksen riskiryhmässä ovat henkilöt, jotka eivät nauti D-vitamiinin lähteitä tai oleilevat paljon sisätiloissa. Puutos on yleistä vanhuksilla ja fyysisesti epäaktiivisilla ihmisillä sekä myös tummaihoisilla, joiden iho tuottaa heikommin D-vitamiinia kuin vaaleampi iho.

Mistä tiedän D-vitamiinitasoni?

Riittävä D-vitamiinitaso on tärkeä yleisen terveyden ja etenkin luuston hyvinvoinnin kannalta. Jos epäilet oman D-vitamiinitasosi riittävyyttä, kannattaa käydä laboratoriokokeessa mittaamassa kalsidiolin veriseerumin pitoisuus veressä. Pimeä vuodenaika on paras ajankohta ottaa laboratoriokoe.

Mikä on oikea määrä?

Tutkijat ja asiantuntijat eivät ole täysin yksimielisiä arvioissaan D-vitamiinin, tarkemmin siis kalsidiolin, riittävästä määrästä. Pohjoismaiset asiantuntijat ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunta ovat määritelleet, että riittävän kalsidiolipitoisuuden alaraja on 50 nmol/l. Luonnonmukainen kalsidiolin pitoisuus voi olla korkeampikin, 80–120 nmol/litra, mutta jos pitoisuus on yli 50nmol/l, puutostilaa ei ole.

D-vitamiinivalmisteiden tarpeettoman suurta käyttöä kannattaa välttää, Laitila muistuttaa.

Turvallisen saannin ylärajana pidetään alle 1-vuotiailla lapsilla 25 µg, 1–11-vuotiailla lapsilla 50 µg ja nuorilla ja aikuisilla 100 µg vuorokaudessa.

Oheisesta taulukosta näet D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositukset eri ikäryhmille.

D-vitamiinin saantia ja lisätarvetta koskevat suositukset

(10 μg = 400 ky eli kansainvälistä yksikköä)

IkäryhmäSuositeltava kokonaissaanti aLisätarve (ruoasta saatavan D-vitamiinin lisäksi)
2 vk – 2 v.10 µg/vrk>10  µg/vrk ympäri vuoden
2 – 17 v.10  µg/vrk7,5  µg/vrk ympäri vuoden
18 – 60 v.10  µg/vrk10  µg/vrk tarvittaessa b
61 – 74 v.10  µg/vrk10 µg/vrk tarvittaessa b
≥ 75-v.20  µg/vrk20 µg/vrk ympäri vuoden c
Raskaana olevat ja imettävät naiset10  µg/vrk10 µg/vrk ympäri vuoden

a Suositeltava kokonaissaanti tarkoittaa valmiista ruoasta sekä mahdollisista valmisteista yhteensä saatavaa D-vitamiinimäärää.
b Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuu).
c Pienempi annos (10 µg/vrk) D-vitamiinilisää voi riittää, jos käyttää säännöllisesti ja paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa.

Lähde: Evira