LABORATORIOTUTKIMUKSET

D-vitamiinia muodostuu ihossa auringon UV-valon vaikutuksesta. Lisäksi sitä saadaan ravinnosta ja lisäravinteena. Selvitä oma D-vitamiinitasosi helposti ja nopeasti laboratoriotutkimuksella.

D-vitamiinin riittävä saanti auringosta on Suomessa haastavaa, erityisesti pimeänä vuodenaikana. D-vitamiinilla on kuitenkin monia tärkeitä tehtäviä elimistössä. Sen on esimerkiksi osoitettu suojaavan infektioilta. Tarkista D-vitamiinitasosi SYNLABin laboratoriotutkimuksella helposti ja nopeasti.

D-vitamiinin määrityksellä voidaan selvittää mahdollista D-vitamiinin puutostilaa sekä häiriöitä kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinia tarvitaan lähes kaikissa kudoksissa ja fosfaatin sekä kalsiumin imeytymiseen ruuansulatuskanavasta.

D-vitamiinia saadaan ravinnosta ja sitä muodostuu ihossa auringon UV-valon vaikutuksesta. Maksa muodostaa niistä D-25-vitamiinia, joka on pääasiallinen D-vitamiinimuoto, joka kiertää verenkierrossa. Loppukesästä pitoisuus on yleensä korkeimmillaan ja vastaavasti matalimmillaan keskitalvella.

D-25-määritystä käytetään yleensä puutostilan selvittämiseen ja ns. hydroksyloidun D-vitamiinin (25-OH-D-vitamiinia) määritystä D-vitamiinin saannin riittävyyttä arvioitaessa.

Viitearvot:
Viitearvolausunto

< 25 nmol/l vakava puutos

< 50 nmol/l puutos

50-75 nmol/l yleensä riittäväksi katsottu pitoisuus

75-120 nmol/l tavoitepitoisuus osteoporoosipotilailla

> 375 nmol/l toksinen pitoisuus

LÄHTEET:
SYNLAB Tutkimusluettelo: D-vitamiini-25-OH (1220 S -D-25)
Terveyskirjasto: D-vitamiini, D-vitamiini-25-OH (P-D-25)

D-vitamiinitutkimus – huomioi nämä asiat:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata tutkimuksen ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus ei vaadi paastoa.