Uutiset

Ethän pelkää pähkinää tai kananmunaa turhaan?

Hengenvaarallisen reaktion pelossa moni saattaa vältellä esimerkiksi pähkinöitä aivan tarpeettomasti – tyypillisimmin kyseessä on lievä ristiallergia koivulle. Uusien, entistä tarkempien allergeenikomponentti-IgE-vasta-ainetutkimusten ansiosta allergioiden todellisista riskeistä saadaan tarkempaa tietoa.

Erilaiset ruoka-aineallergiat ovat hyvin yleisiä Suomessa – moni meistä saa kutinaa, ihottumaa, suun turvotusta tai muita oireita syötyään esimerkiksi omenaa tai pähkinää.

Usein varsinainen allergian syy on kuitenkin muualla. Ristiallergialla tarkoitetaan sitä, että ihminen on allerginen esimerkiksi koivun siitepölylle, mutta saa allergisia oireita myös syödessään pähkinöitä. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi pähkinöiden ja koivun siitepölyn sisältämissä valkuaisaineissa on riittävän samankaltaisia komponentteja eli ainesosia joihin elimistö reagoi.

”Allergiatesteissä mitataan IgE- eli immunoglobuliini E -vasta-aineita. Niillä on käytössä hyvin suurpiirteinen hahmontunnistusmenetelmä: Kun vasta-aine törmää valkuaisaineeseen, ei se tiedä onko kyseessä esimerkiksi koivun siitepöly tai pähkinä, koska molemmat sisältävät saman allergisoivan komponentin. Vasta-aineelle riittää, että se tunnistaa tämän komponentin ja käynnistää sen perusteella allergisen reaktion”, selittää SYNLABin konsulttilääkäri, lasten allergologian erikoislääkäri Mika Mäkelä.

Lievä vai hengenvaarallinen allergia?

Uusilla komponenttitesteillä voidaan selvittää, onko ihminen herkistynyt lieviä vai vakavia oireita aiheuttaville valkuaisaineille. Mäkelä pitää yhtenä komponenttitutkimusten suurimmista hyödyistä sitä, että ihminen saa tietää täsmällistä tietoa allergiansa riskitasosta.

”Jos ihminen todetaan allergiseksi vaikka pähkinälle, asiaa on mahdollista tutkia tarkemmin. Positiivinen testitulos voi johtua vaarattomasta ristiallergiasta, mutta voi käydä myös ilmi, että positiivisen tuloksen aiheuttanut allergeeni onkin vakavia oireita aiheuttava proteiini”, Mäkelä selvittää.

Esimerkiksi koivun siitepölyn sisältämä proteiini hajoaa helposti jo suussa syljen entsyymien avulla, jolloin se ei enää ole vaarallinen saapuessaan mahalaukkuun.

”Jos on altistunut tälle proteiinille, on mukavaa tietää, että allergeenia ei tarvitse pelätä. Potilas voi silloin oman yksilöllisen oireiden sietämisen suhteen päättää syökö omenaa, vaikka suussa kutisee. Joskus siedätyshoidon saaneilla potilailla tällainen oireilu voi vähentyä”, Mäkelä sanoo.

Sen sijaan pähkinät sisältävät myös stabiileja proteiineja, jotka ovat hyvin vaikeasti hajoavia. Luonto on tehnyt niistä kestäviä, koska pähkinät käyttävät näitä varastoproteiineja talvehtiessaan suojatakseen itseään, omaa hedelmäänsä ja perimäänsä.

”Nämä proteiinit kestävät syljen entsyymejä, vatsahappoja ja hajoavat vasta ohutsuolessa. Jos allergeenit vapautuvat vasta siellä, niille altistunut ihminen voi saada jopa hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion”, Mäkelä korostaa.

Ruoka-aineen eri komponenteista eri oireet

Komponenttitutkimuksilla voidaan selvittää myös muita kuin ristiallergioita. Esimerkiksi maitoallergiassa voi olla kyse siitä, että on allerginen vain sellaiselle maidon komponentille, joka hajoaa kuumennuksessa.

”Tällöin voi syödä esimerkiksi uunissa kypsennettyä makaronilaatikkoa, vaikka kuumentamattomasta maidosta saisikin oireita”, Mäkelä havainnollistaa.

Kananmuna-allergiaa tavataan erityisesti pikkulapsilla ja se häviää yleensä lapsen kasvaessa.

”Myös kanamuna-allergiassa on ratkaisevaa, mille proteiineille herkistyminen on kehittynyt”, Mäkelä huomauttaa.

Lapsen herkistyminen herkästi hajoavalle ovalbumiinille aiheuttaa usein ihottumaa ja muita lieviksi laskettavia oireita. Sen sijaan, jos lapsi on herkistynyt ovomukoidille, on suuri riski saada hankalampi oire. Komponenttidiagnostiikan avulla voidaan mitata lapsen immunoglobuliini E eli IgE-vaste näille proteiineille ja selvittää kummasta tapauksesta on kyse.

Parhaimmillaan komponenttitutkimuksien avulla voidaan Mäkelän mukaan parantaa ratkaisevasti ihmisten elämänlaatua.

”Tarkemmilla tiedoilla moni välttyisi turhilta erikoisruokavalioilta, ruoka-aineiden välttelyltä ja paljolta stressiltä”, hän toteaa.

Varaa tästä aika laajaan allergiapakettiin.

Paketin normaalihinta on 145 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Oireilua siitepölystä, pähkinöistä tai eläimistä? Selvitä entistä tarkemmilla allergiatutkimuksilla todelliset oireiden lähteet.