LABORATORIO­­PAKETIT

Ethän pelkää pähkinää tai kananmunaa turhaan? Selvitä entistä tarkemmilla allergiatutkimuksilla todelliset oireiden lähteet

Ruoka-allergiat voivat aiheuttaa lieviä tai vakavia oireita. Nykyaikaisilla komponenttitutkimuksilla on mahdollista saada tarkempi kuvaus allergiasta, jolloin tiedetään mitä ruokia voi käyttää ja mitä ruokia on syytä välttää.

Allergiaoireiden vakavuutta voidaan arvioida komponentti-IgE-tutkimuksilla, jotka tarkentavat mille allergeenilähteen (esim. maapähkinä) proteiineille potilas on herkistynyt. Toiset aiheuttavat ainoastaan lieviä suun kutinaoireita, kun toiset aiheuttavat jopa henkeä uhkaavan anafylaktisen reaktion. Vakavan ja lievän allergian erottaminen lisää turvaa, kun tiedetään mitä ei tarvitse välttää, tai mitä on syytä karsia ruokavaliosta.

Vakavia oireita aiheuttavat allergiat ovat melko harvinaisia. Monet siitepölyallergiset saavat vaaratonta suun ja korvien kutinaa monista ruoka-aineista, kuten maapähkinöistä. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi, joka johtuu siitä, että siitepölyssä ja esim. maapähkinässä on samankaltaisia proteiineja. Ristiallergiassa ruoka-ainetta ei tarvitse välttää, jolloin voidaan purkaa turhia pelkoja ja välttödieettejä.

Yksi verikoe – kolme tutkimusvaihetta

Tutkimuksen ensimmäinen vaihe on seulonta ruoka- ja pölyseoksella, ja jos tässä vaiheessa todetaan kohonneita IgE-vasta-ainearvoja, tutkimusta laajennetaan allergeenitasolle.  

Hengitystieallergeenit: koivu, timotei, pujo, kissa, koira, hevonen, ulkohome, pölypunkki 

Ruoka-aine-allergeenit: kananmuna, maito, vehnä, soija, maapähkinä, kala 

Jos ruoka-aineiden kohdalla todetaan kohonneita vasta-ainearvoja, tutkimusta laajennetaan komponenttitasolle.  

  • Kananmuna ->  Ovomukoidi 
  • Maito -> Kaseiini 
  • Vehnä -> Omega-5-gliadiini, gliadiini 
  • Soija -> Gly m 4, Gly m 5, Gly m 6 
  • Maapähkinä -> Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3, Ara h 6, Ara h 8, Ara h 9 

Kolmesta tutkimusvaiheesta huolimatta asiakkaan ei tarvitse käydä verikokeessa kuin kerran. Tutkimustuloksen saa noin 2-3 päivässä. 

Kokonaiskolesteroli

Kokonaiskolesterolitutkimuksessa mitataan kaikki plasmasta löytyvä kolesteroli. Tutkimuksessa ei eritellä hyvää tai pahaa kolesterolia.

HDL-kolesteroli

HDL-kolesterolilla tarkoitetaan korkean tiheyden lipoproteiineja, eli se on niin sanottua ”hyvää kolesterolia”. HDL-kolesteroli auttaa kolesterolin kuljettamisessa kudoksista maksaan.

LDL-kolesteroli

LDL-kolesterolia kutsutaan ns. ”huonoksi kolesteroliksi”.  Ravinnosta saatavat eläinperäiset ja kovat rasvat nostavat veren LDL- pitoisuutta.

Triglyseridit

Triglyseridit toimivat elimistössä energian lähteenä käytettävinä rasvoina, joiden liiallinen määrä veressä kertyy rasvakudokseen.

Laaja allergiapaketti – huomioi nämä asiat:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu 15 €.
  • Voit tilata Allergiapaketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 

Virhe