LAAJA ALLERGIAPAKETTI

Allergiat voivat aiheuttaa lieviä tai vakavia oireita. Nykyaikaisilla allergiatutkimuksilla on mahdollista saada tarkempi kuvaus ongelmasta, jolloin saadaan selville mitä aineita on syytä välttää ja mitkä ovat turvallisia.

Yksi verikoe – kolme tutkimusvaihetta

Tutkimuksen ensimmäinen vaihe on seulonta ruoka- ja pölyseoksella. Jos tässä vaiheessa todetaan kohonneita IgE-vasta-ainearvoja, tutkimusta laajennetaan allergeenitasolle.  

Hengitystieallergeenit: koivu, timotei, pujo, kissa, koira, hevonen, ulkohome, pölypunkki 

Ruoka-aine-allergeenit: kananmuna, maito, vehnä, soija, maapähkinä, kala 

Jos ruoka-aineiden kohdalla todetaan kohonneita vasta-ainearvoja, tutkimusta laajennetaan komponenttitasolle.  

  • Kananmuna ->  Ovomukoidi 
  • Maito -> Kaseiini 
  • Vehnä -> Omega-5-gliadiini, gliadiini 
  • Soija -> Gly m 4, Gly m 5, Gly m 6 
  • Maapähkinä -> Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3, Ara h 6, Ara h 8, Ara h 9 

Kolmesta tutkimusvaiheesta huolimatta asiakkaan ei tarvitse käydä verikokeessa kuin kerran. 

Allergiaoireiden vakavuutta voidaan arvioida komponentti-IgE-tutkimuksilla, jotka tarkentavat mille allergeenilähteen (esim. maapähkinä) proteiineille potilas on herkistynyt. Toiset aiheuttavat ainoastaan lieviä kutinaoireita, kun toiset aiheuttavat jopa henkeä uhkaavan anafylaktisen reaktion. Vakavan ja lievän allergian erottaminen lisää turvaa, kun tiedetään mitä ei tarvitse välttää, ja mitä on syytä karsia.

Vakavia oireita aiheuttavat allergiat ovat melko harvinaisia. Monet siitepölyallergiset saavat vaaratonta suun ja korvien kutinaa monista ruoka-aineista, kuten maapähkinöistä. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi, joka johtuu siitä, että siitepölyssä ja esim. maapähkinässä on samankaltaisia proteiineja. Ristiallergiassa ruoka-ainetta ei tarvitse välttää, jolloin voidaan purkaa turhia pelkoja ja välttödieettejä.

Katso muut tutkimuspaketit