Uutiset

B-Hkr eli hematokriitti kertoo punasolujen määrästä

B-Hkr (Hkr) kertoo punasolujen suhteellisen osuuden verestä. Punasoluarvoja (B-Hb, B-Eryt ja B-Hkr) on aina tarkasteltava yhtenä kokonaisuutena, ja ne muuttuvat yleensä samansuuntaisesti.

Hematokriittiarvo vaihtelee hieman vuorokaudenajan mukaan. Arvot ovat korkeimmillaan aamulla ja laskevat illalla. Alhainen B-Hkr kertoo anemiasta.

B-Hkr sisältyy sekä perusverenkuvan että täydellisen verenkuvan tutkimuksiin.

Aikuisten viitearvot

Hematokriitti ilmaistaan prosentteina. Esimerkiksi 25 prosentin hematokriitti tarkoittaa, että veren punasoluja on 25 millilitraa 100 millilitrassa verta.

  • Miehet: 38–50 %
  • Naiset: 34–46 %

Alhainen B-Hkr kertoo anemiasta

Alhainen B-Hkr kertoo, että punasolujen määrä on normaalia alhaisempi koko veren tilavuudesta ja siten aiheuttaa anemian (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00006). Alhainen B-Hkr voi johtua joko liian pienestä punasolujen määrästä tai liian suuresta muun veren määrästä.

Kun B-Hkr koholla

Kohonneet punasolupitoisuudet voivat johtua keuhko- tai sydänsairaudesta tai esimerkiksi oleskelusta ohuessa vuoristoilmassa tai runsaasta tupakoinnista. Myös elimistön kuivumistila, palovammat tai pitkään kestävä fyysinen rasitus voivat nostaa hematokriittiarvoja.

Kohonneiden arvojen syynä saattaa olla myös anabolisten steroidien käyttö, sillä erytropoietiini-hormonia eli EPO aktivoi luuydintä tuottamaan tavallista enemmän punasoluja.

Hematokriittipitoisuudet nousevat myös harvinaisessa veritaudissa, polysytemia verassa.