Uutiset

Mahahaava on limakalvon vaurio

Mahahaavassa (peptinen ulkustauti) on kyse mahalaukun limakalvoon syntyneestä haavaumasta. Normaalisti mahalaukun sisäosan limakalvoa peittää limakerros, joka suojaa sitä mahan suolahapon ja pepsiinientsyymin vaikutuksilta. Kun limakalvon kyky ylläpitää suojavaikutusta on heikentynyt, voi syntyä syvä limakalvon vaurio, jota kutsutaan peptiseksi ulkukseksi eli haavaumaksi.

Pinnallisempaa limakalvon vauriota kutsutaan eroosioksi, eli syöpymäksi. Aikaisemmin mahalaukun eroosioita on kutsuttu mahakatarriksi ja mahatulehdukseksi, gastriitiksi.

Peptinen ulkus voi syntyä myös pohjukaissuolen puolelle, siis ohutsuolen yläosaan lähelle mahaporttia.

Mahahaavan oireet

Mahahaavan tyypillisin oire on keskellä ylävatsaa tuntuva kipu. Kipu tuntuu syvällä, ja se voi olla jäytävää tai polttavaa. Säteilykipua voi tuntua myös selässä tai jopa hartioissa. Usein kipua esiintyy öisin, kun vatsa on tyhjä. Syöminen tyypillisesti helpottaa kipua. Joskus oireisiin kuuluu myös oksentelu. Oireiden voimakkuus vaihtelee, ja monilla oireet voivat olla yllättävän vähäisiä tai mahahaava voi olla täysin oireetonkin.

Kivun perusteella mahahaavan erottaminen muista ruoansulatusvaivoista on vaikeaa. Niissä kaikissa esiintyy usein närästystä ja sen lisäksi vaihtelevia kipuja ylävatsalla.

Joskus mahalaukun tai pohjukaissuolen seinämään syöpynyt haavauma vahingoittaa verisuonta ja se alkaa vuotaa. Tällöin oireina ovat verioksennukset tai tummat, tervamaiset ulosteet. Toinen, harvinaisempi, mahahaavaan liittyvä vakava häiriö on mahan seinämän puhkeaminen. Ylävatsalla tuntuu äkillinen, voimakas kipu, joka nopeasti voimistuu ja on jatkuvaa. Tällaisissa tilanteissa hoitoon on hakeuduttava viipymättä.

Syyt

Mahahaavan yleisin syy on helikobakteerin aiheuttama tulehdus mahalaukun limakalvolla. Toiseksi yleisin syy on tulehduskipulääkkeiden käyttö.

Harvinainen syy mahalaukun haavaumaan on mahalaukun syöpä. Pohjukaissuolen haavauma ei johdu juuri koskaan syövästä.

Tupakointi lisää alttiutta saada mahahaava. Ruokavalion laatu ei ilmeisesti vaikuta merkittävästi mahahaavan syntyyn.

Toteaminen

Mahahaavaa ei voi todeta laboratoriotutkimuksilla. Mahahaava todetaan aina mahan tähystyksellä eli gastroskopialla, jonka yhteydessä otetaan koepaloja mikroskooppista tutkimusta varten. Lopullinen diagnoosi varmistuu patologin tekemän tutkimuksen perusteella.

Hoito

Mahahaavaa sairastavien on vältettävä tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Jos tulehduskipulääkkeiden käyttö on kuitenkin syystä tai toisesta tarpeen, haittoja voi vähentää haponeritystä estävillä lääkkeillä. Tupakoinnin lopettaminen on suositeltavaa.

Jos mahalaukussa todetaan helikobakteeri, annetaan viikon kestävä lääkehoito.

Tehokkaiden lääkkeiden avulla mahahaava yleensä paranee.