Uutiset

5 vinkkiä sinulle, joka pelkäät magneettitutkimusta

Monet saattavat kokea magneettitutkimuksen ahdistavana kokemuksena etenkin, jos ahtaat paikat aiheuttavat ikäviä tuntemuksia. Kysyimme asiakkailtamme Facebookissa vinkkejä, miten ahtaanpaikankammoisena magneettitutkimus sujuu mahdollisimman mukavasti.

  1. Laita silmät kiinni koko tutkimuksen ajaksi

Ehdottomasti yleisin vinkki ahtaanpaikankammon selättämiseksi oli silmien sulkeminen koko toimenpiteen ajaksi. Sulje siis silmäsi, mieti vaikka olevasi hiekkarannalla nauttimassa auringosta ja pyri unohtamaan missä oikeasti olet.

  1. Pyydä tutkimushuoneeseen mukaan läheisesi tuomaan turvallisuuden tunnetta

Tutkimushuoneeseen saa halutessaan ottaa saattajan mukaan. Tutun ihmisen läsnäolo voi helpottaa oloa, koska tilanteessa ei ole enää yksin. Tuttu voi jopa magneettitutkimuksen ajan pitää jalkaterästä kiinni ja siten muistuttaa läsnäolostaan.

  1. Kuuntele musiikkia tai äänikirjaa

Musiikki auttaa kääntämään ajatukset muualle, joten tee itsellesi mieluisimmista kappaleista soittolista ja sukella tutkimuksen ajaksi musiikin maailmaan. Vaihtoehtoisesti äänikirjan kuunteleminen voi olla hyvä tapa kääntää ajatukset muualle, koska tutkimuksessa on hyvin aikaa kuunnella useampi sivu mukaansa tempaisevaa tarinaa eteenpäin.

  1. Laske päässäsi numeroita tai anna mielikuvituksen laukata

Moni ahtaanpaikankammoinen neuvoi erilaisten mielikuvien luomisen helpottavan oloa. Joku laski numeroita takaperin, joku suunnitteli olohuoneen sisustusta uudelleen ja joku jopa kuvitteli matkaa avaruusaluksessa. Tärkeintä on, että keksit jotain muuta mieluisaa ajateltavaa.

  1. Turvaudu tarpeen tullen rauhoittavaan lääkitykseen

Voimakasta ahtaanpaikankammoa voi myös hoitaa rauhoittavalla lääkityksellä. Tarvittaessa lähettävä lääkäri kirjoittaa reseptin esilääkettä varten. Lääkkeen voi myös saada ennen tutkimusta toimipaikasta. Lääke suositellaan otettavaksi noin tunti ennen tutkimusta, jotta lääke ehtii vaikuttaa riittävästi.

Röntgenhoitajamme Piia Tikka antoi myös omat neuvonsa magneettitutkimusta pelkääville:

– Magneettitutkimus on todella turvallinen tutkimus, vaikka se ymmärrettävästi voi aiheuttaa ahtaanpaikankammoa. Tutkimus itsessään ei satu tai aiheuta kipua. Suurimmassa osassa magneettitutkimuksia kuvausaika on myös verrattain lyhyt, eli vain noin 10-20 minuuttia.


Kerro hoitohenkilökunnalle tutkimukseen liittyvistä peloista ennakkoon

On hyvä muistaa, että hoitaja valvoo koko tutkimuksen ajan potilasta. Magneettilaitteessa on potilasta varten nappula, jolla tutkimus keskeytetään koska tahansa, jos olo alkaa olemaan liian tukala. Pelosta kannattaa myös puhua, jotta myös hoitohenkilökunta osaa siihen varautua.

– Jo tutkimusaikaa varatessa kannattaa mainita ahtaanpaikankammosta ja pelosta, niin pystymme osaltamme vaikuttamaan tutkimuksen sujuvuuteen. Voimme ohjeistaa esilääkityksen mahdollisuudesta tai turvallisen henkilön läsnäolosta tutkimuksen aikana. Ennen kuvausaikaa paikalle kannattaa tulla riittävän ajoissa, niin hoitajalla on mahdollisuuksien mukaan enemmän aikaa valmistella asiakasta kuvausta varten ja vastata kysymyksiin, Tikka neuvoo.

Tarjoamme magneettitutkimuksia parhaalla hinnalla usealla paikkakunnalla ympäri Suomea. Lue lisää magneettitutkimuksista, tarkista lähin toimipaikkasi ja varaa aika täältä.