Uutiset

Yleisimmät kysymykset sukupuolitaudeista

Kesän lämpö ja valo vilkastavat seuraelämää ja pariutumisviettiä, joskus ilonpito voi jatkua intiimeissä merkeissä lyhyenkin tuttavuuden jälkeen. Helteiden huumassa unohtunut suojaus saattaa johtaa ikävään yllätykseen. Cityterveyden asiantuntijalääkäri Risto Laitila vastaa yleisimpiin kysymyksiin sukupuolitaudeista.

Mitkä ovat yleisimmät sukupuolitaudit?

Kolmen kärki on klamydia, kondylooma ja genitaaliherpes. Tippuria ja yleisvaarallista tartuntatautia kuppaakin todetaan silloin tällöin. Sukupuoliteitse leviävät myös hepatiitti B- ja C-virukset sekä HIV. Eksoottiset sankkerit voimme ehkä tässä kohdin sivuuttaa vain mainintana.

Miten tartunnan voi parhaiten välttää ja mitä kannattaa pitää mielessä kesän riennoissa?

Tavallisin sukupuolitaudin tarttumistarina liittyy alkoholin tai miksei muidenkin päihteiden höllentämään kontrolliin. Seksikumppani tulee valittua hölmöilemällä eikä suojautumista tule edes ajateltua. Tämä ei nyt tarkoita paavillista selibaattikäskyä, mutta suosittelen kyllä tolkkua seksitouhuihinkin. Kondomin käyttö ja holtti ovat parhaat keinot suojautua. On syytä muistaa, että taudit voivat tarttua suuseksikontakteissakin.

Mistä taudin tunnistaa ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin?

Klamydia voi olla hyvin vähäoireinen tai oireeton. Jommallakummalla seksikumppaneista on tavallisesti virtsankirvelyä tai hankalampia alapään tulehdusoireita ja kun tartuntakumppaneita sitten kammataan esiin, niin oireetonkin voidaan saada hoidon piiriin muita tartuttamasta.

Kondyloomakin voi, etenkin naisilla, olla oireeton ja tulee esiin vasta Papa-kokeessa. Kondylooma on toiselta nimeltä visvasyylä ja sellainen tai useampi tulee näkyviin limakalvolle tai iholle, mistä sen sitten tunnistaa.

Genitaaliherpeksen ja tippurin tavallisesti äkäiset limakalvo-virtsaoireet saavat potilaan usein kääntymään lääkärin puoleen. Kuppa on yleistauti joka edetessään vie lääkäriin, ellei sitten haavauma genitaaleissa sitä aiemmin jo tee.

Ongelmallisia ovat verikontaktissa tarttuvat virukset, siis B- ja C-hepatiitit jotka ovat maksatulehdusviruksia sekä HIV, joka edetessään nakertaa immuunipuolustusta. Yleisoireet siis vievät tavallisesti lääkäriin.