Uutiset

Yhdistetty on lajina monipuolinen ja vaativa – Ilkka Herola avaa lajin viehätystä

Yhdistetyn urheilija Ilkka Herola nappasi hopeaa Oberstdorfin MM-hiihdoissa ja nousi viimeistään siinä vaiheessa suomalaisen hiihtokansan tietoisuuteen. Yhdistetty on lajina monipuolinen ja vaativa: urheilijalla pitää olla kaikki balanssissa sekä fyysisesti että henkisesti. Ilkan menestyksen taustalla on monta asiaa, ja yksi niistä on oman terveyden vaaliminen eri tavoin.

Mäkihyppytorni on tullut Ilkka Herolalle tutuksi seitsemänvuotiaasta asti. Rinnalla kulki kuitenkin koko ajan myös hiihto, kunnes nämä lajit muotoutuivat yhdistetyn hiihdoksi. Ilkka oli tuolloin noin 15-vuotias. Päätöksenteossa auttoi se, että Ilkan fyysiset ominaisuudet sopivat lajeista parhaiten juuri yhdistettyyn.

”Lajin monipuolisuus viehättää, se tekee myös urheilijan arjesta harjoitteluineen vaihtelevaa”, Herola kertoo. Ilkka treenaa mäkihyppyä ja hiihtoa huipputasolla, mutta silti hänellä jää aikaa myös muille lajeille.

”Pallopelejä tulee harrastettua edelleenkin: padelia, squashia, tennistä ja sulkapalloa. Niiden lisäksi olen puuhaillut musiikkihommia, pääinstrumenttina rummut”, luettelee Ilkka.

Loma takana, olympialaiset edessä

Ilkka on yksi kuudesta huippu-urheilijasta, joiden kanssa SYNLAB tekee yhteistyötä. Yhteistyö pitää sisällään kattavan laboratoriotestikokonaisuuden, jossa mitataan urheilijan elimistön terveyttä ja fyysistä jaksamista. Ilkalle laboratoriotestaaminen on entuudestaan tuttua, sillä kiivaimpana harjoitus- ja kisakautena hän käy testeissä noin joka toinen kuukausi.

Ilkan kisakausi huipentui keväällä MM-hopeaan, joten tulevaisuudessa tähtäin on luonnollisesti myös korkealla. Ensi kauden ykköstavoite ovat Pekingin olympialaiset, toisena yhdistetyn maailmancup.

Tässä välissä Ilkka on kuitenkin viettänyt urheilijan lomaa. Tuolloin harjoittelua on ollut vähemmän ja muutenkin on voinut elää urheilijan kurinalaiseen arkeen verrattuna rennommin.

”Urheilija on aina urheilija, mutta kyllä minä olen pyrkinyt unohtamaan kaiken tarkkailun. Se näkyi veriarvoissakin, kolesteroli oli kohonnut kevään aikana, kun on tullut syötyä vapaammin. En ole siitä huolissani, kyllä se laskee, kun arki alkaa. Mäkihypyssä ravintoa tulee tarkkailtua jo senkin vuoksi, että paino on lajissa niin tärkeässä roolissa”, hän toteaa.

Ei stressaavaa tarkkailua, vaan kokonaisvaltaista terveyttä


Ilkan lajissa monien pienien asioiden pitää olla kohdallaan, jotta huippusuoritus onnistuu. Mies ei kuitenkaan myönnä stressaavansa pikkuasioilla tai kontrolloivansa kaikkea.

”Urheilijan kroppa joutuu kovaan rasitukseen, joten kehonhuolto ja oman kehon tuntemus ovat tärkeitä asioita. Palautuminen on myös oleellista ja se, että nukkuu tarpeeksi. Unestakaan ei silti kannata stressiä ottaa, sillä elämä kisamatkoineen voi olla hyvin vaihtelevaa. Monipuolinen ja riittävä ruokavalio on tärkeässä roolissa tietysti myös”, Ilkka luettelee. Laboratoriokokeet hän kokee tärkeäksi indikaattoriksi.

”Vaikka urheilija tuntee kehonsa hyvin, kaikkea ei voi perustaa omien tuntemustensa varaan. Moniin asioihin, kuten jatkuvaan stressiin myös turtuu ja siihen tottuu. Laboratoriokokeet voivat sitten osoittaa, missä jamassa kroppa oikeasti menee. Hyvä esimerkki oli nyt tuo kolesteroli; ei se missään tunnu, että se oli noussut. Oli mielenkiintoista myös huomata, että sillä on oikeasti merkitystä, mitä on lomallaan syönyt”, Ilkka toteaa.

SYNLABin laboratoritesteistä löytyy omia vaihtoehtoja sekä penkkiurheilijoille, että urheilijoille – kaikille, joita kiinnostaa oma terveys.

Tutustu SYNLABin palveluvalikoimaan, ja selvitä, mitä sinulle oikeasti kuuluu, sillä se on tärkeintä tietoa.

Virhe