Uutiset

Viisi kysymystä influenssasta

Syksyn influenssakausi on taas edessä, ja virukset pörräävät pian työpaikoilla ja kouluissa. Miten voi parhaiten välttää tartunnan? Entä mitä eroa on tavallisella flunssalla ja influenssalla? Laboratorio- ja kuvantamispalveluita tarjoavan SYNLABin, entisen Cityterveyden, asiantuntijalääkäri Risto Laitila vastaa yleisimpiin kysymyksiin influenssasta.

  1. Mikä aiheuttaa influenssan?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama hengitystietulehdus. Se tarttuu ihmisestä toiseen hengitystie-eritteiden välityksellä. Taudin itämisaika on yleensä 1–3 vuorokautta, mutta tartunnan saaneista vain noin puolet sairastuu. Tavanomaista flunssaa aiheuttavia viruksia on satoja, minkä vuoksi rokotetta flunssaa vastaan ei ole vielä kyetty kehittämään. Toisin on influenssavirusten kohdalla, joita vastaan löytyy rokote.

  1. Mitä eroa on flunssalla ja influenssalla?

Influenssan oireet ovat samankaltaisia kuin flunssien eli nuhakuumeiden, eikä näitä kahta virusinfektiota voikaan aina erottaa oireitten perusteella toisistaan. Erojakin kuitenkin on. Tavallinen flunssa kehittyy yleensä hitaasti – ensin nenä alkaa vuotaa ja kurkku kipeytyy. Taudin huippu kehittyy 3–4 päivässä. Influenssa puolestaan iskee salamana. Kuume nousee vilunväristyksineen ja lihakset selässä ja raajoissa käyvät kipeiksi. Myös kuiva, hakkaava yskä kurkkukipuineen on influenssalle tyypillistä. Influenssa on siis yleensä tavanomaista rajumpi flunssa.

  1. Olenko riskiryhmässä?

Influenssa voi olla riskiryhmille hengenvaarallinen. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL) on tilannut tälle vuodelle 1,7 miljoonaa rokotetta annettavaksi riskiryhmille. Yli 65-vuotiaiden kannattaa rokotuttaa itsensä, vaikka olisikin perusterve. Muita riskiryhmiä ovat pienet, 6–35 kuukauden ikäiset lapset, raskaana olevat, asepalvelukseen astuvat ja kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Myös perussairaus, kuten diabetes tai keuhko- tai sydänsairaus, tekee influenssasta vaarallisen, jolloin rokote on tarpeen. Riskiryhmään kuuluvat saavat influenssarokotteen maksutta. Muiden on hankittava rokote itse apteekista lääkärin reseptillä. Rokote voidaan pistää esimerkiksi terveyskeskuksessa.

  1. Milloin rokotus kannattaa ottaa?

Rokotus antaa aikuiselle suojan parissa viikossa rokotushetkestä laskien. Siksi otollisin rokotusajankohta on ennen influenssakauden alkua marras–joulukuussa. Jos epidemia ei ole vielä alkanut, rokotuksen ehtii ottaa myöhemminkin esimerkiksi vuodenvaihteen jälkeen.

  1. Miten voin välttää influenssatartunnan?

Tartunnan riskiä voi pienentää pesemällä käsiä säännöllisesti vedellä ja saippualla. Paras suoja influenssaa vastaan on kuitenkin rokote. Kannattaa muistaa, että influenssarokote ei anna suojaa muita kuin influenssaviruksia vastaan. Tavanomaiseen flunssaan voi sairastua, olipa sitten rokotettu tai ei. Myöskään antibiooteista ei ole apua influenssan hoidossa.

Lisätietoa ja ajantasainen influenssatilanne löytyy Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta:
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/kausi-influenssarokote

Virhe