Uutiset

Valolla pimeyttä vastaan

Kaamosaikana mielen sävel kulkee mollissa eikä uni virkistä vaikka kuinka nukkuisi. Ahdistaa, pinna on kireällä eikä ihmisten ilmoille tee mieli mennä. Moni popsii huomaamattaan makeisia, minkä seurauksena paino voi nousta.

Suurelle osalle suomalaisista vuodenaikojen vaihtelu ei tuota ongelmia. Talven lähestyessä päivänvalon hiipuminen ja kylmyys vaivuttavat kuitenkin noin prosentin kansalaisista masennukseen. Silloin tarvitaan ammattiapua: terapiaa ja joskus lääkehoitoakin.

Suurimpaan osaan oireista auttavat kuitenkin kotikonstein toteutettavat keinot. SYNLABin asiantuntijalääkäri Risto Laitila valottaa vinkit pimeyden karkottamiseen.

Jossain se aurinko paistaa kuitenkin

Tehokkain tapa on huijata aivot luulemaan, ettei koko kaamosta olekaan.

–Se tarkoittaa kirkasvalohoitoa. Valohoitoa pitää nauttia viitenä aamuna viikossa heti heräämisen jälkeen ja vähintään puolen tunnin ajan.

Lampusta täytyy myös löytyä riittävästi luxeja: 10 000 luxin lamppu matkii aurinkoa parhaiten. Myös auringonnousua matkiva sarastusvalo on usein hyvä konsti.

–Valo on muutenkin hyväksi. Lennä vaikka aurinkorantalomalle, jos muu ei tepsi, vinkkaa Laitila.

Hiipivät hiilarit, piilotettu uhka

Hiilihydraattien houkutus ja täten painonnousun uhka on kaamosaikana syytä tiedostaa. Kannattaa panostaa tietoisesti säännölliseen ateriarytmiin.

Laitila painottaa kaikille jo koulunpenkiltä tuttua oppia:

–Ruokapyramidi ja lautasmalli toimivat tässäkin hyvänä ohjenuorana siitä, mitä suuhun pistää.

Liikkuminen on luonnollisesti lääkettä pimeyttäkin vastaan. Jos liikunta on rasittavaa, se kannattaa ajoittaa  loppupäivään tai alkuiltaan. Illalla liian myöhään rasitettu kroppa haittaa unensaantia.

Ylös, ulos ja treffeille

Pimeänä kaamosaikana on syytä pitää tietoisesti myös sosiaaliset suhteet kunnossa hakeutumalla yhteisiin rientoihin ja illanviettoihin.

–Myös kulttuuriharrastukset nousevat arvoonsa näin pimeän kauden pauloissa, Laitila muistuttaa.

Virhe