Uutiset

Uintia vai olutta – lääkärin vinkit kesään

Cityterveyden asiantuntijalääkäri Risto Laitila, puhutaan kesäisistä aktiviteeteista: uimisesta ja auringonotosta sekä tietysti grillaamisesta ja oluenjuonnista. Mitä mieltä olet lääkärinä näiden terveysvaikutuksista?

–Tunnistan ja tunnustan ne kaikki kesäpäivien mielihyvän lähteiksi. Mistäpä muusta sitä pitkinä pimeinä talvipäivinä haaveileekaan.

Aloitetaan kahdesta ensimmäisestä: uimisesta ja auringonotosta. Voitko avata lääkärin näkökulmaa näihin?

–Jospa nuo luonnonvedet vielä tuosta lämpenevät. Nimittäin juuri luonnonvesissä uiminen, tai vaikkapa vesijuoksu hyvän juoksuvyön kanssa, hellii niin kroppaa kuin mieltäkin. Mutta jos luonnonvesiä ei ole tai olosuhteet eivät sytytä, niin mikä tahansa vesiallas totta kai toimii.

–Aurinko taas on monella tapaa hyvinvoinnin lähde. Kaikki tietävät D-vitamiinin syntyvän auringonvalosta iholla. Siksi sitä sanotaan aurinkohormoniksi, ja se on tärkeä aine kaikessa aineenvaihdunnassa. Auringonotto palvelee terveyttä muutenkin. Silkka auringonpaiste tuottaa mielihyvää ja palvelee monin tavoin immuunipuolustusta ja kehon hyvinvointia.

–Auringosta kannattaa kuitenkin nauttia fiksusti. On hyvä tunnistaa oman ihonsa palamisherkkyys ja suojautua vaatteilla ja aurinkosuojilla pahinta porotusta vastaan. Kuten tiedämme, ihon toistuva palaminen altistaa ihosyöville.

Entä grillaaminen? Kesä ja grilli – pitäisikö tuo yhdistelmä terveyden näkökulmasta unohtaa?

–Ei tietenkään. Grillatessa syntyy toki syöpävaarallisia aineita, ja hyvä muistisääntö on “PAH, palanutta!“. Grillissä hiiltyneissä lihoissa noita PAH-aineita on, joten grillimestarin kannattaa olla tarkkana. Malta siis odottaa grillatessa kunnon hiillosta.

–Mitä sitten grilliin pannaan, niin ei lääkärikään kesällä aina jaksa julistaa sanaa terveellisen ruuan puolesta. Laita mitä hyvänsä mieli tekee. Ja kyllähän kansalaiset grillaavatkin kasviksia makkaroiden ja lihakimpaleiden kyytipojiksi.

Entä sitten tämä viimeinen kyytipoika, olut?

–Kyllähän hyvä olut on parhaita palanpainikkeita ja tarjonnan kirjo runsas. Kohtuullisuus kannattaa kuitenkin pitää mielessä. Jokaisella on lähtökohtaisesti sisäinen rajoitin, joka säätelee juotavan oluen määrää. Moni tuon rajoittimen kesällä hukkaa, mikä näkyy monin ikävin tavoin ja jonoina katkaisuasemilla lomien loppuessa.

–Kun mietimme näitä neljää kesäaktiviteettia yhdessä, niin oikean järjestyksen pitäminen mielessä voisi olla lääkärin viimeinen sana. Nimittäin uiminen on viisasta ajoittaa ensimmäisten joukkoon – ei enää grillaamisen ja oluenjuonnin jälkeen.

Virhe