Uutiset

Työterveys – mikä työmaa!

Elämä on toisinaan arpapeliä – vaikka kuinka eläisi terveen elämän pelikirjan mukaan, voi silti sairastua. Monelta elintapasairaudelta voi kuitenkin välttyä jo hyvällä asenteella sekä välttelemällä tupakointia, alkoholin liiallista käyttö, ylipainoa ja fyysisen kunnon laiminlyöntiä.

”Oma motivaatio ja halu on tärkeää etenkin työikäisillä ihmisillä, joilla kiire ja työasiat voivat toisinaan mennä omasta terveydestä huolehtimisen edelle”, muistuttaa Cityterveyden asiantuntijalääkäri Risto Laitila.

Kokonaisvaltaista työhyvinvointia

Työhyvinvointiin vaikuttavat sekä fyysiset että psyykkiset tekijät. Liikunnalla on iso merkitys mielen ja kehon kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Jatkuvaan liikkumiseen tarvitaan kestävä motivaatio, minkä vuoksi kannattaa aloittaa sellainen liikuntaharrastus, joka oikeasti kiinnostaa. Joillekin esimerkiksi työporukan yhteinen liikuntaharrastus voi toimia parhaana motivaationa liikuntaan.

Terveellinen ruokavalio tukee fyysistä kuntoa. ”Suosittelen kääntymään ruokapyramidin puoleen eli syömään ravitsemussuosituksien mukaisesti”, Laitila neuvoo. Liian neuroottinen ei kuitenkaan kannata olla. Riittää, että syö fiksusti ja välttää syömästä liikaa kulutukseen nähden.

Työssäkäyvälle psyykkisen hyvinvoinnin tukipilarina ovat ihmissuhteet. Huolehdi itselle tärkeimmästä ihmissuhteesta – omasta itsestäsi. Henkistä hyvinvointia tukee työyhteisö, jossa voi työskennellä ilman ristiriitoja, ja omat kyvyt ja toiveet ovat tasapainossa. ”Ristiriita oman minän ja työmaailman välillä on siemen työuupumukselle”, Laitila sanoo.

Vältä uupumusta

Kiire on työssäkäyvän pahin vihollinen. Kiireinen ja voimia vievä työpäivä saa meidät kuntoilun sijaan rojahtamaan sohvalle. Uupumus tekee passiiviseksi, eikä voimia tunnu riittävän edes arjen riemuihin. Ylikuormittunut työntekijä kuluttaa liikaa energiaa, mikä johtaa työuupumukseen.

”Uupumus näkyy työn ilon katoamisena, kyynisyytenä ja otteen lipsumisena sekä töissä että vapaalla. Pitkittynyt stressi ja kiire alkavat vaikuttaa psyykkiseen hyvinvointiin. Stressin oireet näkyvät henkisinä ja fyysisinä oireina kuten unihäiriöinä, vatsa- ja sydänoireina, väsymyksenä ja toimintakyvyttömyytenä”, Laitila kuvailee uupumuksen merkkejä.

Työstressi ja työn ilon katoaminen kannattaa tunnistaa ajoissa ja etsiä ratkaisua työpaikalta tai sen ulkopuolelta oman verkoston voimin.  Taakkaa ei pidä kantaa yksin, vaan kannattaa hakeutua esimerkiksi työterveyshoitajan vastaanotolle.

28.4. vietetään maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivää.

Virhe