Kolesteroli muistuttaa koostumukseltaan rasvaa, eli se on veteen liukenematon. Verenkierrossa kolesteroli pystyy kulkemaan eri lipoproteiinien sisällä, mitkä jaetaan kolmeen lipoproteiiniluokkaan:
- Hyvin matalatiheyksiset lipoproteiinit (eli VLDL)
- Matalatiheyksiset lipoproteiinit (eli LDL)
- Korkeatiheyksiset lipoproteiinit (eli HDL)
Suurin osa kolesterolista syntesoidaan maksassa, kudoksissa ja pienempi osa on peräisin ravinnosta. Kolesterolia on melkein kaikissa kudoksissa ja nesteissä, joten sillä on monta merkityksellistä tehtävää elimistössä: se toimii mm. solukalvojen ja sappiyhdisteiden valmistuksessa. Suurina määrinä kolesteroli on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Seerumin kolesterolipitoisuuden vaihteluun liittyvät myös esimerkiksi ravitsemus, ikä, paino sekä fyysinen aktiivisuus.
Viitearvo:
Suositeltu tavoitearvo aikuisilla < 5.0 mmol/l
Lähteet:
SYNLAB Tutkimusluettelo: Kolesteroli (2095 fS-Kol, 4515 fP-Kol)
Terveyskirjasto: Kolesteroli