Uutiset

Terve luusto läpi elämän

Vahva luusto luo pohjan terveydelle ja jaksamiselle ja ehkäisee murtumien ja osteoporoosin riskiä. Luuston hyvinvointi kannattaa nähdä jatkumona, elinkaarena lapsuusiästä vanhuuteen, sanoo Cityterveyden asiantuntijalääkäri Risto Laitila.

Luusto on elävää kudosta, joka uusiutuu koko elämän ajan. Vahvan luuston perustukset valetaan kasvukaudella eli lapsuudessa ja nuoruusiässä, ja siihen vaikuttavat kaksi tärkeää asiaa: kasvua tukeva ravitsemus sekä liikunta.

Monipuolinen ravitsemus pitää sisällään tarpeellisen kalsiumin, kalkin ja D-vitamiinin saannin sekä hyvät valkuaisaineet, rasvat ja viljatuotteet. Toinen tärkeä asia on kuormitus eli riittävä liikunta. Luusto kasvaa lujaksi, jos lapsi liikkuu paljon – juoksee, hyppii ja pomppii. Tämä koskee niin leikki- ja kouluikäisiä lapsia kuin nuoriakin.

Luuston massa saavuttaa huippunsa nuorena aikuisena, ja loppuikä meneekin huolehtiessa, ettei luusto vanhene ja haurastu liian nopeasti. Ikääntyessä luukudoksen uusiutuminen hidastuu ja kudosta hajoaa enemmän kuin uutta muodostuu tilalle. Tällöin liikunta ja ravitsemus sekä tupakoinnin ja liiallisen alkoholin välttäminen ovat tärkeitä. Kannattaa muistaa, että luusto tarvitsee myös lepoa.

Ravinteista erityisesti kalsium, D-vitamiini ja kalkki vahvistavat luustoa. Jos näitä ei saa tarpeeksi ruokavaliosta, voi hyvillä mielin turvautua ravintolisiin, Laitila neuvoo.

–Luuston terveyteen kannattaa kiinnittää huomiota joka iässä. Erityisesti lasten vanhemmilla ja ammattikasvattajilla on tässä merkittävä rooli. Jokaisella on kansalaisvelvollisuus huolehtia luustostaan, Laitila summaa.

Luustoliiton testin avulla voit arvioida murtumien ja osteoporoosin todennäköisyyttä sekä tarvetta elintapamuutoksiin: http://www.luustoliitto.fi/tee-luustotesti