Uutiset

Tarkkana auringossa

Nyt saadaan nauttia keväisen aurinkoisista päivistä, mutta auringolla on myös haitallisia vaikutuksia, muistuttaa yleislääkäri Risto Laitila.

Aurinko tarjoaa runsaan annoksen D-vitamiinia, mutta sillä on lisäksi D-vitamiinista riippumattomia hyviä terveysvaikutuksia.

–On epävarmaa, johtuuko tämä typpioksidista, auringon ottamiseen liittyvästä mielihyvän biokemiasta vai kenties immuunipuolustuksen hyvänlaatuisesta virittymisestä auringonvalossa, Laitila sanoo.

Joka tapauksessa auringonpalvojat näyttävät elävän pidempään ja pysyvät keskimäärin hoikempina kuin varjossa viihtyvät – ainakin jos ruotsalaisia tutkijoita on uskominen. Heillä on myös vähemmän sydän- ja aivoverisuonisairauksia ja astmaa. Auringonotolla lienee myös seksuaalista energisyyttä eli libidoa kohentava vaikutus.

–Mielenkiintoinen havainto on auringon vaikutus lasten likinäköön. Ulkoilmassa, etenkin auringonpaisteessa, viihtyvillä lapsilla on vähemmän likinäköisyyttä kuin pääosin sisätiloissa aikaansa viettävillä, Laitila kertoo.

Aurinkoa kohtuudella

Hyvistä vaikutuksista huolimatta auringon kanssa pitää olla varovainen. Etenkin kevätaurinko polttaa ihon herkästi, kun emme ole vielä tottuneet auringonvaloon pitkän talven jälkeen.

Runsas auringonotto vanhentaa ihoa. Auringossa piilee myös ihosyövän riski, ja UV-valo voi synnyttää pahanlaatuisia ihomuutoksia, joista pahin on melanooma. UV-varoituksia kannattaa seurata ja suojautua vahvoilla suojakerroinvoiteilla, vaikka niiden hyöty melanooman estämisessä onkin pieni. Ihon palamista ja etenkin keskipäivän polttavaa aurinkoa on joka tapauksessa hyvä välttää.

–Oma ihotyyppi ja sen palamisherkkyys kannattaa tiedostaa ja valita aurinkovoiteen suojakerroin sen mukaan, Laitila muistuttaa.

Ihotyyppejä on neljä. I-luokassa iho palaa herkästi eikä rusketu lainkaan. Luokan IV iho taas ei pala koskaan, vaan paahtuu ruskeaksi. Muut ihotyypit ovat tältä väliltä.

Tunnista riskit

Suurin melanoomariski on ihmisillä, joilla on paljon luomia ja niillä, joiden luomet ovat epätyypillisen näköisiä. Aiemmin sairastettu tai lähisukulaisella todettu melanooma lisää ihosyövän riskiä huomattavasti, kuten myös ihon toistuva palaminen auringossa. Myös iän karttuminen lisää sairastumisen riskiä.

Yksinkertainen VARO-muistisääntö helpottaa epäilyttävän luomen toteamista. Jos iholla oleva luomi muuttuu tai uusi oudonnäköinen luomi ilmaantuu, se kannattaa tarvittaessa käydä näyttämässä lääkärille.

V (Väri) – Luomessa monivärisyyttä tai väri muuttuu

A (Alue) – Luomialueen halkaisija yli 6 mm tai luomi kasvaa

R (Reuna) – Luomen reuna epätarkkarajainen ja mutkitteleva

O (Osat) – Luomen osat epäsymmetriset

–Ihosyövän varhainen toteaminen vaikuttaa suotuisasti taudin ennusteeseen. Siksi oma sairastumisen riski kannattaa tiedostaa, Laitila suosittelee.

Virhe